ΕπιστημονικάΑνακαλύφθηκαν 3 νέα γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Ανακαλύφθηκαν 3 νέα γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ

- Advertisement -

Στην ανακάλυψη τριών νέων γονιδίων που σχετίζονται με τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ προχώρησε διεθνής επιστημονική ομάδα. Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Translational Psychiatry, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, του Κουίνσλαντ και της Ιατρικής Σχολής Icahn συνδύασαν υπάρχοντα στοιχεία για το γενετικό υπόβαθρο της νόσου Αλτσχάιμερ, με μια ανάλυση που είχε γίνει σε παιδιά πασχόντων από τη νόσο.

Στο πλαίσιο της μελέτης, λοιπόν, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια τεχνική που τους επέτρεψε να συμπεριλάβουν μεγάλες ομάδες ανθρώπων στην ανάλυση. Συγκεκριμένα αξιολόγησαν δεδομένα για περισσότερα από 300.000 άτομα που ήταν εγγεγραμμένα στη βάση UK Biobank. Αλλά επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν πολύ νέοι για να έχουν διαγνωστεί με νόσο Αλτσχάιμερ, οι ειδικοί αξιολόγησαν στοιχεία για τους γονείς τους, πολλοί εκ των οποίων είχαν διαγνωστεί με την ασθένεια αυτή.

Κατά μέσο όρο, τα παιδιά έχουν 50% κοινά γονίδια με τους γονείς τους. Ενώ σε ατομικό επίπεδο η ύπαρξη ενός γονιού με νόσο Αλτσχάιμερ δεν σημαίνει ότι κανείς διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης, αλλά ο συνδυασμός στοιχείων από χιλιάδες άτομα που είχαν γονείς ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ άλλαξε τα δεδομένα για το γενετικό υπόβαθρο της.

Έτσι εντόπισαν τρία γονίδια που παίζουν ρόλο στον κίνδυνο εκδήλωσης της πάθησης και όπως εξηγεί ο καθηγητής Πήτερ Βισσερ από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ «εστιάζοντας σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό νόσου Αλτσχάιμερ μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε τον πλούτο των πληροφοριών και να διευρύνουμε τη γνώση μας για τη γενετική βάση της πάθησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ