ΕπιστημονικάΜεγαλύτερες ελπίδες επιβίωσης για καρκινοπαθείς που λαμβάνουν ασπιρίνη

Μεγαλύτερες ελπίδες επιβίωσης για καρκινοπαθείς που λαμβάνουν ασπιρίνη

- Advertisement -

Οι καρκινοπαθείς που λαμβάνουν τακτικά ασπιρίνη έχουν μεγαλύτερες ελπίδες επιβίωσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, σε δείγμα πάνω από 500.000 ασθενείς.

Οι ερευνητές του ουαλικού Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Έλγουντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 71 έρευνες που αφορούσαν συνολικά περίπου 520.000 καρκινοπαθείς, εκ των οποίων οι 120.000 ελάμβαναν ασπιρίνη, ενώ οι 400.000 όχι.

Ποσοστό επιβίωσης

Η μελέτη συμπέρανε ότι το ποσοστό επιβίωσης των καρκινοπαθών ήταν 20% έως 30% μεγαλύτερο, αν έπαιρναν ένα χάπι τακτικά. Επίσης η εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστάσεις) ήταν μικρότερη σε όσους έπαιρναν ασπιρίνη καθημερινά.

«Η χρήση της ασπιρίνης σε χαμηλή δοσολογία ως πρόληψη για την καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό και τον καρκίνο είναι πια δεδομένη, αλλά πλέον προκύπτουν και στοιχεία ότι η ασπιρίνη μπορεί να παίξει πολύτιμο ρόλο επίσης ως πρόσθετη θεραπεία για τον καρκίνο», δήλωσε ο Έλγουντ.

Οι περισσότερες μελέτες αφορούσαν τους καρκίνους εντέρου, μαστού και προστάτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος σοβαρής αιμορραγίας λόγω της ασπιρίνης βρέθηκε να είναι μικρός.

Πώς προστατεύει από ασθένειες της γήρανσης

Η ασπιρίνη έχει αποτοξινωτική ιδιότητα για τα κύτταρα και προστατευτικό μηχανισμό σε ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, καθώς σύμφωνα με μελέτες που έγιναν σε πειραματόζωα παρέχει προστασία σε νευροεκφυλιστικές νόσους, καρκίνο κ.α.

Τα παραπάνω ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας στο Ηράκλειο και καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νεκτάριος Ταβερναράκης.

«Στην ουσία κανείς δεν ήξερε ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης της ασπιρίνης, δηλαδή πως προκαλεί αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα που προκαλεί. Αυτό που βρήκαμε είναι ότι στην ουσία η ασπιρίνη μπορεί να ενεργοποιήσει κυτταρικές διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την αποτοξίνωση, όπως η μιτοφαγία (ο μηχανισμός που καταστρέφει τα μιτοχόνδια που έχουν υποστεί βλάβες και σχετίζονται με τη γήρανση) και η αυτοφαγία (μία διαδικασία πολύ σημαντική που κάνουν τα κύτταρα προκειμένου να καταστρέφουν χαλασμένα μόρια μέσα τους)».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ