ΔιατροφήΣταμάτα τους υδατάνθρακες μετά τις 2:30 μ.μ. και δες αλλαγές στο σώμα...

Σταμάτα τους υδατάνθρακες μετά τις 2:30 μ.μ. και δες αλλαγές στο σώμα σου

- Advertisement -

Ένας κύκλος 12 ημερών με διατροφικό πρόγραμμα που δεν περιλαμβάνει στερήσεις αλλά… συνέπεια από το μέσο και μετά της ημέρας, υπόσχεται να σου δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα κι αυτό το καλοκαίρι.
Πράγματι, τα διατροφικά προγράμματα είναι ανεξάντλητα και σίγουρα δεν ταιριάζουν όλα απόλυτα με το «προφίλ» μας. Αυτό που τελικά θα πρέπει να επιλέξουμε, θα πρέπει να ταιριάζει με τις ανάγκες του σώματος μας και κυρίως… τον τρόπο ζωής μας.
Όταν μπαίνει σε διαδικασία να χάσεις βάρος, καλό θα ήταν να μην καταφύγεις στο πρώτο διατροφικό πρόγραμμα που θα βρεις μπροστά σου. Κυρίως δε, η ακραίες δίαιτες με απόλυτη στέρηση σε θερμίδες προκειμένου να έχετε γρήγορα τα επιθυμητά αποτελέσματα, θέτουν το σώμα σας σε κατάσταση «συναγερμού». Σίγουρα, θα πρέπει να καταλήξεις σε ένα διατροφικό πρόγραμμα που δεν θα σου στερήσει την ενέργεια που χρειάζεσαι κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αντεπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου.

H Αμερικάνικη Ένωση Καρδιολογίας αναφέρει ότι η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων στην αρχή της ημέρας -και όχι στο τέλος της- μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κίνδυνου καρδιαγγειακών παθήσεων και στην μείωση της χοληστερίνης.

Ο David Kirsch, personal trainer, (στο πελατολόγιο του οποίου φιγουράρουν διάσημα ονόματα -όπως αυτό της Jennifer Lopez και της Kate Upton-) είναι υποστηρικτής της ίδιας άποψης.

Πρόσφατα, ένα διατροφικό πλάνο που πρότεινε σε συντάκτρια του Harper’s Bazaar, την βοήθησε να χάσει βάρος χωρίς να στερηθεί «ούτε τα μακαρόνια, ούτε το κρασί της».

Οι δύο κύριοι άξονες του διατροφικού προγράμματος ήταν δύο: ο έλεγχος της ποσότητας των τροφών προς κατανάλωση και η ώρα κατανάλωσής τους.

Ο David Kirsch έβαλε την δημοσιογράφο σε πρόγραμμα 12 ημερών που περιελάμβανε γυμναστική πέντε ημέρες την εβδομάδα και την κατανάλωση υδατανθράκων μέχρι τις 2:30 το μεσημέρι (και όχι αργότερα).

Η κατανάλωση υδατανθράκων στην αρχή της ημέρας δίνει το απαραίτητο «καύσιμο» για την υπόλοιπη ημέρα. Οι υδατάνθρακες συγκρατούν νερό στο σώμα και προκαλείται φούσκωμα.

Με το να κόβεις την κατανάλωση των υδατανθράκων σε μια συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα (πχ. Στις 2 και μισή το μεσημέρι) δίνεις την ευκαιρία στο σώμα σου να κρατήσει το νερό που χρειάζεται και να αποβάλλει το νερό που περισσεύει. Επίσης, το σώμα έχει όλο το περιθώριο να κάψει τις θερμίδες που αφήνουν πίσω τους οι υδατάνθρακες την υπόλοιπη ημέρα.

Υδατάνθρακες δεν περιέχονται μόνο στο ψωμί, στα ζυμαρικά και στα γλυκά. Υπάρχουν τροφές όπως η βρώμη, τα όσπρια, το καστανό ρύζι και η κινόα που είναι ευεργετικές για τον οργανισμό και είναι πολύ καλή πηγή υδατανθράκων. «Είναι πολύ καλύτερες από το ψωμί και τα μακαρόνια, καθώς περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα και βοηθούν στην αύξηση της μυϊκής μάζας». Επίσης, η ποσότητα των μερίδων έχει την σημασία της. Μπορείς να χορτάσεις και με μικρότερες ποσότητες, όταν παράλληλα καταναλώνεις πρωτεΐνες και φυτικές ίνες (που κυρίως βρίσκονται στα λαχανικά). Μετά από 12 ημέρες, η δημοσιογράφος που εφάρμοσε το διατροφικό πρόγραμμα του David Kirsch είδε διαφορά στο σώμα της. Το φούσκωμα μειώθηκε πολύ.

«Μια δίαιτα δεν μπορεί να ταιριάζει σε όλους, αλλά το συγκεκριμένο πρόγραμμα βοήθησε δραστικά στη μείωση του φουσκώματος». Στόχος δεν ήταν τόσο η άμεση απώλεια βάρους, όσο η μείωση της αίσθησης του φουσκώματος που προέρχεται από την κατακράτηση υγρών (για την οποία οι υδατάνθρακες είναι σημαντικός παράγοντας).

«Το ότι μπορούσα να φάω ακόμα και την πίτσα μου για μεσημεριανό, με έκανε να μην νιώθω στέρηση. Δεν κατανάλωνα τίποτα με υπερβολή. Δεν είχα λιγούρες και βέβαια δεν έτρωγα ακατάσχετα» σημειώνει η δημοσιογράφος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ