ΕπιστημονικάΕμβόλιο κατά του καρκίνου του εγκεφάλου δίνει νέα ελπίδα σε ασθενείς

Εμβόλιο κατά του καρκίνου του εγκεφάλου δίνει νέα ελπίδα σε ασθενείς

- Advertisement -

Παράταση ζωής αρκετών χρόνων σε ασθενείς με καρκίνο στον εγκέφαλο φαίνεται ότι μπορεί να δώσει ένα νέο «εμβόλιο», που βρίσκεται στα τελικά στάδια δοκιμών σε ανθρώπους.

Τα αποτελέσματα της 11ετούς διεθνούς μελέτης είναι «πολλά υποσχόμενα» καθώς ορισμένοι ασθενείς με γλοιοβλάστωμα έζησαν πάνω από επτά χρόνια μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

Το εμβόλιο δρα λαμβάνοντας από τον ασθενή δενδριτικά κύτταρα -κύτταρα κλειδιά του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού- και συνδυάζοντάς τα με δείγμα των όγκων τους. Όταν επανεγχέεται το εμβόλιο στον ασθενή, το ανοσοποιητικό του σύστημα αναγνωρίζει τον καρκίνο και του επιτίθεται.

Το γλοιοβλάστωμα είναι ένας κακοήθης όγκος του εγκεφάλου, που εκδηλώνεται σε άτομα ηλικίας 45-70 ετών και αντιμετωπίζει σήμερα μ’ έναν συνδυασμό χειρουργικής αφαίρεσης, ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας με μπορεί να παρατείνει τη ζωή του ασθενούς κατά 15-17 μήνες.

Από τους 331 ασθενείς (από Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδά και Γερμανία) που μετείχαν στις δοκιμές, στους 232 χορηγήθηκε επιπρόσθετα το εμβόλιο ανοσοθεραπείας DCVax, ενώ στους υπόλοιπους ένα placebo. Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι συμμετείχαν στις δοκιμές επέζησαν περισσότερο από 23 μήνες κατά μέσον όρο μετά την εγχείρηση και εξ αυτών οι εκατό ζουν 40,5 μήνες κατά τη διάρκεια της ανάλυσης. Ανάμεσά τους και η 36χρονη Κατ Τσαρλς, στην οποία οι γιατροί έδιναν τρεις μήνες ζωής το 2014, αλλά εκείνη επιβιώνει μέχρι σήμερα και μάλιστα η τελευταία μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου της βγήκε καθαρή!

Μόνον επτά από τους συμμετέχοντες στη δοκιμή ανέφερε ανεπιθύμητες παρενέργειες από τη χορήγηση του εμβολίου.

Ο καθηγητής νευροχειρουργικής στο King’s College Hospital του Λονδίνου και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης, Keyoumars Ashkan, δήλωσε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δίνουν νέα ελπίδα στους ασθενείς και τους γιατρούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ