Αξίζει να δειςΚορωνοϊός: Ξεκίνησε ο πόλεμος στην τιμή του εμβολίου -Τι λένε οι εταιρείες

Κορωνοϊός: Ξεκίνησε ο πόλεμος στην τιμή του εμβολίου -Τι λένε οι εταιρείες

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Πολυάριθμες φαρμακευτικές εταιρείες δίνουν τη δική τους «μάχη» -με ταχύτητες ρεκόρ στον τομέα της έρευνας- για την παραγωγή εμβολίου κατά της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Μπροστά στην παγκόσμια απειλή για την δημόσια Υγεία 24 σχήματα βρίσκονται ήδη στο στάδιο κλινικής δοκιμής Φάσης 3, από τις 160 και πλέον ομάδες που εργάζονται για την παραγωγή εμβολίου κατά της COVID-19.

Πολυάριθμες φαρμακευτικές εταιρείες δίνουν τη δική τους «μάχη» -με ταχύτητες ρεκόρ στον τομέα της έρευνας- για την παραγωγή εμβολίου κατά της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μέχρι στιγμής, σχεδόν 15 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν νοσήσει από τον φονικό ιό και πάνω από 617 χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους. Εκπρόσωποι φαρμακευτικών έχουν επισημάνει ότι πιθανόν τα εμβόλια να είναι διαθέσιμα εντός τους έτους, ή στις αρχές του 2021. Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι «ποια η τιμή του εμβολίου που θωρακίζει έναντι του κορωνοϊού».

Μέχρι στιγμή δύο φαρμακευτικοί κολοσσοί, η Johnson & Johnson και η AstraZeneca έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν τα πιθανά εμβόλια κατά του κορωνοϊού δίχως κέρδος, για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer δήλωσε ότι η εταιρεία σκοπεύει να τιμολογήσει το εμβόλιο κατά της COVID-19 με ένα «οριακό περιθώριο κέρδους». Από πλευράς της, η Novavax δήλωσε ότι σχεδιάζει να διαθέσει το εμβόλιο σε τιμή κόστους… «προσδοκώμενης απόδοσης». Την ίδια στιγμή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna δεσμεύτηκε να τιμολογήσει το εμβόλιο στα επίπεδα αντίστοιχων εμβολίων αναπνευστικών ιών. Στις άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Διάθεση εμβολίου δίχως κέρδος

Η J&J έχει δεσμευτεί να διαθέσει στο κοινό ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο σε μη κερδοσκοπική βάση για όσο διαρκεί η πανδημία. Η επικεφαλής του τομέα κλινικής ανάπτυξης και ιατρικών υποθέσεων της Janssen Vaccines, σημείωσε ότι η εταιρεία «δεσμεύεται να διατηρήσει σταθερή την τιμή παγκοσμίως. Ανεξάρτητα από τη χώρα ή το επίπεδο εισοδήματος».

Η οριζόντια τιμή της Johnson & Johnson θα ισχύει για όλη την περίοδο έκτακτης ανάγκης, όπως εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρείας. «Η τιμή θα προσδιοριστεί με βάση τα έξοδα – κόστος». Για την τιμολόγηση, η εταιρεία δεν θα βασιστεί μόνο σε στοιχεία και εκτιμήσεις εσωτερικού κόστους.

Ομοίως, η AstraZeneca σχεδιάζει να τιμολογήσει το εμβόλιο «χωρίς κέρδος» κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στόχος της είναι «να υποστηρίξει την ευρεία διάθεση και δίκαιη πρόσβαση του εμβολίου σε όλο τον κόσμο», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η εταιρεία έχει συνάψει αρκετές συμφωνίες με κυβερνήσεις και επιστημονικές οργανώσεις για την παροχή περίπου 2 δισεκατομμυρίων δόσεων σε όλο τον κόσμο. Τα εμβόλια αυτά θα πωληθούν δίχως κέρδος, όπως δήλωσε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της AstraZeneca της BioPharmaceuticals R&D κ. Mene Pangalos.

… και με περιθώριο κέρδους

Σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer κ. Albert Bourla δήλωσε ότι η εταιρεία «θα έχει ένα οριακό κέρδος σε αυτό το στάδιο». Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Bourla, η Pfizer δεν έχει λάβει κυβερνητική χρηματοδότηση, σε αντίθεση με άλλους «παίκτες».

Αρκετές εταιρείες πάντως βρίσκονται σε «προχωρημένες συζητήσεις με κυβερνητικούς φορείς και ελπίζουν να ανακοινώσουν σύντομα τις πρόσθετες τους, στο πλαίσιο της συμφωνίας εφοδιασμού», όπως δήλωσε Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech, κ. Ugur Sahin. Εκπρόσωπος της Pfizer δήλωσε περαιτέρω στο FiercePharma ότι η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στο θέμα «ευρείας πρόσβασης» στο εμβόλιο.

Η Novavax «βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης προσεκτικής στρατηγικής τιμολόγησης», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Δεν θα πουλήσουμε σε τιμή κόστους», τόνισε ο πρόεδρος της Moderna, απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε από μια βουλευτή. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας φέρεται ότι αναπτύσσει ένα από τα πιο προηγμένα πειραματικά εμβόλια.

Οι δοκιμές σε μεγάλη κλίμακα, η λεγόμενης Φάση 3, πρόκειται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή 30.000 εθελοντών. Η Moderna έχει λάβει 483.000.000 δολάρια από την Ουάσινγκτον για να χρηματοδοτήσει την έρευνα και την ανάπτυξη. Όμως δεν έχει υπογράψει κάποια συμφωνία για τη διάθεση του εμβολίου στις ΗΠΑ.

«Δεν θα διαθέσουμε το εμβόλιο σε τιμή κόστους», σημείωσε η κ. Julie Gerberding, υπεύθυνη του τμήματος εμβολίων της εταιρείας Merck. Η Merck δεν έχει θα έτοιμο κάποιο εμβόλιο πριν από το 2021 -το νωρίτερο. Επίσης δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με την αμερικανική κυβέρνηση.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται…

Η Sanofi, η οποία έχει ξεχωριστές συνεργασίες για εμβόλιο κατά της COVID-19 -με τη GlaxoSmithKline και τη Translate Bio- «έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με κυβερνήσεις προκειμένου να διασφαλίσει ότι όταν εγκριθούν νέα εμβόλια, θα τα διαθέσει και θα είναι προσιτά, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ