ΕπιστημονικάΠΟΥ: Σπάνιο, αλλά μπορεί κάποιος να μολυνθεί εκ νέου με κορωνοϊό

ΠΟΥ: Σπάνιο, αλλά μπορεί κάποιος να μολυνθεί εκ νέου με κορωνοϊό

- Advertisement -

Άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι πιθανό να μολυνθούν εκ νέου, αν και το ενδεχόμενο αυτό είναι σπάνιο, όπως δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με αφορμή πρόσφατη μελέτη από το Χονγκ Κονγκ.

Άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι πιθανό να μολυνθούν εκ νέου, αν και το ενδεχόμενο αυτό είναι σπάνιο, όπως δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με αφορμή πρόσφατη μελέτη από το Χονγκ Κονγκ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ομάδα ερευνητών δημοσίευσαν μελέτη που αναφέρεται στην πρώτη τεκμηριωμένη επαναμόλυσης από τον κορωνοϊό ενός 33χρονου άνδρα. Ο ασθενής μολύνθηκε για πρώτη φορά στα τέλη Μαρτίου. Ενώ, για δεύτερη φορά σχεδόν 4,5 μήνες αργότερα, σύμφωνα με το STAT News.

“Δεν σημαίνει ότι συμβαίνει συχνά, ξέρουμε ότι είναι δυνατόν”, δήλωσε η Δρ. Maria Van Kerkhove, επικεφαλής του τμήματος αναδυόμενων ασθενών και ζωονόσων του ΠΟΥ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. “Είναι κάτι που ξέραμε ότι θα μπορούσε να συμβεί, με βάση την εμπειρία μας από άλλους κορωνοϊούς”.

Παρότι πολλά πράγματα σχετικά με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19, δεν είναι ακόμη γνωστά, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί αναπτύσσουν κάποια αντισώματα κατά της νόσου μόλις αναρρώσουν. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν ακόμη πόσο διαρκεί αυτή η ανοσία, δήλωσε η Kerkhove.

Μολύνθηκε δεύτερη φορά από κορωνοϊό

Πρόσθεσε δε ότι η περίπτωση του ασθενούς από το Χονγκ Κονγκ δεν θεωρείται η μοναδική ανθρώπου που μολύνθηκε δύο φορές από τον νέο κορονοϊό, παρότι είναι η πρώτη που έχει τεκμηριωθεί.

“Πρόκειται για μία περίπτωση από τα 23,5 εκατομμύρια κρούσματα μέχρι στιγμής. Ωστόσο εκτιμούμε ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί αναπτύσσουν κάποια αντισώματα. Μια ανοσοαπόκριση που διαρκεί για αρκετό καιρό, επομένως μαθαίνουμε”, σημείωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Η Kerkhove επανέλαβε ότι ανεξάρτητα από το αν κάποιος έχει μολυνθεί ή όχι, θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Δηλαδή να φοράει μάσκα και να τηρεί τις προτεινόμενες προφυλάξεις.

“Ναι, είναι πιθανό να αρχίσουμε να βλέπουμε επαναμολύνσεις, αλλά διαθέτουμε τα εργαλεία που μπορούν να αποτρέψουν τις μολύνσεις”, δήλωσε η Kerkhove.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ