News«Η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει» - Ένα παραμύθι για τη σεξουαλική παρενόχληση

«Η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει» – Ένα παραμύθι για τη σεξουαλική παρενόχληση

- Advertisement -

Η Ρίνα είναι μια χαρούμενη μικρή αστερίας που ζει στον βυθό της θάλασσας στην ήσυχη γειτονιά των κοραλλιών. Μια μέρα, η μαμά τη στέλνει στο σπίτι της γειτόνισσάς τους, της κυρίας Αχινού για να ζητήσει μαργαριταράκια για το κέικ που φτιάχνει.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η φιλική κυρία Αχινού όμως απουσιάζει και στο σπίτι είναι μόνο ο κύριος Αχινός. Η συμπεριφορά του ξαφνιάζει και κάνει τη μικρή Ρίνα να νιώσει άσχημα, σαν άρρωστη, χωρίς όμως να ξέρει γιατί της συμβαίνει αυτό. Όταν η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει στη μαμά, νιώθει σαν να φεύγει ένας θαλάσσιος ελέφαντας από το στήθος της.

Και ξέρει τώρα πως υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει η ίδια για να προστατεύσει τον εαυτό της, αλλά έχει στο πλάι της και ανθρώπους έτοιμους να τη βοηθήσουν.

Ένα σημαντικό παραμύθι για την εκπαίδευση των μικρών και μεγαλύτερων παιδιών στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης.

Μάστιγες της σημερινής κοινωνίας

Το παραμύθι «Η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει» που θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις Εκδόσεις Σοκόλη είναι ένα παραμύθι που με φιλική αφήγηση και τρυφερή εικονογράφηση αγγίζει ένα δύσκολο θέμα, που αποτελεί δυστυχώς μια από τις μάστιγες της σημερινής κοινωνίας: τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση των παιδιών, από τη νηπιακή μέχρι και τη μεγαλύτερη ηλικία.

Το παραμύθι υπογράφει η συγγραφέας, μεταφράστρια και δημοσιογράφος Ελένη Δασκαλάκη. Την εικονογράφηση έχει επιμεληθεί η εικαστικός Μαρία Κουτρουμπά, απόφοιτη της Σχολής Βακαλό. Το παραμύθι ξεκινά με πρόλογο του Δρ Θάνου Ασκητή και περιέχει δύο Παραρτήματα για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς από την ψυχολόγο-τραυματοθεραπεύτρια Άννα Μαρία Κυριακοπούλου και τη Δρ Νάντια Κουρμούση, υπεύθυνη Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Αττικής.

Είτε με την ιδιότητα του γονιού, είτε του εκπαιδευτικού, ας μάθουμε τα παιδιά μας να προστατεύουν και τα ίδια τον εαυτό τους και ας τα βοηθήσουμε να ξεκλειδώσουν και να επικοινωνήσουν τυχόν άσχημες εμπειρίες τους.

H Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει

Ένα παραμύθι για την εκπαίδευση των παιδιών στη σεξουαλική κακοποίηση

Συγγραφέας: Ελένη Δασκαλάκη (δημοσιογράφος)
Εικονογράφηση: Μαρία Κουτρουμπά
Επιστημονική συνεργασία: Δρ Θάνος Ασκητής,
Νάντια Κουρμούση, Δρ Αγωγής Υγείας
Άννα-Μαρία Κυριακοπούλου, MSc Ψυχολογίας
Εκδόσεις: Σοκόλη
Σελίδες: 64
Τιμή: 13,78 € (περιλαμβάνεται ΦΠΑ 6%)
Πρώτη έκδοση: Φεβρουάριος 2019 (υπό έκδοση)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Δρ Θάνος Ε. Ασκητής

Από το 1985 έως και σήμερα, ασκεί Κλινική Ψυχιατρική και Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, ενώ έχει διατελέσει Διευθυντής του Ψυχιατρικού Τομέα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και έχει συνεργαστεί ως κλινικός ψυχίατρος με αρκετές ψυχιατρικές κλινικές, αντιμετωπίζοντας περιστατικά με μείζονα ψυχοπαθολογία.

Από το 1987, μέσω των Μ.Μ.Ε. και κυρίως των τηλεοπτικών προγραμμάτων, μίλησε ανοικτά για θέματα ψυχικής υγείας και σεξουαλικότητας, απομυθοποιώντας το ψυχιατρικό στίγμα στην ελληνική κοινωνία. Από το 1988, ως επιστημονικός συνεργάτης ψυχικής υγείας του Υπουργείου Παιδείας και του Υφυπουργείου Νέας Γενιάς, ανέπτυξε πιλοτικά προγράμματα για την προληπτική ψυχική υγιεινή και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Από το 2006 έως το 2008, μαζί με την επιστημονική του ομάδα, ήταν υπεύθυνος στα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας «Ψυχική Υγεία-Διαπροσωπικές Σχέσεις» και «Σεξουαλική Αγωγή-Διαφυλικές Σχέσεις». Το 2014, ως ειδικός επιστημονικός σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας, ήταν υπεύθυνος του Κοινωνικού Σχολείου στα θέματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης ψυχικής και σεξουαλικής υγείας.

Από το 2000 είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας και, εκτός από τη διοργάνωση ιατρικών ημερίδων, εκπαιδεύει με συνεχή προγράμματα, επιστημονικούς φορείς και θεραπευτές της ψυχικής και σεξουαλικής υγείας.

Ελένη Δασκαλάκη

Είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και μεταφράστρια. Έχει σπουδάσει στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και αρθρογραφεί εδώ και 20 χρόνια σε περιοδικά και sites ως αρχισυντάκτρια και συντάκτρια υγείας.

Έχει γράψει πολλούς τουριστικούς οδηγούς για νησιά και αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, έχει μεταφράσει βιβλία για γονείς, για την ανατροφή των παιδιών και λογοτεχνία και τα παραμύθια της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός και τις εκδόσεις Σοκόλη. Είναι μητέρα δύο παιδιών.

Νάντια Κουρμούση

Εργάζεται ως Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, ενώ παράλληλα διδάσκει στο Π.Ε.ΣΥ.Π. της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών του Ε.Κ.Π.Α. και απέκτησε MSc στον «Έλεγχο του Στρες και στην Προαγωγή της Υγείας» από την Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. και στην «Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία» από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα «Εκπαίδευση σε Ατομικές και Κοινωνικές Δεξιότητες στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας στο Νηπιαγωγείο» στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Παν/μίου Ιωαννίνων. Δίδαξε «Σχεδιασμό Προγραμμάτων Προαγωγής Ψυχικής Υγείας για το Νηπιαγωγείο» και «Διαχείριση του Στρες για εκπαιδευτικούς και μαθητές» στο Διδασκαλείο Νηπιαγωγών του Ε.Κ.Π.Α., καθώς και «Αγωγή Υγείας» στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών και το Διδασκαλείο Νηπιαγωγών του Παν/μίου Ιωαννίνων.

Ασχολείται με τη δημιουργία προγραμμάτων Αγωγής Υγείας για μαθητές, με την οργάνωση και υλοποίηση βιωματικών επιμορφώσεων για τους εκπαιδευτικούς και με τη διεξαγωγή ερευνών για θέματα που αφορούν δεξιότητες εκπαιδευτικών και μαθητών.

Άννα Μαρία Κυριακοπούλου

Είναι MSc Ψυχολόγος (London School Of Economics & Political Science) και Ψυχαναλύτρια Ομάδας. Έχει εργαστεί ως ψυχολόγος για 15 έτη στους «Φίλους του Παιδιού» (Φιλανθρωπικό Σωματείο/Ένωση «Μαζί για το Παιδί») και έχει προσφέρει ψυχοθεραπευτική στήριξη σε ομάδα θεραπείας γυναικών με κατάθλιψη στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο/Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει ειδικευτεί στην Τραυματοθεραπεία (EMDR [Eye Movement Desensitization and Repossessing] Brainspotting CRM).

Είναι πιστοποιημένη θεραπεύτρια και επόπτρια ψυχολόγων από την EMDR Europe Association και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στη Μέθοδο Αποτελεσματικού Γονέα και Δασκάλου. Διαθέτει 25ετή κλινική εμπειρία και ακολουθεί συνθετική ψυχοθεραπευτική κατεύθυνση.

Είναι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου, κάτοχος του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Ψυχολόγου (Registered EuroPsy Psychologist) και μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων. Έχει διοικητική εμπειρία (9 έτη) μέσα από την ιδιότητά της ως πρόεδρος (για 5 έτη 2012-2017) της εταιρείας EMDR-Hellas (διάδοση της ψυχοθεραπευτικής μεθόδου EMDR στην Ελλάδα κάτω από την ομπρέλα της EMDR Europe Association), καθώς και ως μέλος του ΔΣ της EMDR-Hellas. Είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Πιστοποίησης Θεραπευτών και Εποπτών EMDR.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ