Η κανέλα είναι ίσως από τα πιο διαδεδομένα μπαχαρικά, με ιδιότητες που θεραπεύει από πονοκεφάλους μέχρι κυτταρίτιδα. Το γνωστό σε όλους μας μπαχαρικό κανέλα, προέρχεται από ένα αειθαλές δένδρο, τροπικών περιοχών και θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα του κόσμου. Ο φιλόσοφος Θεόφραστος αναφερόταν στην κανέλα ως «κυννάμωμον», δηλαδή γλυκό ξύλο.

cinnamon

Για την ιστορία, η κανέλα προέρχεται από ένα αειθαλές δένδρο, το οποίο ευδοκιμεί στη Νοτιοδυτική Ινδία και τη Σρι Λάνκα και το επιστημονικό του όνομα είναι Cinnamomum verum της οικογένειας Lauraceae.

Δεν μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση που το συγκεκριμένο μπαχαρικό έχει διατηρήσει την καλή του φήμη του μέσα στα χρόνια, αφού το χαρακτηρίζει ένας αξιοζήλευτος διατροφικός πλούτος και ένα πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων, κυρίως χάρη στην αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση των συστατικών του.

Τα πολύτιμα συστατικά

Τα πολύτιμα συστατικά του, όπως η “σιναμαλδεύδη”, εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων και μυκήτων, ενώ παράλληλα βοηθούν στη δυσπεψία, την υπέρταση, τους πονοκεφάλους και τις κράμπες.

Η κανέλα βοηθά επίσης στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου, ενώ καθυστερεί το ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή το χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής.

Επίσης, σύμφωνα με την Βρετανική Βοτανική Φαρμακολογία, η κανέλα ενδείκνυται σε καταστάσεις τυμπανισμού και δυσπεψίας, αλλά και σε περιπτώσεις ναυτίας.

Μια ακόμη εντυπωσιακή θεραπευτική ιδιότητα της είναι ότι μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη.

Άριστη πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών

Πέρα όμως από όλα τα παραπάνω, η κανέλα αποτελεί και μια άριστη πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό μας, και κυρίως μαγγανίου, ενός συστατικού που σχετίζεται με την παροχή ενέργειας και ποικίλες μεταβολικές διαδικασίες στον οργανισμό μας.

Το αρωματικό αυτό καρύκευμα είναι ιδιαίτερα ευεργετικό κυρίως για τις γυναίκες, καθώς όχι μόνο μπορεί να μειώσει τους πόνους της περιόδου, αλλά μπορεί να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους, και στην καύση λίπους, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς.

Μειώνει το αίσθημα της πείνας

Πιο συγκεκριμένα, μειώνει το αίσθημα της πείνας, ενώ παράλληλα αυξάνει την ευαισθησία ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος παράγοντας ταυτόχρονα λιγότερη ινσουλίνη η οποία έχει την τάση να συσσωρεύει λίπος στον οργανισμό. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά…Η κανέλα μπορεί να αποτελέσει και άριστο σύμμαχο στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας!

Για το καλύτερο λάδι μασάζ κατά της κυτταρίτιδας που έχεις δοκιμάσει ποτέ, βάλε σε ένα βαζάκι με αμυγδαλέλαιο μερικά ξύλα κανέλας και άφησέ το σε ένα σημείο που να το βλέπει ο ήλιος, για μια εβδομάδα.

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησέ το για να κάνεις μασάζ στις προβληματικές περιοχές κάθε βράδυ, πριν ξαπλώσεις και δες τον φλοιό πορτοκαλιού να εξαφανίζεται!

Κυριότερα οφέλη της κανέλας:

• ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος
• βοηθάει στη διατήρηση της ευαισθησίας της ινσουλίνης
• είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό
• έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες

Από άποψης θρεπτικών συστατικών η κανέλα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου. Το συστατικό αυτό σχετίζεται με την παροχή ενέργειας και ποικίλες μεταβολικές διαδικασίες στον οργανισμό μας. 2 κουταλιές του γλυκού κανέλα μας προμηθεύουν το 38% του μαγγανίου, το 10% των φυτικών ινών. Ενώ παρέχει το 9,6 % του σιδήρου και το 6 % του ασβεστίου που ο οργανισμός χρειάζεται καθημερινά.

Κανέλα η λιποδιαλυτική

Η κανέλα μπορεί να θεωρηθεί και ως «λιποδιαλυτική» με έμμεσο τρόπο επειδή αυξάνει την ευαισθησία ινσουλίνης. Άρα ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος παράγοντας ταυτόχρονα λιγότερη ινσουλίνη. Έχει την τάση να συσσωρεύει λίπος στον οργανισμό. Συμπερασματικά, έχει θετική επίδραση στη καύση λίπους και κυρίως τοπικού λίπους ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

Χρησιμοποιείται καθημερινά στα γεύματα όπως στο γιαούρτι ή cottage cheese, στα smoothies και άλλα ροφήματα και αφεψήματα, στα δημητριακά, σε φαγητά κ.λπ.

Μυστικό μακροβιότητας

Τσάι από μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη, όταν λαμβάνεται τακτικά, συλλαμβάνει τη φθορά του γήρατος. Πάρτε τέσσερις κουταλιές μέλι, ένα κουτάλι σκόνη κανέλας και τρία φλιτζάνια νερό. Βράστε τα. Πίνετε 1/4 φλιτζανιού, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα.

Τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πάστα. Εφαρμόστε αυτήν την πάστα για τα σπυράκια. Πριν από τον ύπνο. Να πλένεται το επόμενο πρωί με χλιαρό νερό. Εάν γίνεται καθημερινά για δύο εβδομάδες, αφαιρεί τα σπυράκια από τη ρίζα.