NewsΚοροναϊός: Αγριεύει η κατάσταση στην Ευρώπη -Σε συνθήκες συναγερμού

Κοροναϊός: Αγριεύει η κατάσταση στην Ευρώπη -Σε συνθήκες συναγερμού

- Advertisement -

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρο τον πλανήτη εξαιτίας της εξάπλωσης του κοροναϊού. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, κρούσματα κοροναϊού έχουν επιβεβαιωθεί σε 22 χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρο τον πλανήτη εξαιτίας της εξάπλωσης του κοροναϊού.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στην Ιταλία το υπουργικό συμβούλιο κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού για τους επόμενους έξι μήνες, μετά την επιβεβαίωση ότι δύο Κινέζοι τουρίστες, που έκαναν τουρ στις ιταλικές πόλεις και έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο της Ρώμης, έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό.

Παράλληλα υποβλήθηκε σε εξετάσεις και ένας Ιταλός έφηβος, ο οποίος ζει στην πόλη Τρεβίζο της περιφέρειας Βένετο και παρουσίασε πυρετό μόλις επέστρεψε από ταξίδι στην Κίνα. Την ίδια ώρα, σε εργαστηριακές εξετάσεις υποβλήθηκε και ένας άνδρας ο οποίος δούλευε στο ξενοδοχείο της Ρώμης όπου διέμειναν οι δύο Κινέζοι που μολύνθηκαν από τον ιό.

Επίσης, σήμερα ο Ιταλός υπουργός Υγείας κ. Ρομπέρτο Σπεράντσα επανέλαβε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, ότι τα νοσοκομεία της χώρας είναι πλήρως εξοπλισμένα και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν λόγοι υπερβολικής ανησυχίας. Υπενθυμίζεται ότι χθες είχε σημάνει συναγερμός στη χώρα, καθώς σε κρουαζιερόπλοιο υπήρχαν δύο Κινέζοι με συμπτώματα του κοροναϊού, ωστόσο έπειτα από εξετάσεις διαπιστώθηκε πως δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό.

Τουρ σε τουριστικά μέρη και αξιοθέατα της Ιταλίας έκανε το ζευγάρι 

Όσον αφορά τα δύο πιστοποιημένα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία, όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για δύο Κινέζους τουρίστες, ζευγάρι ηλικίας 66 και 67 ετών, από την Ουχάν, το επίκεντρο του ιού, που προσγειώθηκαν στο Μιλάνο στις 23 Ιανουαρίου, έμειναν για λίγο στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, μετά έκαναν μια στάση στην Πάρμα και στη συνέχεια διέμειναν για τέσσερις ημέρες σε ξενοδοχείο της Ρώμης. Στην Αιώνια Πόλη έκαναν βόλτες στο ιστορικό κέντρο, σε μουσεία και μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ξενοδοχείου όπου διέμεναν στη Ρώμη, το Hotel Palatino, το ζευγάρι άρχισε να βήχει το απόγευμα της Τετάρτης και το βράδυ παρουσίασε μια ξαφνική επιδείνωση. «Μας τηλεφώνησε η σύζυγος και μας είπε πως ο άνδρας της είχε πυρετό και ένιωθε πολύ χάλια. Γι’ αυτό και καλέσαμε αμέσως το ασθενοφόρο», είπε ο Ένζο Τσιανέλι. Φυσικά, το δωμάτιο όπου διέμεναν αλλά και το διπλανό που είχαν ζητήσει -για αδιευκρίνιστους ακόμη λόγους- έχουν σφραγιστεί και έχουν απολυμανθεί.

Τα δύο πρώτα κρούσματα κοροναϊού στη Βρετανία

Την ίδια ώρα, η Βρετανία επιβεβαίωσε τα δύο πρώτα κρούσματα κοροναϊού. Πρόκειται για δύο άτομα τα οποία βγήκαν θετικά στην εξέταση του ιού, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος. Πρόκειται για δύο μέλη της ίδιας οικογένειας, τα οποία ήδη νοσηλεύονται. Δεν υπάρχουν ωστόσο μέχρι στιγμής περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ταυτότητά τους ή με το πού δέχονται ιατρική φροντίδα.

Πέντε είναι μέχρι στιγμής τα εξακριβωμένα περιστατικά ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στη Γερμανία. Ολοι οι ασθενείς εργάζονται στο ίδιο τμήμα της εταιρείας εξαρτημάτων αυτοκινητοβιομηχανίας Webasto, η οποία έχει έδρα το Λάντσμπεργκ της Βαυαρίας. Ενας εξ αυτών μολύνθηκε από τον κοροναϊό από Κινέζα συνεργάτιδα, η οποία είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στη Γερμανία κατά το διάστημα 18-23 Ιανουαρίου. Η ίδια παρουσίασε συμπτώματα της νόσου κατά την επιστροφή της στην Κίνα, αλλά διαγνώστηκε μόλις τρεις μέρες μετά, όπως και οι γονείς της.

Δύο κρούσματα κοροναϊού στην Ρωσία

Τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού καταγράφηκαν και στην Ρωσία, επιβεβαίωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας, Τατιάνα Γκολίκοβα. Πρόκειται για δύο Κινέζους υπηκόους στις περιοχές Ζαμπαϊκάλσκι Κράι και Τιουμέν Ομπλάστ της Σιβηρίας. Η είδηση έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας πως κλείνει τα σύνορά της με την Κίνα, στην Άπω Ανατολή.

Αρνητικο το ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Συναγερμός σήμανε χθες και στη Θεσσαλονίκη, όπου ένας 62χρονος Ελληνας, ο οποίος πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Ουχάν, μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ και τέθηκε σε καραντίνα. Από τον ασθενή ελήφθησαν δείγματα, τα οποία εστάλησαν στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα, για να εξακριβωθεί εάν πρόκειται όντως για κρούσμα του θανατηφόρου ιού ή για απλό κρούσμα γρίπης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν αρνητικά. Τα τελευταία 24ωρα εξετάστηκαν για τον ίδιο λόγο τρεις ακόμα ασθενείς στην Ελλάδα. Σε όλες τις περιπτώσεις τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

Ξεπέρασαν τα 9.800 κρούσματα κοροναϊού στην Κίνα

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Κίνα ξεπέρασε τα 9.800, ανακοίνωσε σήμερα ο Κινέζος απεσταλμένος στον ΟΗΕ. «Συνολικά υπάρχουν 9.809 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από αυτά, 1.527 ασθενείς είναι σε κρίσιμη κατάσταση και υπάρχουν επιπλέον 15.238 ύποπτα κρούσματα», δήλωσε ο κ. Ουάνγκ Κουν μιλώντας μέσω διερμηνέα, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των θανάτων έχει φτάσει τους 213.

Σήμανε συναγερμό ο ΠΟΥ για τον κοροναϊό

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την εξάπλωση του κοροναϊού.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα σύστηματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα. Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», δήλωσε ο Τεντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγιέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

«Εχω δει τις δυνατότητες (σ.σ. των Κινέζων) και πιστεύω ότι θα ελέγξουν το ξέσπασμα το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς να «μην πηγαίνουν» στην Κίνα

Να «μην πηγαίνουν» στην Κίνα συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξαιτίας του κοροναϊού.

«Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις. Χωρίς προειδοποίηση ή πολύ γρήγορα», σημειώνει σχετική ανακοίνωση.

Το αμερικανικό υπουργείο προτρέπει τους Αμερικανούς που βρίσκονται στην Κίνα να σκεφτούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ενώ ζήτησε από το μη απολύτως απαραίτητο προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης να αναβάλλει τα ταξίδια προς την Κίνα.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τις αρνητικές συνέπειες στην οικονομία

Για αρνητικές συνέπειες του κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους έκανε λόγο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, κ. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. «Οι άμεσες συνέπειες είναι προφανείς. Έχουμε τα ταξίδια, τον τουρισμό, τη βιομηχανία στην Κίνα. Πέραν της Κίνας, την Ασία που ήδη πλήττεται λίγο. Η προετοιμασία, η πρόληψη, η έγκαιρη δράση είναι τα στοιχεία που πρέπει να ρέουν στις φλέβες των πολιτικών αν βρεθούν μπροστά σε μια πανδημία. Ένα κλιματικό σοκ ή γεωπολιτικές εντάσεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς Κίνα λόγω κοροναϊού

Στην αναστολή των πτήσεων για την Κίνα προχώρησαν μεγάλες αεροπορικές εταιρείες. Η Turkish Airlines ανέστειλε έως τις 9 Φεβρουαρίου, τις πτήσεις προς Κίνα. Ενώ για τις επόμενες 10 ημέρες δεν θα πραγματοποιούνται πτήσεις σε Πεκίνο, Γκουανγκτσόου, Σανγκάη και Σιάν. Στην ακύρωση των πτήσεων προχώρησε η British Airways, αλλά και η AirFrance.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ