Τεκμηριωμένες απαντήσεις για τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ του καπνού που παράγει το παραδοσιακό τσιγάρο και του αερολύματος από τα προϊόντα θέρμανσης καπνού (IQOS), έδωσαν οι επιστήμονες της Philip Morris International (PMI) κατά τη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου.

Τεκμηριωμένες απαντήσεις για τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ του καπνού που παράγει το παραδοσιακό τσιγάρο και του αερολύματος από τα προϊόντα θέρμανσης καπνού (IQOS), έδωσαν οι επιστήμονες της Philip Morris International (PMI) κατά τη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Ο καπνός που παράγεται από την καύση του συμβατικού τσιγάρου περιέχει πλήθος από χημικά αέρια, υγρά σταγονίδια και στερεά σωματίδια. Τα τελευταία, συνήθως είναι τα υποπροϊόντα της καύσης του καπνού με βάση τον άνθρακα και με τοξικές και βλαπτικές συνέπειες για την υγεία του καπνιστή» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Dr. Markus Nordlund, Lead Scientific & Medical Affairs της PMI.

Αντίθετα, το αερόλυμα που παράγεται από το προϊόν θέρμανσης καπνού της PMI, το IQOS, λόγω της απουσίας καύσης αποτελείται μόνο από αέρια και υγρά σταγονίδια χωρίς να εντοπίζονται στερεά σωματίδια που ανιχνεύονται στο τσιγάρο.

Πόσο σημαντική είναι η απουσία καύσης;

«Στο συμβατικό τσιγάρο, όπου έχουμε καύση του καπνού, αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες που μπορούν να φτάσουν έως και τους 900 βαθμούς Κελσίου. Ως αποτέλεσμα της καύσης έχουμε τον παραγόμενο καπνό που περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις επιβλαβών χημικών υποπροϊόντων της καύσης και ανιχνεύονται κυρίως ως στερεά σωματίδια» υπογραμμίζει ο Dr. Tom McGrath, Global Head of Professional Channels της PMI.

Dr. Tom McGrath, Global Head of Professional Channels της PMI

«Στο σύστημα θέρμανσης καπνού οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, έως και 350 βαθμούς κελσίου. Πρόκειται για θερμοκρασίες όπου οι ράβδοι καπνού εκλύουν αέρια μέσω της διαδικασίας πυρόλυσης και με παντελή απουσία καύσης. Μέρος της χημικής σύστασης του αερολύματος σε αυτές τις θερμοκρασίες θα υγροποιηθεί. Τελικό αποτέλεσμα είναι το παραγόμενο αερόλυμα να αποτελείται από αέρια μάζα και υγρά σταγονίδια» τονίζει ο Dr. Tom McGrath.

IQOS: Η χημική σύσταση του αερολύματος – Πόσα γνωρίζουμε;

«Ο καπνός του συμβατικού τσιγάρου περιέχει πάνω από 6.000 χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως βλαπτικές ή δυνητικά βλαπτικές ουσίες από διεθνείς οργανισμούς υγείας (για παράδειγμα ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει αναγνωρίσει περίπου 100 τοξικές ουσίες ως επιβλαβείς, η παρουσία των οποίων συσχετίζονται με σοβαρές για τον άνθρωπο ασθένειες).

Mark Bentley, Manager Project Management & Knowledge Integration της PMI

Η χημική σύσταση του αερολύματος του IQOS έχει αναλυθεί με 2 διαφορετικές μεθόδους αξιολόγησης. Την στοχευμένη και μη στοχευμένη» σύμφωνα με τον κ. Mark Bentley, Manager Project Management & Knowledge Integration της PMI, με βάση τις οποίες έχει ταυτοποιηθεί πλέον το 99,8% της χημικής σύστασης του αερολύματος.

«Στο αερόλυμα του IQOS έχουν αναγνωριστεί και αξιολογηθεί 532 χημικές ουσίες, το σύνολο των οποίων υφίστανται σε συγκεντρώσεις από 90% έως και 95% χαμηλότερες σε σύγκριση με την ανιχνεύσιμη συγκέντρωση τους στον καπνό του καιόμενου τσιγάρου» καταλήγει.

Τι αντίκτυπο έχει το αερόλυμα του IQOS στον αέρα των εσωτερικών χώρων;

Αναμφισβήτητα, η ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους επηρεάζει την άνεση, την υγεία και την απόδοση των ανθρώπων μέσα σε αυτούς.

Ωστόσο, όπως εξηγεί η Dr. Catherine Goujon, Manager Chemistry Research της PMI, «Το αερόλυμα που παράγει το IQOS, έχει λιγότερο έντονη μυρωδιά και διαλύεται γρήγορα. H μυρωδιά που μένει σε χέρια, μαλλιά, ρούχα και στο χώρο είναι σημαντικά λιγότερη, σε σχέση με τη μυρωδιά του τσιγάρου, που αφήνει παρατεταμένη και έντονη μυρωδιά».

Dr. Catherine Goujon, Manager Chemistry Research

Τα πέντε… τεκμήρια για την απουσία της καύσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου πέντε είναι τα τεκμήρια για την απουσία καύσης στο σύστημα θέρμανσης καπνού IQOS.

  • Η θερμοκρασία του καπνικού προϊόντος ελαττώνεται όταν αέρας εισέρχεται στο σύστημα θέρμανσης καπνού.
  • Δίχως πηγή θέρμανσης η θερμοκρασία στο καπνικό προϊόν ελαττώνεται ταχύτατα.
  • Το καπνικό προϊόν δεν μετατρέπεται σε στάχτη (οι ράβδοι καπνού παραμένουν ως έχουν).
  • Στο αερόλυμα δεν ανιχνεύονται στερεά σωματίδια ως υποπροϊόντα καύσης.
  • Το σύστημα θέρμανσης καπνού λειτουργεί και σε συνθήκες πλήρους απουσίας οξυγόνου (με πειράματα λειτουργίας σε περιβάλλον αζώτου).

Η απουσία της καύσης από το IQOS επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Το προϊόν έλαβε αδειοδότηση MRTP στις Η.Π.Α ως «προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου».

Μετά από πολυετή αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων που είχε καταθέσει η PMI, η επιτροπή του FDA κατέληξε πως «είναι ένα προϊόν ξεκάθαρα διαφοροποιημένο από τα συμβατικά τσιγάρα το οποίο θερμαίνει αλλά δεν καίει τον καπνό. Το γεγονός αυτό μειώνει σημαντικά την παραγωγή επιβλαβών και δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πλήρης μετάβαση από το συμβατικό τσιγάρο στο σύστημα IQOS μειώνει την έκθεση του οργανισμού σε επιβλαβείς ή δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες. Για αυτό το λόγο κρίνεται ότι είναι κατάλληλο για την προαγωγή της δημόσιας υγείας. Αναμένεται να ωφελήσει την υγεία του πληθυσμού στο σύνολό του».

PMI: η πλήρης μετάβαση από το συμβατικό τσιγάρο στο σύστημα IQOS μειώνει την έκθεση του οργανισμού σε επιβλαβείς ή δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες - θέρμανσης καπνού

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή από τον FDA θεωρήθηκε πρωτοποριακή. Είναι το μοναδικό ηλεκτρονικό προϊόν νικοτίνης που λαμβάνει αδειοδότηση μέσω αυτής της διαδικασίας του Οργανισμού. Παράλληλα, “ανοίγει” και το δρόμο και σε άλλες χώρες να υιοθετήσουν πολιτικές μείωσης της βλάβης από τον καπνό. Πρόκειται για μια επιπλέον στρατηγική δίπλα στην διακοπή και την πρόληψη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα