Η Novo Nordisk ηγείται της διεθνούς ερευνητικής κοινοπραξίας δημόσιου – ιδιωτικού τομέα «SOPHIA» (Στρωματοποίηση φαινοτύπων της παχυσαρκίας για τη βελτιστοποίηση των μελλοντικών θεραπευτικών επιλογών της παχυσαρκίας), η οποία ξεκίνησε με στόχο τη βελτίωση της εκτίμησης του κινδύνου συννοσηροτήτων και των θεραπευτικών επιλογών για άτομα με παχυσαρκία.

Η Novo Nordisk ηγείται της διεθνούς ερευνητικής κοινοπραξίας δημόσιου - ιδιωτικού τομέα «SOPHIA» (Στρωματοποίηση φαινοτύπων της παχυσαρκίας για τη βελτιστοποίηση των μελλοντικών θεραπευτικών επιλογών της παχυσαρκίας), η οποία ξεκίνησε με στόχο τη βελτίωση της εκτίμησης του κινδύνου συννοσηροτήτων και των θεραπευτικών επιλογών για άτομα με παχυσαρκία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Είκοσι εννέα κορυφαίοι διεθνείς εταίροι από το κοινωνικό σύνολο, τα πανεπιστήμια και τη βιομηχανία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να κατανοήσουν καλύτερα την παχυσαρκία και να βελτιστοποιήσουν τις μελλοντικές θεραπευτικές επιλογές της.

Η παχυσαρκία είναι μια παγκόσμια πανδημία που πλήττει σήμερα περίπου 150 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη και 650 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Οι επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι συχνές, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να προβλέψουμε ποιος ασθενής θα αναπτύξει οποιαδήποτε από τις 200 γνωστές επιπλοκές της παχυσαρκίας.

Επιπλέον, υπάρχουν ανεπαρκείς προβλέψεις για το ποιος ασθενής θα ανταποκριθεί στις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για την παχυσαρκία. Το πρόγραμμα «SOPHIA» θα εντοπίσει, θα χαρακτηρίσει και θα στρωματοποιήσει κλινικά σημαντικούς υποπληθυσμούς ασθενών που ζουν με παχυσαρκία ώστε να συνδέσει τη σωστή θεραπευτική επιλογή, με το σωστό ασθενή, τη σωστή χρονική στιγμή.

Το πρόγραμμα «SOPHIA» θα παρέχει τεκμηριωμένη ταξινόμηση των προγνωστικών παραγόντων για τις επιπλοκές της παχυσαρκίας και την ανταπόκριση στις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, ενώ ταυτόχρονα θα εντοπίζει και θα χαρτογραφεί μοντέλα για την αειφόρο ανάπτυξη θεραπευτικών οδών που θα είναι πολύτιμες για ασθενείς, συστήματα υγείας, ερευνητές και κλινικούς ιατρούς.

Αξιόπιστη πρόβλεψη των επιπλοκών της παχυσαρκίας

«Η αποστολή μας στο πρόγραμμα «SOPHIA» είναι να επιτρέψουμε στους επαγγελματίες υγείας να προβλέψουν αξιόπιστα τις επιπλοκές της παχυσαρκίας καθώς και ποιος ασθενής θα ανταποκριθεί στις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές», δήλωσε ο καθηγητής Carel le Roux, συντονιστής του προγράμματος «SOPHIA» και ειδικός ιατρός για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στο Κέντρο Έρευνας Επιπλοκών του Διαβήτη στο University College Dublin.

Η επικεφαλής του προγράμματος SOPHIA, Δρ. Marianne Ølholm Larsen Grønning, της Novo Nordisk, αναφέρει πως: «Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη, χρόνια νόσος για την οποία εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά που δε γνωρίζουμε, τόσο για τη βιολογία της ίδιας της νόσου όσο και για το πώς οι θεραπευτικές επιλογές μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των ασθενών με παχυσαρκία. Το πρόγραμμα «SOPHIA» είναι ένα σημαντικό βήμα προς την καλύτερη κατανόηση της παχυσαρκίας. Η συνεργασία μεταξύ εξαιρετικών συναδέλφων από το Πανεπιστήμιο, από τη βιομηχανία και από τους συλλόγους αποτελεί μια μεγάλη υπόσχεση ότι μπορούμε να αποδώσουμε δυνατά και μοναδικά αποτελέσματα.”

Οι φωνές των ατόμων που ζουν με παχυσαρκία θα βρίσκονται στο επίκεντρο του προγράμματος «SOPHIA» μέσω της δημιουργίας συμβουλευτικής επιτροπής ασθενών. Αυτή θα διασφαλίσει ότι οι γνώσεις, οι απόψεις και οι επιθυμίες των ασθενών θα τοποθετηθούν στον πυρήνα του προγράμματος «SOPHIA» και θα ενσωματωθούν στα πολλαπλά στρώματα της μελέτης. Η ερευνητική ομάδα θα χρησιμοποιήσει τα ευρήματά της για να συμβάλει σε μια πιο επικεντρωμένη στον ασθενή και δίκαιη αφήγηση σχετικά με την παχυσαρκία και τις πολλαπλές επιπτώσεις της στο άτομο τόσο από κοινωνική όσο και από ιατρική άποψη.

Όλα ξεκινούν με την παχυσαρκία να είναι μια χρόνια νόσος, όχι κάτι που οι άνθρωποι επιλέγουν να ζήσουν μαζί του. Το πρόγραμμα «SOPHIA» έλαβε χρηματοδότηση 16 εκατομμυρίων ευρώ από την Πρωτοβουλία Καινοτόμων Φαρμάκων (ΙΜΙ) – μια κοινή επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), του T1D Exchange, του JDRF και του Coalition Action Obesity.

Μερικές από τις ενέργειες που θα διενεργηθούν στο πρόγραμμα «SOPHIA» είναι:

• Δημιουργία βάσης δεδομένων
• Διεξαγωγή ανάλυσης
• Διεξαγωγή ποιοτικών ερευνών σε βάθος με ασθενείς για την αναγνώριση των αντιλήψεων και των προοπτικών τους σχετικά με τη διάγνωση και τις θεραπευτικές επιλογές της παχυσαρκίας
• Εύρεση κοινής αξίας με όλους τους ενδιαφερόμενους για να εξασφαλιστεί η καλύτερη αντιμετώπιση των ατόμων που ζουν με παχυσαρκία

Το πρόγραμμα «SOPHIA» θα διερευνήσει επίσης τα αποτελέσματα της υγείας σε άτομα με παχυσαρκία που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Σύμφωνα με τον Δρ. Sanjoy Dutta, Αντιπρόεδρο της Έρευνας του JDRF, «Με τη στατιστική δύναμη που προσφέρει μια τόσο μεγάλη ευρωπαϊκή συνεργασία, θα είμαστε σε θέση να διερευνήσουμε την αμφίδρομη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 και τελικά να μπορούμε να κάνουμε έγκυρες προβλέψεις σχετικά με τις εκβάσεις που αφορούν την υγεία σε αυτόν τον παραδοσιακά υποτιμημένο πληθυσμό. Δεδομένου ότι τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυξημένο βάρος (υπέρβαροι) ή παχυσαρκία, είναι κρίσιμο για την κοινότητα των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση.”

Το πρόγραμμα «SOPHIA» θα ξεκινήσει επίσημα τις δραστηριότητές του σε όλη την Ευρώπη την 1η Ιουνίου 2020. Θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου 2025 και το πρώτο ορόσημο έχει ήδη προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο του 2020.

Ανάλυση έργου:

Ονομασία έργου: SOPHIA
Ημερομηνία έναρξης: 01 Ιουνίου 2020
Διάρκεια: 60 μήνες
Προϋπολογισμός: 16 εκατ. €
Συντονισμός: University College Dublin, καθηγητής Carel le Roux
Υπεύθυνος έργου: Novo Nordisk A / S, Δρ. Marianne Ølholm Larsen Grønning

Οι συμμετέχοντες του προγράμματος «SOPHIA» με μια ματιά: 
Βέλγιο Third-I bvba
Katholieke Universiteit Leuven
Δανία Novo Nordisk A/S
Γαλλία Centre Hospitalier Universitaire de Lille
Γερμανία University of Ulm
Lipotype
University Hospital Tübingen
Metabolon
Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & Co KG
Ιρλανδία University College Dublin
University College Cork
AtturosThe European Association For the Study of Obesity – Ireland Company Limited By Guarantee
Ιταλία Università Cattolica del Sacro Cuore
Consiglio Nazionale delle Ricerche, Pisa
Ολλανδία Erasmus Medisch Centrum
Maastricht University
Ισπανία Girona Biomedical Research Institute
Ελβετία Medtronic International Trading Sarl
SIB Swiss Institute of Bioinformatics
Σουηδία Lund University
University of Gothenburg
Ηνωμένο Βασίλειο University of Dundee

University of Exeter

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) Eli Lilly and Company
George Washington University
JDRF International
T1D Exchange
Obesity Action Coalition

 

Σχετικά με το ΙΜΙ

Η Πρωτοβουλία Καινοτόμων Φαρμάκων (ΙΜΙ) είναι η μεγαλύτερη πρωτοβουλία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα της Ευρώπης που στοχεύει στη βελτίωση της υγείας επιταχύνοντας την ανάπτυξη και την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα, ιδίως σε τομείς όπου υπάρχει μια ανεκπλήρωτη ιατρική ή κοινωνική ανάγκη.

Το ΙΜΙ διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των βασικών υπευθύνων που συμμετέχουν στην έρευνα περί υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων, των φαρμακευτικών και άλλων βιομηχανιών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SMEs), των οργανώσεων ασθενών και των ρυθμιστικών αρχών φαρμάκων. Πρόκειται για μία συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκπροσωπούμενης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και της Ευρωπαϊκής φαρμακευτικής βιομηχανίας (εκπροσωπούμενη από την EFPIA, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων).

Σχετικά με τη Novo Nordisk

Η Novo Nordisk είναι μια εταιρεία με παγκόσμια παρουσία στον τομέα της υγείας που ιδρύθηκε το 1923 και εδρεύει στη Δανία. Στόχος μας είναι να οδηγήσουμε την αλλαγή για να νικήσουμε το σακχαρώδη διαβήτη και άλλες σοβαρές χρόνιες παθήσεις όπως είναι η παχυσαρκία, η αιμορροφιλία και οι διαταραχές ανάπτυξης.

Υλοποιούμε τη δέσμευση μας μέσω των πρωτοποριακών επιστημονικών ανακαλύψεων μας, της επέκτασης της πρόσβασης στα φάρμακά μας και της προσπάθειας μας να αποτρέψουμε και τελικά να θεραπεύσουμε τις χρόνιες ασθένειες. Η Novo Nordisk απασχολεί περίπου 43.100 εργαζόμενους σε 80 χώρες ενώ τα προϊόντα της κυκλοφορούν σε περισσότερες από 170 χώρες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα