ΕπιχειρηματικάΟι 16+1 παραγωγικές εταιρείες φαρμάκου που επενδύουν στην Ελλάδα

Οι 16+1 παραγωγικές εταιρείες φαρμάκου που επενδύουν στην Ελλάδα

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Συνολικά 16 ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις από το χώρο του φαρμάκου και μία πολυεθνική φαρμακευτική με παραγωγική μονάδα στη χώρα μας συνθέτουν το “παζλ” του αναπτυξιακού πλάνου που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην 84η ΔΕΘ, κάνοντας λόγο για επενδύσεις ύψους 460 εκατ. ευρώ από 17 εταιρείες του κλάδου.

Συνολικά 16 ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις από το χώρο του φαρμάκου και μία πολυεθνική φαρμακευτική με παραγωγική μονάδα φαρμακευτικές Elpen, Demo, Lavipharm, Gap, Help Pharmaceuticals, Galenica, Anfarm και Innovis

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του healthpharma.gr, στη λίστα των 16 ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων που θα προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- οι φαρμακευτικές: Elpen, Demo, Lavipharm, Gap, Help Pharmaceuticals, Galenica, Anfarm και Innovis.

Όσο για την πολυεθνική που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, επενδύοντας σε αυτή, είναι η Boehringer Ingelheim που διατηρεί δική της βιομηχανική μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα στο Κορωπί.

Τα επενδυτικά σχέδια των 17 φαρμακοβιομηχανιών βρίσκονται ήδη στα χέρια των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επενδυτική ατζέντα αφορά τόσο σε επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη όσο και σε εκσυγχρονισμό παραγωγικών εγκαταστάσεων. Αλλά και αναβάθμιση διαδικασιών που οδηγούν στην ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων από έκαστη φαρμακευτική».

Όπως εκτιμά η φαρμακευτική αγορά και άλλες ελληνικές παραγωγικές φαρμακευτικές εταιρείες, έχουν στα επιχειρηματικά τους πλάνα να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις. Αν αυτό γίνει το συνολικό ποσό των επενδύσεων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ίσως να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στηρίζει την οικονομία 

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θεόδωρος Τρύφων έχει επισημάνει πολλές φορές τη δυναμική της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας. Τον τρόπο που μπορεί να στηρίξει την οικονομία της χώρας. Επισημαίνοντας πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον. Σταθερό και προβλέψιμο, δίχως τις υπερφορολογήσεις και υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που στραγγαλίζουν τον κλάδο.

«Η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να στηρίξει άμεσα και έμπρακτα, με επενδύσεις 500 εκατ. ευρω, την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Με την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί άμεσα η υπερφορολόγηση που υφίσταται σήμερα ο κλάδος. Σήμερα φθάνει το 70% αν στους υπερβολικούς άμεσους και έμμεσους φόρους συνυπολογίσουμε και το καταχρηστικό clawback» είχε τονίσει στο 23ο συνέδριο του «Economist».

Θετικό βήμα οι εξαγγελίες για το clawbck αλλά δεν λύνει το πρόβλημα

Όσον αφορά της εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σύμφωνα με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα σε όσες φαρμακευτικές εταιρείες κάνουν επενδύσεις να συμψηφίσουν (έως 50 εκατ. ευρώ για το 2019) μέρος των επενδύσεων αυτών με τις υποχρεώσεις τους έναντι του ελληνικού Δημοσίου για το clawback. Εκπρόσωποι της ελληνική φαρμακοβιομηχανία μιλώντας στο healthpharma.gr την χαρακτηρίζουν «ως ένα πρώτο θετικό βήμα» που όπως δεν λύνει το πρόβλημα του clawback.

Οι ίδιοι εκπρόσωποι επισημαίνουν για το θέμα του clawback πως πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση. Στο θέμα εμπλέκονται τρία υπουργεία: το Οικονομικών, το Ανάπτυξης και το Υγείας. Ο χρόνος που μένει για να βρεθεί ουσιαστική λύση είναι ελάχιστος μέχρι το τέλος του 2019. Στην κατεύθυνση αυτή τονίζουν ότι θα είναι καλό να δημιουργηθούν ομάδες εργασίας στο κάθε υπουργείο για το χώρο του φαρμάκου.

Δυσβάσταχτο το clawback για την φαρμακοβιομηχανία 

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, το clawback για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη αναμένεται να κλείσει το 2019 στα 750 εκατ. ευρώ. Όταν το 2018 έκλεισε στα 571 εκατ. ευρώ. Και το νοσοκομειακό στα 400 εκατ. ευρώ όταν το 2018 έκλεισε στα 260 εκατ. ευρώ. Η δραματική αύξηση του clawback έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τον κλάδο του φαρμάκου.

Πάγια αιτήματα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι η κατανομή του clawback, σε κάθε κατηγορία φαρμάκων όποτε θα επιβαρύνεται για την υπέρβαση του ορίου της δαπάνης που η ίδια προκαλεί. Η εξαίρεση των εμβολίων από τον κλειστό προϋπολογισμό για τα φάρμακα καθώς και η αύξηση της χρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης. Κάλυψη από τον προϋπολογισμό Πρόνοιας της δαπάνης που αφορά στους ανασφαλίστους, όπως γίνεται σε όλες τα ευνοούμενα κράτη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ