ΓιατροίΒ. Ζέρρης: Η σύγχρονη νευροχειρουργική στη θεραπεία των παιδιών

Β. Ζέρρης: Η σύγχρονη νευροχειρουργική στη θεραπεία των παιδιών

- Advertisement -

Η Παιδονευροχειρουργική θεραπεύει τις παθήσεις του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης στους μικρούς ασθενείς ακόμη και όταν αυτές εκδηλώνονται στις πρώτες μέρες ζωής. Πρόκειται για σύνθετες παθήσεις η διάγνωση των οποίων προκαλεί έντονη ανησυχία και στους γονείς δεδομένου ότι τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα του παιδιού να χαρεί μια μελλοντική φυσιολογική ζωή.
Μετά από πολυετή εμπειρία και επιτυχημένη παρουσία σε μεγάλα κέντρα των ΗΠΑ αναλάβαμε πλήρη δραστηριότητα στη χώρα μας. Αξιοποιούμε όλα τα σύγχρονα θεραπευτικά τεχνολογικά μέσα αιχμής όπως τελευταίας γενιάς χειρουργικό μικροσκόπιο, νευροπλοήγηση, νευροπαρακολούθηση και νευροενδοσκόπιο ώστε να εφαρμόζουμε πρακτικά όλο το εύρος των εξειδικευμένων επεμβάσεων της σύγχρονης παιδονευροχειρουργικής.
Η υποστήριξη δε στο Ιασώ Παίδων του εξειδικευμένου προσωπικού και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Παίδων – Νεογνών μας επιτρέπουν την παροχή εξαιρετικής φροντίδας στις οικογένειες που μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους. Παράλληλα το εξειδικευμένο Παιδοακτινολογικό Τμήμα μας δίνει συχνά τη δυνατότητα ακόμη και της προγεννητικής διάγνωσης επιτρέποντας να καθορίσουμε έγκαιρα το θεραπευτικό μας πλάνο διαθέτοντας όλες τις αναγκαίες πληροφορίες. Παρουσιάζουμε ακολούθως, καθαρά ενδεικτικά, ορισμένες συχνές νευροχειρουργικές παθήσεις.
Η υδροκεφαλία είναι η παθολογική διάταση φυσιολογικών χώρων του εγκεφάλου που μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια. Εκδηλώνεται συνήθως με αυξημένη περίμετρο κεφαλής και διαταραχή της νευρολογικής ανάπτυξης. Είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση διότι υπάρχει θεραπεία με άριστα αποτελέσματα και συνίσταται στην τοποθέτηση εσωτερικού συστήματος παροχέτευσης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού ή στην αξιοποίηση του νευροενδοσκοπίου, σε επιλεγμένες περιπτώσεις.

Προσεγγίσεις…
Το σύνδρομο Chiari συνίσταται στην παθολογική προβολή εντός της σπονδυλικής στήλης των κατώτερων δομών του εγκεφάλου με πληθώρα εν δυνάμει κλινικών εκδηλώσεων. Αποτελεί μια επίσης απόλυτα θεραπεύσιμη νόσο.
Οι όγκοι εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης είναι μια ετερογενής ομάδα παθήσεων με διαφορετική βιολογική συμπεριφορά. Έχουμε τη δυνατότητα σύνθετων ή/και ελάχιστα επεμβατικών προσπελάσεων ώστε να εξασφαλίσουμε την πλήρη αφαίρεση της βλάβης με άριστη νευρολογική εικόνα.
Η μυελομηνιγγοκήλη προκαλείται από τον ατελή σχηματισμό της σπονδυλικής στήλης κατά την εμβρυϊκή ζωή με αποτέλεσμα την λανθασμένη ανατομική θέση του νωτιαίου μυελού και σημαντικών νευρικών ριζών και επακόλουθα βαρειά νευρολογικά ελλείμματα, όπως παράλυση, όταν παραμένει χωρίς έγκαιρη αντιμετώπιση. Πρόκειται για μια επέμβαση που απαιτεί υψηλή χειρουργική δεξιότητα αλλά η άρτια εκτέλεση της επιτρέπει επίσης εξαιρετικά αποτελέσματα.
Συνεργαζόμενοι με κρανιοπροσωπικό πλαστικό χειρουργό, επίσης εκπαιδευόμενο στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζουμε τις κρανιοσυνοστεώσεις, δηλαδή την πρόωρη σύγκλειση των σημείων που φυσιολογικά ενώνονται τα οστά του κρανίου, ακόμη και σε ιδιαίτερα πολύπλοκες παραλλαγές τους.
Ιδαίτερα συχνή στη νευροχειρουργική πρακτική είναι και η σπαστικότητα, συνήθως συνέπεια εγκεφαλικής παράλυσης. Παρότι το αίτιο είναι μη θεραπεύσιμο η επιτυχής αντιμετώπιση της σπαστικότητας επιτρέπει καλύτερη ποιότητα ζωής και ευκολότερη καθημερινή φροντίδα στους μικρούς ασθενείς.
Είναι προφανές ότι η παιδονευροχειρουργική δεν περιορίζεται στα ανωτέρω. Χαρακτηρίζεται από μεγάλο εύρος θεραπευτικών λύσεων σε παθήσεις πρότερα ανίατες ή πρότερα συνοδευόμενες από σημαντικά νευρολογικά ελλείμματα. Είναι δε απαράβατη αρχή μας η επιλογή της χειρουργικής λύσης μόνο αν έχουμε εξαντλήσει κάθε άλλη ασφαλή θεραπευτική επιλογή. Ανεξάρτητα όμως από τον ιδιαίτερα αυξημένο βαθμό χειρουργικής δυσκολίας και τις εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες όταν η αντιμετώπιση δεν είναι η κατάλληλη, θέλουμε να βεβαιώσουμε ότι τα παιδιά αυτά όχι μόνο δεν είναι καταδικασμένα αλλά, σε έμπειρα χέρια, έχουν πραγματικά την ευκαιρία σε μια φυσιολογική ζωή.

  • Βασίλειος Α. Ζέρρης, MD MPH MSc FAANS
    Καθηγητής νευροχειρουργικής των πανεπιστημίων European, Κύπρου και Τέξας A&M

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ