Διεθνούς κύρους ομιλητές, επιστημονικές ανακοινώσεις και ενδιαφέρουσες συζητήσεις για τη διακοπή και μείωση του κινδύνου καπνίσματος συνθέτουν την ατζέντα του 2ου Συνεδρίου «Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction: Novel products, Research & Policy», που πραγματοποιείται την ερχόμενη Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30 Μαΐου 2019, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Διεθνούς κύρους ομιλητές, επιστημονικές ανακοινώσεις και ενδιαφέρουσες συζητήσεις για τη διακοπή και μείωση του κινδύνου καπνίσματος συνθέτουν την ατζέντα του 2ου Συνεδρίου «Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction: Novel products, Research & Policy», που πραγματοποιείται την ερχόμενη Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30 Μαΐου 2019, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σημαντική προσθήκη στη 2η διοργάνωση, αποτελεί το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και η Β΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Γ.Ν. «Αττικόν», επισφραγίζοντας περαιτέρω την επιστημονική εγκυρότητα του «Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction».

Σταθερά και φέτος, όπως και στο πρώτο Summit, στους διοργανωτές περιλαμβάνονται το Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τοξικολογία» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Κεντρικός ομιλητής

Κεντρικός ομιλητής την πρώτη ημέρα του συνεδρίου είναι ο Dr Jacques Le Houezec, ειδικός στις νευροεπιστήμες, Σύμβουλος Δημόσιας Υγείας και ειδικός διακοπής καπνίσματος, ο οποίος θα μιλήσει για τις διαφορές των επιπτώσεων της νικοτίνης σε σχέση με τον καπνό του τσιγάρου («Nicotine vs. smoke: key differences in effects and risks»). Τη δεύτερη ημέρα, κεντρική ομιλία με θέμα «The dilemma of smoking addiction in psychiatric patients» θα απευθύνει ο καθηγητής Ψυχιατρικής Solomon Rataemane, Γεν. Γραμματέας, World Association of Psychosocial Rehabilitation – WAPR από τη Νότιο Αφρική.

Μεταξύ των ξένων προσκεκλημένων ομιλητών συγκαταλέγονται ειδικοί, βραβευμένοι στην έρευνα για τον ρόλο της νικοτίνης και του καπνού, όπως ο καθηγητής Karl Fagerström, Κλινικός Ψυχολόγος και ο Lars Ramstrom, Διευθυντής του Institute for Tobacco Studies, ο οποίος έχει βραβευθεί από τον Π.Ο.Υ. για το έργο του στον έλεγχο του καπνίσματος (Σουηδία), αλλά και νεότεροι ερευνητές όπως ο Dr Lion Shahab, Επίκουρος Καθηγητής Health Psychology, University College London, UK, που ασχολείται με την έρευνα των εθισμών και τις συμπεριφορικές παρεμβάσεις για τη διακοπή του καπνίσματος.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν επιδημιολογικά στοιχεία για το κάπνισμα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, από την Ελλάδα και τον κόσμο, αλλά και για την πρόληψη του καπνίσματος στους εφήβους. Επίσης, όλες οι «θέσεις» για τη διακοπή του καπνίσματος –από την οργάνωση ενός ιατρείου διακοπής καπνίσματος έως την προσέγγιση υπο-ομάδων ασθενών (π.χ. με καρδιολογικά ή πνευμονολογικά νοσήματα). Θα συζητηθούν οι προσεγγίσεις της μείωσης του κινδύνου από το κάπνισμα και ο έλεγχος του καπνίσματος, όπου θα ακουστούν διαφορετικές –και αντικρουόμενες- απόψεις και εμπειρίες από διάφορες χώρες. Ταυτόχρονα θα παρουσιαστούν οι πολιτικές δημόσιας υγείας για τη διακοπή του καπνίσματος και ο ρόλος των εναλλακτικών προϊόντων καπνού σε αυτές.

Πρακτικές διακοπής καπνίσματος

Η δεύτερη ημέρα του Summit «Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction: Novel products, Research & Policy» που πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πέρα από την παρουσίαση των περιλήψεων που υποβλήθηκαν στο συνέδριο, περιλαμβάνει συζήτηση για τις πρακτικές διακοπής του καπνίσματος μεταξύ ιατρών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Συνέδριο θα κλείσει με μια συζήτηση για θέματα βιοηθικής: πώς θα μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για τους καπνιστές, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο από τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού στους νέους. Είναι αξιοσημείωτη η συμμετοχή επιστημονικών και ερευνητικών τμημάτων από εταιρείες της διεθνούς καπνοβιομηχανίας (Philip Morris International, British American Tobacco) αλλά και της JUUL, μιας νέας παγκόσμιας ανερχόμενης επιχείρησης καινοτόμων προϊόντων καπνού.

Οι διοργανωτές στο τέλος των εργασιών του Summit, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα διαμορφώσουν μια Διακήρυξη για την αξία της πολιτικής «μείωσης της βλάβης», που θα δημοσιοποιήσουν στις 31 Μαΐου, την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα