NewsΔιφθερίτιδα: Τα εμβόλια δεν παρέχουν 100% προστασία λέει ο γιατρός

Διφθερίτιδα: Τα εμβόλια δεν παρέχουν 100% προστασία λέει ο γιατρός

- Advertisement -

Θλίψη έχει προκαλέσει σε ολόκληρο το πανελλήνιο ο θάνατος ενός 8χρονου αγοριού, ο οποίος κατέληξε νοσηλευόμενος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», από διφθερίτιδα.

Θλίψη έχει προκαλέσει σε ολόκληρο το πανελλήνιο ο θάνατος ενός 8χρονου αγοριού, ο οποίος κατέληξε νοσηλευόμενος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», από διφθερίτιδα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου, ως πιθανή αιτία θανάτου αναφέρεται η οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα, ενώ η σορός του παιδιού έχει σταλεί για νεκροτομή.

Η Διοίκηση του Παίδων αλλά και το υπουργείο Υγείας διερευνούν την υπόθεση, ενώ σύντομα αναμένεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.

Τσόλας: Το τελευταίο κρούσμα διφθερίτιδας ήταν το 1991

Την εικόνα του παιδιού περιέγραψε ο γιατρός που το εξέτασε πρώτος, όταν έφτασε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στο νοσοκομείο Metropolitan.

Ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Metropolitan Γιώργος Τσόλας είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντέννα πως το παιδί έφτασε στο νοσοκομείο «με έντονη δύσπνοια και με εικόνα λαρυγγίτιδας, την οποία μπορεί η διφθερίτιδα να μιμηθεί. Αντιμετωπίστηκε όπως πρέπει και η εικόνα του βελτιώθηκε. Συστήθηκε η εισαγωγή στο νοσοκομείο μας αλλά οι γονείς δεν τη δέχθηκαν προφανώς για λόγους ασφαλιστικούς κι εμείς αναγκαστήκαμε, γνωρίζοντας πως είναι αδύνατον να πάει στο σπίτι του, το διακομίσαμε στο “Παίδων”».

Ο κ. Τσόλας χαρακτήρισε τραγικό το περιστατικό και υπενθύμισε πως το τελευταίο κρούσμα διφθερίτιδας ήταν το 1991, πριν από 28 χρόνια. «Ήταν τότε ένα ανεμβολίαστο παιδί Πομάκων, αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε αλλά κατέληξε διότι μετά από δύο εβδομάδες εμφάνισε μυοκαρδίτιδα», ανέφερε.

Όπως εξήγησε, η διφθερίτιδα είναι μία δυνητικά θανατηφόρα νόσος. Σίγουρα προλαμβάνεται με τους εμβολιασμούς. «Τα εμβόλια δεν είναι καθόλου υπερβολικά. Το εθνικό πρόγραμμα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα. Το εμβόλιο για τη διφθερίτιδα είναι ενταγμένο και καλύπτεται από όλα τα ταμεία. Είναι απόλυτα ασφαλές και αποτελεσματικό και γίνεται στη χώρα μας πάνω από 50 χρόνια», συνέχισε ο κ. Τσόλας. Όπως υπογράμμισε: «Αν ο εμβολιασμός τηρείτο με συνέπεια η νόσος θα έπρεπε να έχει εξαλειφθεί».

Αναφορικά με το πώς ο 8χρονος νόσησε εφόσον είχε εμβολιαστεί, ο κ. Τσόλας εξήγησε πως πράγματι μπορεί να είχε εμβολιαστεί και να νόσησε, γιατί τα εμβόλια δεν παρέχουν προστασία 100%.

«Δεδομένου ότι το παιδί είχε και άλλα προβλήματα υγείας που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό του δεν αποκλείεται. Είναι ωστόσο κάτι που συμβαίνει σπάνια», είπε χαρακτηριστικά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ