Αξίζει να δειςΦονική επιδημία απειλεί και την Ελλάδα σύμφωνα με νέα έρευνα

Φονική επιδημία απειλεί και την Ελλάδα σύμφωνα με νέα έρευνα

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Στις χώρες «κόκκινου συναγερμού» με ορατή απειλή μιας φονικής επιδημίας περιλαμβάνεται η Ελλάδα, στην παγκόσμια χαρτογράφηση που συνέταξε ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (Davis).

Τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια προκύπτουν ύστερα από μελέτη που διενεργήθηκε στις κύριες πηγές μετάδοσης, όπως: κουνούπια, 10.400 είδη πουλιών και 5.400 θηλαστικά.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τα ευρήματα μεγάλης μελέτης, στο σύνολο της η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει από την εμφάνιση της Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας, τοποθετώντας μάλιστα και την Ελλάδα μεταξύ των χωρών που υπάρχει σοβαρή πιθανότητα «έκρηξης» του ιού.

Τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια προκύπτουν ύστερα από μελέτη που διενεργήθηκε στις κύριες πηγές μετάδοσης, όπως: κουνούπια, 10.400 είδη πουλιών και 5.400 θηλαστικά.

Πρόκειται για μια λοίμωξη που μεταδίδεται με το δήγμα κουνουπιών του είδους Culex και μπορεί να προκαλέσει πυρετό, πονοκεφάλους, στομαχικές διαταραχές, νευρολογικές διαταραχές (ακόμη και πρόβλημα στην κίνηση), καθώς και σπασμούς.

Η Ιαπωνική Εγκεφαλίτιδα είναι ένας RNA ιός που ανήκει στην οικογένεια των φλαβοϊών (flavivirus της οικογενείας flaviviridae). Στην οικογένεια αυτή ανήκουν επίσης ο ιός του Δάγκειου πυρετού, του Δυτικού Νείλου, του κίτρινου πυρετού, της κροτωγενούς εγκεφαλίτιδας κλπ.

Το ποσοστό της θνησιμότητας, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων, κυμαίνεται ανάμεσα στο 20% και το 30%.

Κρούσματα ανά περιοχές…

Η ίδια έρευνα χτυπά «καμπανάκι» για τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ΗΠΑ και Καναδά, για τον ιό Ρίο Μπράβο και του Δάγκειου Πυρετού σε Λατινική Αμερική (κυρίως Βραζιλία), και για Κίτρινο Πυρετό και τον ιό Ζίκα στην Ινδονησία.

«Χρειαζόμασταν αυτήν την τεχνική μοντελοποίησης προκειμένου να αποτυπώσουμε τις πιθανές χώρες γι’ αυτούς τους ιούς. Αυτό είναι σημαντικά τα δεδομένα, τόσο για την παγκόσμια Υγεία όσο και για τη διατήρηση της άγριας πανίδας».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ