ΕπιστημονικάΕνθαρρυντική μελέτη: Το 95% όσων ανάρρωσαν ανέπτυξαν αντισώματα

Ενθαρρυντική μελέτη: Το 95% όσων ανάρρωσαν ανέπτυξαν αντισώματα

- Advertisement -

Ενθαρρυντικά στοιχεία για τη μάχη κατά της πανδημίας της Covid-19 δίνει μια πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με την οποία σχεδόν όλοι όσοι μολύνονται από το νέο κορωνοϊό, αναπτύσσουν στη συνέχεια αντισώματα.

Ενθαρρυντικά στοιχεία για τη μάχη κατά της πανδημίας της Covid-19 δίνει μια πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με την οποία σχεδόν όλοι όσοι μολύνονται από το νέο κορωνοϊό, αναπτύσσουν στη συνέχεια αντισώματα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Την ώρα που η Covid-19 εξακολουθεί να σαρώνει την υφήλιο κι οι ελπίδες να εκριζωθεί ολοσχερώς η απειλή είναι σχεδόν μηδαμινές σύμφωνα με τον επιφανή Αμερικανό επιδημιολόγο Δρ. Άντονι Φάουτσι, η έρευνα του Ιατρικού Πανεπιστημίου Τσονγκίνγκ στην Κίνα δίνει ελπίδες, αφού όπως διαπίστωσε το 95% 285 ασθενών ανέπτυξε και τους δύο τύπους ανοσοκυττάρων που πολεμούν το νέο κορωνοϊό.

Η διενέργεια των τεστ αντισωμάτων επιταχύνεται στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες για να διαπιστωθεί ποιοι έχουν μολυνθεί και ανέπτυξαν κάποια ανοσία, που τους προστατεύει ενδεχομένως από μια νέα μόλυνση με τον κορωνοϊό. Παραμένουν, ωστόσο, αναπάντητα ορισμένα ερωτήματα, όπως π.χ. το επίπεδο αντισωμάτων που απαιτείται για επαρκή προστασία, και πόσο αυτή διαρκεί.

H πρόσφατη κινεζική έρευνα βοηθά στο να απαντηθεί ένα απ’ αυτά τα ερωτήματα και «παρέχει την τόσο αναγκαία σαφήνεια μαζί με νέο ενθουσιασμό στις προσπάθειες ανάπτυξης και ευρείας διενέργειας τεστ αντισωμάτων για τον SARS-CoV-2», όπως έγραψε προ ημερών ο Δρ. Φράνσις Κόλινς στο ιστολόγιο του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH).

Πώς λειτουργούν τα αντισώματα

Τα αντισώματα είναι τα εκτελεστικά όργανα του αμυντικού συστήματος του οργανισμού. Κατασκευάζονται με μοναδικό στόχο να αναγνωρίζουν συγκεκριμένα παθογόνα – εισβολείς και να τα καταστρέφουν. Εφόσον κάποιος δεν έχει εκτεθεί σ’ ένα βακτήριο ή ιό, όπως ο κορωνοϊός που προκαλεί την Covid-19, δεν έχει και αντισώματα γι’ αυτόν. Αντιμέτωπος με τις περισσότερες λοιμώξεις ο οργανισμός αρχίζει να κατασκευάζει αυτά τα ειδικά όπλα. Έτσι, θα αναγνωρίσουν και θα αντεπιτεθούν σε μια νέα μόλυνση. Συχνά εξουδετερώνοντας πλήρως την απειλή.

Εξ’ όσων γνώριζαν από άλλους κορωνοϊούς, όπως εκείνος που προκάλεσε την επιδημία του SARS το 2003 και εκείνος που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, οι επιστήμονες θεώρησαν πιθανό να αναπτύξουν οι άνθρωποι αντισώματα και στο νέο κορωνοϊό. Δεν ήταν όμως σίγουροι, μέχρι να μπορέσουν να μελετήσουν ασθενείς της Covid-19. Κι αυτό ακριβώς έκαναν και οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου Τσονγκίνγκ. Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος 258 ασθενών για να βρουν αντισώματα. Όπως ανακάλυψαν, μέσα σε μια εβδομάδα από τη μόλυνση μόνον περίπου το 40% των ασθενών είχαν αναπτύξει αντισώματα IgM. Το είδος δηλαδή εκείνο που παρέχει μια σύντομη προστασία προτού σιγά σιγά εξαφανιστεί. Αλλά μετά από δύο εβδομάδες το 95% των ασθενών είχαν αναπτύξει ανιχνεύσιμα επίπεδα IgM. Το σημαντικότερο είναι πως όλοι είχαν αναπτύξει αντισώματα ΙgC, που έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν πιο μακροπρόθεσμη προστασία.

Σε μια επαναληπτική μελέτη οι ερευνητές συνέλεξαν αίμα από άλλους 69 ασθενείς. Όλοι, πλην μιας μητέρας και της κόρης της – ανέπτυξαν αντισώματα.

Άγνωστο ακόμα πόση ανοσία παρέχουν τα αντισώματα

Άγνωστο ακόμη πόση ανοσία παρέχουν τα αντισώματα και για πόσο διάστημα
Προκειμένου να μάθουμε, βέβαια, πόση προστασία και για πόσο διάστημα παρέχουν αυτά τα αντισώματα οι ερευνητές, όπως οι συγκεκριμένοι στην Κίνα, θα πρέπει να συνεχίσουν τις έρευνες. Ίσωςνα προχωρήσουν και σε μελέτες πρόκλησης εκθέτοντας ξανά σκοπίμως τους ιαθέντες στον κορωνοϊό. Για να δουν αν τα αντισώματα που έχουν αναπτύξει τους προστατεύουν από μια νέα μόλυνση.

Αλλά μέχρι να περάσει ικανό διάστημα για να ολοκληρωθούν τέτοιες μελέτες, η κινεζική έρευνα αποτελεί μια ενθαρρυντική ένδειξη. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να μάθει να αμύνεται κατά του νέου κορωνοϊού μετά την πρώτη μόλυνση.

«Υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά μας να διανύσουμε αναφορικά με τις έρευνες για τον κορωνοϊο. Όπως και τα τεστ αντισωμάτων για την Covid-19», σημειώνει ο Δρ. Κόλινς.

«Αλλά καθώς αρχίζει να συμπληρώνεται το παζλ (…) θα είναι εφικτό να μάθουμε περισσότερα για την ανοσοαπόκριση του ανθρώπινου σώματος στον SARS-CoV-2. Στόχος είναι πάντα η εξασφάλιση ασφαλούς, αποτελεσματικής και βιώσιμης θεραπείας ενάντια σε αυτή την καταστροφική νόσο».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ