ΔιατροφήΤο λάδι καρύδας είναι σκέτο δηλητήριο όπως υποστηρίζει καθηγήτρια του Χάρβαρντ

Το λάδι καρύδας είναι σκέτο δηλητήριο όπως υποστηρίζει καθηγήτρια του Χάρβαρντ

- Advertisement -

Ύστερα από χρόνια που έρευνες παρουσίαζαν το λάδι καρύδας ως θαυματουργό, έρχεται μια νέα μελέτη να ανατρέψει τα πάντα. «Είναι σκέτο δηλητήριο», λέει καθηγήτρια του Χάρβαρντ.

Η δρ. Κάριν Μάικλς, καθηγήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και επικεφαλής του ερευνητικού ογκολογικού κέντρου στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, σε ομιλία που έδωσε ανέτρεψε τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις ευεργετικές, έως και θαυματουργές ιδιότητες του λαδιού καρύδας στη διατροφή.

Η Μάικλς στην ομιλία της χαρακτήρισε το λάδι καρύδας πολύ χειρότερο από το λαρδί, το λίπος δηλαδή από την κοιλιά του γουρουνιού.

Ανέφερε ακόμη ότι πρόκειται για ένα από τα χειρότερα τρόφιμα που μπορεί να καταναλώσει κανείς, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι έχει οφέλη για την υγεία και ότι είναι πιο επικίνδυνο από άλλα είδη λίπους.

«Περιέχει σχεδόν αποκλειστικά κορεσμένα λιπαρά οξέα, αυτά δηλαδή που μπορούν να φράξουν τις στεφανιαίες αρτηρίες. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα λίπη που περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών οξέων ελέγχοντας αν παραμένουν στερεά σε θερμοκρασία δωματίου, όπως συμβαίνει με το βούτυρο ή το λαρδί», είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.

Η τοποθέτηση της Μάικλς έρχεται να βάλει φωτιά στην κόντρα μεταξύ διατροφολόγων που μαίνεται εδώ και χρόνια γύρω από το λάδι καρύδας.

Την ώρα που πολλοί υποστήριζαν ότι έχει άκρως ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία, το 2017, μια έρευνα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, σημείωνε ότι το έλαιο καρύδας αυξάνει την χοληστερόλη LDL (γνωστή και ως κακή χοληστερόλη) όπως ακριβώς κάνουν το βούτυρο, το βόειο κρέας και το φοινικέλαιο.

Να σημειωθεί ότι τα κορεσμένα λίπος αυξάνουν την LDL η οποία αποτελεί κύρια αιτία της απόφραξης των αρτηριών και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ