ΕπιχειρηματικάAstraZeneca: Επενδύει 1 δισ. δολ. σε startup εταιρείες βιοτεχνολογίας

AstraZeneca: Επενδύει 1 δισ. δολ. σε startup εταιρείες βιοτεχνολογίας

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Την προσήλωση της στον τομέα της βιοτεχνολογίας αποδεικνύει η φαρμακευτική επιχείρηση AstraZeneca διαθέτοντας συνολικά 1 δισ. δολ. για να ενισχύσει το ερευνητικό έργο startup (νεοφυών) επιχειρήσεων της Κίνας, με τη σύμπραξη της κρατικής επενδυτικής τράπεζας CICC.

Την προσήλωση της στον τομέα της βιοτεχνολογίας αποδεικνύει η φαρμακευτική επιχείρηση AstraZeneca διαθέτοντας συνολικά 1 δισ. δολ. για να ενισχύσει το ερευνητικό έργο startup (νεοφυών) επιχειρήσεων της Κίνας, με τη σύμπραξη της κρατικής επενδυτικής τράπεζας CICC.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο φαρμακευτικός κολοσσός θα συνεισφέρει με ένα «ουσιαστικό» ποσό στο Ταμείο, το οποίο έχει ως συνεργάτη το επενδυτικό fund Temasek της Σιγκαπούρης, με στόχο να χρηματοδοτήσει κυρίως «μικρότερες επιχειρήσεις, όπως επισημαίνει ο κ. Pascal Soriot, διευθύνων σύμβουλος της Astrazeneca.

Πρόκειται μεγαλύτερο fund που συμμετέχει η AstraZeneca, όπως δήλωσε ο κ. Pascal Soriot, προσθέτοντας παράλληλα πως τα πρώτα αποτελέσματα – στόχοι αναμένεται να έχουν επιτευχθεί μέσα στην επόμενη τετραετία.

Οι κινεζικές νεοσύστατες επιχειρήσεις που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, συχνά διοικούνται από πρώην στελέχη πολυεθνικών. Τα τελευταία χρόνια οι startup εταιρείες έχουν πολλαπλασιαστεί, αυξάνοντας σε πολλά δισεκατομμύρια το ύψος των ιδιωτικών επενδύσεων.

Υπό ανάπτυξη 800 καινοτόμα μόρια

Σύμφωνα με στοιχεία της McKinsey, υπάρχουν περίπου 800 καινοτόμα μόρια υπό ανάπτυξη σε κινεζικές εταιρείες βιοτεχνολογίας. Από αυτά, 70-80 βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές.

Στο πλαίσιο αυτό, η AstraZeneca σχεδιάζει να διπλασιάσει το προσωπικό της στο ερευνητικό κέντρο που διαθέτει στην Σαγκάη. Φτάνοντας συνολικά στα 1.000 άτομα στα επόμενα χρόνια.

«Αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε, είναι να δώσουμε στην κινεζική ομάδα την ευκαιρία να ηγηθούν ορισμένων παγκόσμιων κλινικών προγραμμάτων», όπως σημειώνει ο κ. Pascal Soriot.

Μετά τις ΗΠΑ, η Κίνα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την AstraZeneca. Οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 3,8 δισ. δολ. πέρυσι, ενώ η πρόβλεψη για φέτος κάνει λόγο για περίπου 5 δισ. δολ, σύμφωνα με τον κ. Soriot.

Η CICC ανήκει εν μέρει στην CIC, το κρατικό Ταμείο Επενδύσεων της Κίνας. Και οι δύο οργανισμοί μοιράζονται έναν πρόεδρο. Η CICC κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετά κεφάλαια -ξένων επενδυτών- τα τελευταία χρόνια. Η πλέον πρόσφατη «τοποθέτηση» αφορά τον ιδιωτικό όμιλο επενδύσεων TPG, των ΗΠΑ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ