ΕπιστημονικάΤι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια αναισθησίας;

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια αναισθησίας;

- Advertisement -
  • Γράφει η Έλενα Μπρέγιαννη

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η αναισθησία είναι κάτι που μας κάνει να «κοιμηθούμε». Όμως τι περισσότερο ξέρουμε γι’ αυτό; Δεν γνωρίζουμε πολλά, όπως και οι γιατροί αλλά και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πολλά. Η αναισθησία είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο μυστηριώδη πράγματα για τη σύγχρονη ιατρική.

Τι ακριβώς είναι η αναισθησία;
Η αναισθησία είναι ο όρος για την έλλειψη ευαισθησίας στον πόνο. Γνωρίζουμε την αναισθησία όπως χρησιμοποιείται συνήθως στις περισσότερες μορφές χειρουργικής επέμβασης. Συνήθως χορηγείται είτε μέσω αερίου είτε ενδοφλεβίως. Η γενική αναισθησία θα σας κάνει να κοιμηθείτε πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Η τοπική αναισθησία σημαίνει ότι πιθανότατα είστε ξύπνιοι και συνήθως απλά μπλοκάρει τον πόνο σε μια μικρή περιοχή (όπως είναι «μούδιασμα» στον οδοντίατρο πριν από την πλήρωση κοιλότητας).

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει γιατί χάσατε τη συνείδηση
Όσο τρομακτικό κι αν ακούγεται, είναι αλήθεια. Οι γιατροί και οι επιστήμονες δεν κατάφεραν ποτέ να καταλάβουν πλήρως γιατί ένα άτομο χάνει τη συνείδησή του όταν του χορηγηθεί γενική αναισθησία. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με το τι κάνει η αναισθησία στον εγκέφαλο, αλλά κανένας δεν έχει επιβεβαιωθεί. Είναι μια από τις πιο κοινές ιατρικές διαδικασίες στον κόσμο, αλλά παραμένει ένα άλυτο μυστήριο. Είναι ενδιαφέρον ότι οι άνθρωποι δεν ονειρεύονται όταν βρίσκονται κάτω από αναισθησία. Αυτή η χρονική περίοδος απλά σβήνεται από τη μνήμη. Οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι ονειρεύονται, αλλά είναι πραγματικά ακριβώς προς το τέλος όταν το σώμα αρχίζει να «ξυπνά».

Οι επιδράσεις της αναισθησίας στο σώμα
Τα αποτελέσματα της αναισθησίας σε διάφορα μέρη του σώματος πηγάζουν από το γεγονός ότι ο εγκέφαλος δεν μπορεί να επικοινωνήσει. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να στείλει μηνύματα στο σώμα σας λέγοντας ότι αισθάνεται πόνο. Επίσης, δεν στέλνει μηνύματα για να μετακινήσετε τα άκρα σας ή για να ανοίξετε τα μάτια σας. Εάν ο εγκέφαλος δεν μπορεί να επικοινωνήσει, τότε χάνει επαφή με το σώμα. Είστε ουσιαστικά μια κούκλα. Οι επιστήμονες έχουν παρομοιαστεί τα αποτελέσματα της αναισθησίας με την ύπαρξη κώματος .
Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν εξηγούν πώς συνεχίζετε να αναπνέετε, παρόλο που το μυαλό σας φαίνεται να έχει χάσει την επαφή με κάθε άλλο μέρος του σώματός σας. Οι θεωρίες που έχουν καταλήξει οι επιστήμονες δεν έχουν αποδειχθεί πλήρως.
Η αναισθησία έχει τους κινδύνους της
H γενική αναισθησία είναι μια πολύ ασφαλής διαδικασία. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι σοβαροί κίνδυνοι . Η πνευμονία της αναρρόφησης είναι ένας σπάνιος κίνδυνος. Αυτό συμβαίνει όταν το περιεχόμενο του στομάχου εισπνέεται ακούσια στους πνεύμονες κατά τη διάρκεια της λειτουργίας σας. Έχει να κάνει με ένα χαλαρό πεπτικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στην αναπνοή. Είναι πάντα εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθείτε τους περιορισμούς κατανάλωσης του γιατρού σας πριν από την αναισθησία.
Άλλες σοβαρές επιπλοκές περιλαμβάνουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση ή επιπλοκές της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ