ΠολιτικήΑντισυνταγματικές οι περικοπές μισθών των διευθυντών του ΕΣΥ

Αντισυνταγματικές οι περικοπές μισθών των διευθυντών του ΕΣΥ

- Advertisement -

Αντισυνταγματικές έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τις μνημονιακές μειώσεις στις αποδοχές των γιατρών διευθυντών νοσοκομείων του ΕΣΥ που έγιναν αναδρομικά από 1 Αυγούστου 2012 σε εφαρμογή της μνημονιακής νομοθεσίας. Η απόφαση που είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστη για το σύνολο των ενδιαφερομένων αφορά μόνο όσους έχουν ήδη προσφύγει νομικά, με τους υπόλοιπους -πιθανόν- να έχουν χάσει τις νόμιμες προθεσμίες για αυτό.
Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενημερώθηκε από τον νομικό της σύμβουλο ότι δημοσιεύθηκε τελικά η απόφαση υπ’αριθ.431/26-2-2018 της ολομέλειας του ΣτΕ η οποία κρίνει αντισυνταγματικές τις μισθολογικές μειώσεις των γιατρών του ν. 4093/12 και ακυρώνει τις μισθοδοτικές καταστάσεις των γιατρών που προσέφυγαν. Μάλιστα αναμένει τις αμέσως προσεχείς ημέρες το κείμενο της απόφασης για να εκτιμηθεί το περιεχόμενο του και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Θεόδωρο Αραβανη, έκανε δεκτή την αίτηση των τεσσάρων γιατρών διευθυντών του ΕΣΥ, κρίνοντας ότι «τόσο οι μνημονιακοί νόμοι όσο και η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντίθετες σε συγκεκριμένη διάταξη του Συντάγματος».

Το χρονικό 
Η προσφυγή της ΟΕΝΓΕ ενάντια στις μνημονιακές περικοπές του ιατρικού μισθολογίου το 2012 εκδικάστηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016. Αλλά η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ δεν δημοσιευόταν και η πολύμηνη καθυστέρηση είχε εξοργίσει τον κλάδο, με την ΟΕΝΓΕ να έχει κηρύξει στάση εργασίας την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, από 11.30πμ μέχρι τη λήξη της βάρδιας και παράσταση διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 12.30μμ. Βασικό αίτημα της κινητοποίησης είναι να γυρίσουν οι μισθοί και οι συντάξεις στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν των μνημονιακών περικοπών.
Ταυτόχρονα, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών –Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ανακοίνωσε πως αναμένει τις οδηγίες του νομικού της συμβούλου, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της για τις περαιτέρω ενέργειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ