ΕπιστημονικάΤέλος σε ρυτίδες και τριχόπτωση με... «πειραματικό» λίφτινγκ

Τέλος σε ρυτίδες και τριχόπτωση με… «πειραματικό» λίφτινγκ

- Advertisement -

Τα σημάδια γήρανσης κατάφεραν να αντιστρέψουν γενετιστές μέσω μιας μελέτης που επιτυγχάνει… ολικό «λίφτινγκ» στα πειραματόζωα καθώς μειώνει τις ρυτίδες και επαναφέρει τα μαλλιά στην αρχική τους κατάσταση.


Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ, χρησιμοποίησαν αντιβιοτικό για να προκαλέσουν γήρανση στα πειραματόζωα, θέτοντας τα μιτοχόνδρια των κυττάρων σε δυσλειτουργία. Καθώς γερνάμε τα μιτοχόνδρια αρχίζουν να δυσλειτουργούν.
«Το ρυτιδιασμένο δέρμα και η τριχόπτωση είναι σημάδια γήρανσης. Πώς θα μπορούσαν να αντιστραφούν; σκεφτήκαμε και το καταφέραμε», δηλώνουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αλαμπάμα.
Οι ερευνητές εισήγαγαν μία γονιδιακή μετάλλαξη και τα πειραματόζωα «ξανάνιωσαν». Οι ερευνητές πέτυχαν μια ριζική αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση των ποντικών.
Μέσα σε ένα μήνα, τα τρωκτικά απέκτησαν σφριγηλό δέρμα και είχαν βγάλει τρίχες. Κι όταν το γονίδιο άρχισε να λειτουργεί κανονικά οι επιστήμονες απενεργοποίησαν τη μετάλλαξη χωρίς να διαταραχθεί η λειτουργία του.


«Από τη γνώση που έχουμε, πρόκειται για μία επιστημονική παρατήρηση άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Κεσάβ Σινγκ, καθηγητής Γενετικής που ηγήθηκε της μελέτης.
«Αυτή η έρευνα θα πρέπει να προσφέρει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για την ανάπτυξη στρατηγικών προληπτικής και θεραπευτικής ανάπτυξης φαρμάκων. Πώς; Με την ενίσχυση της λειτουργίας των μιτοχονδρίων για τη θεραπεία της παθολογίας του δέρματος και των μαλλιών που σχετίζεται με τη γήρανση και άλλες ανθρώπινες ασθένειες, στις οποίες η δυσλειτουργία των μιτοχρονδρίων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο», όπως τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ