ΕπιχειρηματικάΠάνω από 8,76 εκατ. δολάρια για πολιτικό lobbying στις ΗΠΑ

Πάνω από 8,76 εκατ. δολάρια για πολιτικό lobbying στις ΗΠΑ

- Advertisement -

«Αν έχετε πολλά χρήματα, έχετε επίσης πολλή δύναμη και επιρροή» όπως διαπιστώνει σε δημοσίευμα της η ελβετική εφημερίδα Basler Zeitung για τις πιέσεις που ασκούν οι μεγάλες επιχειρήσεις στην πολιτική των ΗΠΑ.Το χρήμα βγαίνει και πάλι ζεστό απ’ τα ταμεία, με επενδύσεις 3,3 δις. δολαρίων το 2017 –
– το υψηλότερο μέσα στην τελευταία 7ετία και το τρίτο υψηλότερο στην ιστορία της χώρας.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στην πολιτική των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του Center for Responsive Politics που αγωνίζεται για τη διαφάνεια, καθώς μόνο πέρυσι δαπάνησαν συνολικά 277 εκατ. δολάρια. Ταυτόχρονα, οι ελβετικές εταιρείες φέρονται να διέθεσαν πάνω από 23 εκατομμύρια δολάρια για lobbying στις ΗΠΑ, αυξάνοντα τη συμμετοχή τους κατά 11% σε σχέση με το 2016.

«Μέχρι στιγμής, πρώτη φαρμακοβιομηχανία στη διάθεση κονδυλίων για πολιτικό lobbying στις ΗΠΑ είναι η Novartis» όπως σημειώνει η Basler Zeitung, που έχει έδρα στη Βασιλεία της Ελβετίας, επισημαίνοντας πως «Πάνω από 8,76 εκατομμύρια δολάρια δαπάνησε πέρυσι στις ΗΠΑ γι’ αυτό τον σκοπό. Το ποσό ήταν 25% μεγαλύτερο από ό, τι το 2016.
Σύμφωνα με τη Βasler Zeitung η Novartis -αποτελεί παράδειγμα για το πώς οι ελβετικές εταιρείες εμπλέκονται στην επιχείρηση lobbying, προωθώντας πολιτικούς για τα δικά τους συμφέροντα- και σε πολλά διαφορετικά όργανα: στην αμερικανική Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και σε διάφορα τμήματα και αρχές.
Οι επιχειρήσεις αυτές συνηθίζουν μάλιστα να απασχολούν πρώην αξιωματούχους ή πρώην βουλευτές που είχαν προνομιακές επαφές με τους υπεύθυνους στη λήψη αποφάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ