ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΚαταστροφική υπερ-φορολόγηση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Καταστροφική υπερ-φορολόγηση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

- Advertisement -

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ελληνικές παραγωγικές φαρμακοβιομηχανίες αδυνατώντας πλέον να αντιμετωπίσουν την εξοντωτική άμεση και έμμεση φορολόγηση (clawback – rebate) που τους επιβάλλεται και φθάνει συνολικά το 70% του τζίρου τους.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ελληνικές παραγωγικές φαρμακοβιομηχανίες αδυνατώντας πλέον να αντιμετωπίσουν την εξοντωτική άμεση και έμμεση φορολόγηση (clawback - rebate) που τους επιβάλλεται και φθάνει συνολικά το 70% του τζίρου τους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι συνθήκες αυτές -όπως τονίζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)- καθιστούν αδύνατη όχι μόνο την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα των παραγωγικών μονάδων της φαρμακοβιομηχανίας. Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος απαξίωσης ενός κλάδου που προσφέρει σημαντικές προστιθέμενες αξίες στην οικονομία. Που συμβάλλει αποφασιστικά στην απασχόληση, όπως τονίζουν.

Αδιανόητη επιβάρυνση

Η αδιανόητη επιβάρυνση της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας αποτελεί συνδυασμό του πολύ υψηλού φόρου των επιχειρήσεων. Αλλά και των υπερβολικών υποχρεωτικών rebate και clawback. Στη χώρα μας είναι σχεδόν 400% υψηλότερα από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ποτέ και πουθενά στον κόσμο, τα rebate και clawback δεν εφαρμόστηκαν με τέτοια ένταση. Και για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα.

Όμως το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στο ύψος των επιστροφών. Αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αυτές κατανέμονται. Ειδικότερα, η επιβάρυνση στην Ελλάδα των γενοσήμων και των παλαιών φαρμάκων με τεράστια clawback αποτελεί μοναδικό φαινόμενο. Φαινόμενο που δεν απαντάται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, μέσω του θεσμικού οργάνου – την ΠΕΦ- τονίζει ακόμη ότι η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τα γενόσημα και τα παλαιά οικονομικά φάρμακα αποτελούν ουσιώδη παράγοντα ισορροπίας της αγοράς. Δεν αυξάνουν τη φαρμακευτική δαπάνη. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται, δημιουργούν σημαντικές εξοικονομήσεις. Καθώς αποτρέπουν τη χρήση ακριβότερων θεραπειών.

Clawback στα γενόσημα

Η επιβολή clawback στα γενόσημα και τα παλαιά φάρμακα αποτελεί μια λανθασμένη πολιτική. Πέραν του γεγονότος ότι αντιμάχεται τους στόχους της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αποτελεί άδικη επιβάρυνση. Επιβάρυνση η οποία δεν τους αναλογεί.

Οι συνέπειες αυτής της στρεβλής πολιτικής είναι ήδη ορατές: Σχεδόν 500 κωδικοί παλαιών καταξιωμένων και οικονομικών φαρμάκων κινδυνεύουν με απόσυρση, αφού η διατήρηση τους σε κυκλοφορία είναι πρακτικά αδύνατη. Παράλληλα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζει, έξω από κάθε λογική, το φάσμα της δημιουργίας μιας νέας γενιάς υπερχρεωμένων επιχειρήσεων στους κόλπους της.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία (ΠΕΦ) τονίζει τα εξής:
• Είναι απολύτως αναγκαία, η αύξηση του πολύ χαμηλού προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Σήμερα βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

• Είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός ενός συστήματος για την δικαιότερη κατανομή του clawback, στο πλαίσιο του οποίου κάθε κατηγορία φαρμάκων θα επιβαρύνεται για την υπέρβαση του ορίου της δαπάνης που η ίδια προκαλεί.

• Θα πρέπει να δοθεί άμεσα η δυνατότητα συμψηφισμού του clawback με επενδύσεις σε έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή, μέτρο το οποίο θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ