Σε μια έρευνα και εφαρμογή που στοχεύει στην καταπολέμηση των κουνουπιών αποφεύγοντας τη χρήση εντομοκτόνων, συμμετέχει ένας Λαρισαίος επιστήμονας πετυχαίνοντας σημαντικές διακρίσεις.

Σε μια έρευνα και εφαρμογή που στοχεύει στην καταπολέμηση των κουνουπιών αποφεύγοντας τη χρήση εντομοκτόνων, συμμετέχει ένας Λαρισαίος επιστήμονας πετυχαίνοντας σημαντικές διακρίσεις.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Πρόκειται για τον γεωπόνο Γιωργή Μαστρονικολό τον οποίο το περιοδικό Forbes ενέταξε στη λίστα με τους 30 πιο επιτυχημένους Έλληνες κάτω των τριάντα ετών. Ως υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υποστηρίζεται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ίδρυμα και από τον International Atomic Energy Association (ΙΑΕΑ) και η έρευνα αφορά ένα πρόγραμμα για την καταπολέμηση πληθυσμών των κουνουπιών, μέσω της εξαπόλυσης στείρων κουνουπιών στο φυσικό περιβάλλον.

Ο Γιωργής Μαστρονικολός στο πλαίσιο της έρευνάς του βρέθηκε το τελευταίο διάστημα και στο μακρινό Μεξικό και τη Γουατεμάλα. Στόχος ήταν να παρακολουθήσει ένα εντατικό πρόγραμμα καταπολέμησης εντόμων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τόσο θεωρητικές άλλα και πρακτικές εφαρμογές γι’ αυτόν τον τομέα της καταπολέμησης.

Πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος στην Βραυρώνα

Την ώρα που έχει γίνει γνωστό πως έχουν σημειωθεί τα πρώτα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου, ο Λαρισαίος επιστήμονας μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Αναφέρθηκε στους στόχους των προγραμμάτων που αφορούν την πιλοτική εφαρμογή στην περιοχή της Βραυρώνας στην Ελλάδα. Αλλά και τη συμμετοχή του στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μεξικό. Που η χρήση τέτοιων μεθόδων είναι διαδεδομένη.

Όπως είπε, «η βασική μέθοδος αφορά την καταπολέμηση των εντόμων. Με βασικό στόχο τη μείωση των χημικών ψεκασμών», ενώ υποστήριξε ότι «αποτελεί μια σημαντική πρακτική με πολύ σοβαρά αποτελέσματα».

Πρόγραμμα καταπολέμησης με την εξαπόλυση στειρωμένων εντόμων

Ο ίδιος άλλωστε εξειδικεύεται στη βιοοικολογία, πληθυσμιακή δυναμική. Δημογραφία των εντόμων «που αποτελεί τη βάση για τη σωστή και επιτυχημένη εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησης των εντόμων με την εξαπόλυση στειρωμένων εντόμων».

Σχετικά με τη συμμετοχή του στο θεωρητικό και πρακτικό πρόγραμμα στο Μεξικό, ο Γιωργής Μαστρονικολός υποστήριξε πως στο εκπαιδευτικό πρόγραμμά βρέθηκε ώστε να εξοικειωθεί με την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική διαχείριση των εντόμων. Ενώ τόνισε πως «έχει προχωρήσει σε ένα σημαντικό αριθμό ποιοτικών ελέγχων των κουνουπιών».

«Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στο Μεξικό στοχεύει στη μεταφορά γνώσης για την χρήση διαφορετικών στρατηγικών και τακτικών. Για την επιτυχία του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για την κοινωνία, τον παραγωγό, το κράτος και το περιβάλλον» είπε ο Λαρισαίος επιστήμονας, Γιωργής Μαστρονικολός στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Όπως συμπλήρωσε: «Υπάρχουν στο Μεξικό και στη Γουατεμάλα αρκετές ‘’βιομηχανίες’’ που δημιουργούν στειρωμένα έντομα για αυτόν τον σκοπό. Τα αρσενικά στειρωμένα έντομα εξαπολύονται στην ύπαιθρο. Μετά την σύζευξή τους με τα θηλυκά παράγονται άγονα αυγά. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα η νέα γενιά των εντόμων να έχει μειωμένο πληθυσμό. Με αυτή την εφαρμογή επιτυγχάνεται η μείωση έως και ο μηδενισμός των χημικών ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα