TOP NEWSΠροθεσμία 3μήνου για την προσαρμογή των Ιατρικών Εταιρειών στο νέο πλαίσιο

Προθεσμία 3μήνου για την προσαρμογή των Ιατρικών Εταιρειών στο νέο πλαίσιο

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Τρίμηνη προθεσμία με την ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου από τη δημοσίευση του σχετικού νομοσχεδίου «Νομοθετική ρύθμιση για την συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, τις ιατρικές επιστημονικές εταιρίες και άλλες διατάξεις» έχει κάθε Ιατρική Εταιρεία για την εναρμόνιση της με το νέο θεσμικό πλαίσιο, συγκαλώντας συνέλευση προκειμένου να τροποποιήσει το καταστατικό της.
Όπως προβλέπεται στις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας από το υπουργείο Υγείας, μαζί με το εγκεκριμένο καταστατικό που αναφέρεται στις ψηφισθείσες αλλαγές θα κατατίθεται στο ΚΕΣΥ και αίτημα αναγνώρισης και καταχώρησης στο μητρώο ΕΙΚ.
Επί της διαδικασίας, με την αναγνώριση από το ΚΕΣΥ και την καταχώρηση στο μητρώο σε χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 3 μήνες, το απερχόμενο Δ.Σ. συγκαλεί αμέσως Γενική Συνέλευση για την εκλογή νέου Δ.Σ., Εξελεγκτικής Επιτροπής και Επιτροπής Εκπαίδευσης. Σε περίπτωση που το Δ.Σ. Ιατρικής Εταιρείας δεν ανταποκριθεί στις προβλεπόμενες από τον παρόντα νόμο ενέργειες, ο υπουργός Υγείας ορίζει προσωρινή διοικούσα 9μελή επιτροπή που θα φέρει σε πέρας τη διαδικασία σύστασης και εκλογής οργάνων αντίστοιχης ΕΙΚ. Η συγκεκριμένη διαδικασία εποπτεύεται από την Ε.Ε. του ΚΕΣΥ.

Οι αρμοδιότητες των ΕΙΚ
Για κάθε αναγνωρισμένη ιατρική ειδικότητα και εξειδίκευση συστήνεται μια Επιστημονική Ιατρική – Κοινότητα (Ε.Ι.Κ) με έδρα τη Αθήνα. Κάθε ΕΙΚ αναγνωρίζεται από την ολομέλεια του ΚΕΣΥ και καταχωρείται στο μητρώο ΕΙΚ που τηρείται από το ΚΕΣΥ. Το μητρώο αυτό τηρείται και στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας και ανανεώνεται κάθε φορά που αναγνωρίζεται μια νέα ιατρική ειδικότητα ή εξειδίκευση. Οι ΕΙΚ είναι ΝΠΙΔ και εποπτεύονται από το ΚΕΣΥ.

Στις αρμοδιότητες των ΕΙΚ περιλαμβάνονται:
• Η εισήγηση προς το ΚΕΣΥ για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της αντίστοιχης ειδίκευσης ή εξειδίκευσης.
• Η εισήγηση προς το ΚΕΣΥ για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.
• Η κατάρτιση και ο έλεγχος του ημερολογίου/ βιβλιαρίου (logbook) των ειδικευομένων προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό για την επιτυχή ολοκλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ειδικότητας, σύμφωνα πάντα με το ισχύον εκπαιδευτικό πρόγραμμα και του οποίου θα είναι απαραίτητη η προσκόμιση για τη συμμετοχή στις εξετάσεις και τη λήψη πιστοποιητικού Ειδικότητας.
• Η διενέργεια των Πανελλαδικών εξετάσεων για την απόκτηση ειδικότητας.
• Η εισήγηση προς το ΚΕΣΥ για τα κριτήρια αναγνώρισης/πιστοποίησης των υγειονομικών μονάδων που παρέχουν εκπαίδευση και για τον ορισμό υγειονομικών μονάδων ως εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια.
• Η εισήγηση προς το ΚΕΣΥ και την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
• Η ανάληψη της ευθύνης σε συνεργασία με την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, για την κατάρτιση και τήρηση μητρών ασθενειών και ασθενών.
• Η διαμόρφωση πρότασης προς τον Υπουργό Υγείας και το ΚΕΣΥ για τον ιδανικό αριθμό γιατρών με την αντίστοιχη ειδικότητα ή εξειδίκευση που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού της χώρας.
• Η διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, όπως συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες, κλπ.
• Η χορήγηση υπογραφών για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό.
• Η χρηματοδότηση ερευνητικών δραστηριοτήτων και κλινικών μελετών
• Η έκδοση συγγραμμάτων και επιστημονικών περιοδικών.
• Η δυνατότητα συμμετοχής σε υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
• Η συμμετοχή/ εκπροσώπηση σε Ευρωπαϊκές ή άλλες διεθνείς επιστημονικές κοινότητες με αντίστοιχο επιστημονικό αντικείμενο.

Δείτε εδώ τι αλλάζει στις χορηγίες των φαρμακευτικών εταιρειών

Έως και 3 παραρτήματα
Κάθε ΕΙΚ μπορούν να συστήνουν έως και 3 παραρτήματα σε γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, φέροντας τον διακριτικό τίτλο «Επιστημονική Ιατρική Κοινότητα…. Παράρτημα … Ελλάδας».
Η ίδρυση των παραρτημάτων αποφασίζεται από την Γ.Σ. της ΕΙΚ και επικυρώνεται από την Ε.Ε. του ΚΕΣΥ. Μέλη των παραρτημάτων είναι οι γιατροί – μέλη της ΕΙΚ που διαμένουν και ασκούν το επάγγελμα τους στην αντίστοιχη γεωγραφική περιοχή.
Κάθε 3 χρόνια, μπορεί κάθε παράρτημα να διοργανώνει πανελλαδικής εμβέλειας συνέδριο, μετά από έγκριση της Γ.Σ. της ΕΙΚ και επικύρωση από το ΚΕΣΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ