Επιχειρηματικά«Άκυρο» στο πρόστιμο της Σαράντης για χειραγώγηση με δικαστική απόφαση

«Άκυρο» στο πρόστιμο της Σαράντης για χειραγώγηση με δικαστική απόφαση

- Advertisement -

Την ακύρωση του προστίμου υψους 1.939.849,41 ευρώ που είχε επιβληθεί με απόφαση (με αριθμό 646/2017) της Επιτροπής Ανταγωνισμού ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ.
Ειδικότερα, η εταιρεία άσκησε προσφυγή κατά της αποφάσεως ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών επί της οποίας εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 2246/2018 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία έκανε δεκτή την προσφυγή της Εταιρείας και ακύρωσε το πρόστιμο που είχε επιβληθεί με την απόφαση υπ‘ αριθμ. 646/2017 της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Παράλληλα, η εταιρεία με την επωνυμία ΕΣΤΕ ΛΩΝΤΕΡ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ (ESTEE LAUDER HELLAS S.A.), όπου η Εταιρεία ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ διατηρεί έμμεση συμμετοχή κατά ποσοστό 49%, και στην οποία, με την ίδια απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (646/2017) επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 5.388.425,35 ευρώ, άσκησε προσφυγή κατά της εν λόγω αποφάσεως ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία έγινε επίσης δεκτή με την υπ’ αριθμ. 2248/2018 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Με την απόφαση αυτή το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακύρωσε το πρόστιμο που είχε επιβληθεί βάσει της προαναφερθείσας απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Το χρονικό…
Τον περασμένο Οκτώβριο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε υψηλά πρόστιμα σε 6 εταιρείες χονδρεμπόρους καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής για καταστρατήγηση του ανταγωνισμού ενώ απειλούνται – κάθε μία από αυτές – με πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης συμμόρφωσης με την απόφαση.
Συγκεκριμένα, κατόπιν αυτεπάγγελτης έρευνας, η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία ως προς τον αριθμό των εμπλεκομένων εταιριών, ότι οι εταιρίες χονδρεμπόρων καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής: ESTEE LAUDER HELLAS Α.Ε., ΓΡ.ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ, ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ, ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ, L’OREAL PRODUITS DE LUXE HELLAS Α.Ε., PARFUMS CHRISTIAN DIOR HELLAS Α.Ε.Β.Ε., NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε.Β.Ε., ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ COSMETICS Α.Ε., συμμετείχαν σε απαγορευμένη οριζόντια σύμπραξη για τον καθορισμό εκπτώσεων με αποτέλεσμα τον έμμεσο καθορισμό εύρους τιμών λιανικής, κι επέβαλε, σε αυτές πρόστιμα ως ακολούθως:
1) στην ESTEE LAUDER HELLAS Α.Ε. 5.388.425,35 ευρώ,
2) στη ΓΡ.ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ, ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ, ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ 1.939.849, 41 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ