ΔιατροφήΏρα για δίαιτα; Δες τι πρέπει να τρως ανάλογα με την ομάδα...

Ώρα για δίαιτα; Δες τι πρέπει να τρως ανάλογα με την ομάδα αίματος σου

- Advertisement -

Η ομάδα αίματος μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο τι θα πρέπει να τρώμε και στην αποτελεσματικότητα της δίαιτας, όπως διαπιστώνει και ο Dr. Peter D’ Adamo στο βιβλίο του Eat Right for your Type. Το βιβλίο παρόλο που έγινε New York Times bestseller, πουλώντας πάνω από 7 εκατομμύρια αντίτυπα, έχει πολλούς επικριτές που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι οι ισχυρισμοί του ισχύουν.

Παρόλα αυτά, τα σημεία “κλειδί” του βιβλίου για τις δίαιτες που πρότεινε ο D’ Adamo προβλέπουν:

Ομάδα αίματος Α
Σύμφωνα με τη διαιτολόγο, Grace Derocha, όσοι ανήκουν σε αυτήν την ομάδα θα πρέπει να ακολουθούν ως επί το πλείστον ή και απόλυτα μια χορτοφαγική διατροφή, η οποία να περιλαμβάνει φασόλια και όσπρια για πρωτεΐνη, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Όσο για το τι θα πρέπει να αποφεύγουν, ο διατροφολός Dr. Josh Axe, προτείνει να μένουν μακριά από τα περισσότερα ή και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τη γλουτένη και την καφεΐνη. Τα άτομα αυτά μπορούν να μεταβολίσουν καλύτερα τους υδατάνθρακες από τους υπόλοιπους, ενώ δυσκολεύονται με την πέψη των ζωικών πρωτεϊνών και λιπών.

Ομάδα αίματος Β
Όσοι ανήκουν σε αυτήν την ομάδα είναι ιδιαίτερα τυχεροί, καθώς μπορούν να φάνε ό,τι λαχταρά η ψυχή τους. Μεταβολίζουν εξαιρετικά τα κρέατα, όπως το κατσίκι και το αρνί, αλλά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αβγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών. Τα μόνα τρόφιμα που η Derocha συμβουλεύει να αποφεύγουν είναι το καλαμπόκι, το σιτάρι, το φαγόπυρο, οι φακές, οι ντομάτες, τα φιστίκια, το σουσάμι και το κοτόπουλο.

Ομάδα αίματος ΑΒ
Όπως μπορείς να φανταστείς, όσοι ανήκουν σε αυτήν την ομάδα καλό είναι να καταναλώνουν μια διατροφή που να συνδυάζει τις δύο παραπάνω. Με ορισμένους μικρούς περιορισμούς, βέβαια! Σύμφωνα με τον διαιτολόγο Joe Leech, καλό θα είναι να αποφεύγουν τις ζωικές πρωτεΐνες, εκτός των θαλασσινών. Ιδανικές τροφές αποτελούν επίσης το τόφου και τα φασόλια, ενώ άλλες τροφές που μπαίνουν σε μαύρη λίστα είναι το καλαμπόκι, το βοδινό κρέας και το κοτόπουλο.

Ομάδα αίματος 0
Σύμφωνα με τον Dr. D’Adamo, όσοι ανήκουν σε αυτήν την ομάδα αποτελούν τους «κυνηγούς». Ιδανικές τροφές για αυτούς είναι οι ζωικές πρωτεΐνες, ενώ καλό θα είναι να αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ