ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗFLASH: Επαναστατική μέθοδος ακτινοθεραπείας-εξπρές για καρκινοπαθείς

FLASH: Επαναστατική μέθοδος ακτινοθεραπείας-εξπρές για καρκινοπαθείς

- Advertisement -

Έναν νέο πολύ πιο σύντομο και λιγότερο δαπανηρό δρόμο στη θεραπεία των καρκινοπαθών με ακτινοβολίες ανοίγει η πρωτοποριακή έρευνα επιστημόνων στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ογκολόγο ελληνικής καταγωγής Κωνταντίνο Κουμένη.

Έναν νέο πολύ πιο σύντομο και λιγότερο δαπανηρό δρόμο στη θεραπεία των καρκινοπαθών με ακτινοβολίες ανοίγει η πρωτοποριακή έρευνα επιστημόνων στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ογκολόγο ελληνικής καταγωγής Κωνταντίνο Κουμένη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στο μέλλον οι ασθενείς με καρκίνο πιθανώς θα μπορούν να παίρνουν όλη την ακτινοθεραπεία τους (που σήμερα διαρκεί αρκετές εβδομάδες) σε μια μόνο δόση διάρκειας μερικών μόνο χιλιοστών του δευτερολέπτου.

Η νέα ακτινοθεραπεία-εξπρές FLASH έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στο Κέντρο Καρκίνου ‘Αμπραμσον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ογκολογίας κ. Κωνσταντίνο Κουμένη, μετά από σχετικά πειράματα σε ζώα (τρωκτικά), έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές ογκολογικό περιοδικό “International Journal of Research Oncology, Biology & Physics”. O Κ. Κουμένης είναι απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1989), με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον στο Τέξας (1994), ενώ στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν ο κ. Ιωάννης Βεργινάδης και η κ. Αναστασία Βελαλοπούλου.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ακτινοβολία πρωτονίων για να δημιουργήσουν σε επιταχυντή (κύκλοτρο) μια δόση διάρκειας 100 έως 200 χιλιοστών του δευτερολέπτου. Θεωρητικά τουλάχιστον, είναι αρκετή για να δώσει σε ένα καρκινοπαθή όλη την αναγκαία ακτινοθεραπεία. Οι πρώτες δοκιμές της τεχνικής FLASH δείχνουν ότι έχει το ίδιο αποτέλεσμα στους όγκους με την παραδοσιακή θεραπεία φωτονίων. Μάλιστα, χωρίς να προξενεί βλάβη στους υγιείς ιστούς λόγω της πολύ σύντομης διάρκειας της.

Κουμένης: Ο ερευνητής βιολογίας του καρκίνου

O κ. Κωνσταντίνος Κουμενής είναι διακεκριμένος καθηγητής Ραδιοβιολογίας και Ραδιοογκολογίας. Είναι ερευνητής στον τομέα της Βιολογίας καρκίνου, διευθυντής ερευνών και συμπρόεδρος στο Department of Radiation Oncology στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Μετά την αποφοίτησή του από τη Φαρμακευτική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1989, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το 1994 ολοκλήρωσε το Διδακτορικό του στη Βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο Χιούστον. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Μεταδιδακτορικού συνεργάτη στο τμήμα Ραδιοβιολογίας και Βιολογίας Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

Από το 2012 είναι διευθυντής ερευνών και συμπρόεδρος στο Department of Radiation Oncology στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Το τμήμα ασχολείται κυρίως με την έρευνα στο μικροπεριβάλλον του όγκου. Την μελέτη των αλληλεπιδράσεων μεταξύ της ακτινοβολίας και του όγκου. Καθώς και τη μελέτη των φυσιολογικών ιστών (συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος) και της φωτοδυναμικής θεραπείας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ