ΠολιτικήΔιαξιφισμοί στην Προανακριτική για την υπόθεση Novartis

Διαξιφισμοί στην Προανακριτική για την υπόθεση Novartis

- Advertisement -

Για επιβεβαίωση της «σκευωρίας» κάνει λόγο η αντιπολίτευση στην πολύκροτη υπόθεση Novartis, εάν δεν πραγματοποιηθεί ουσιαστική έρευνα από την αρχή με κλήση των προστατευόμενων μαρτύρων.
Στη χθεσινή δεύτερη συνεδρίαση, της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κλείσει βιαστικά την επιτροπή, να επιστρέψει την υπόθεση στην Δικαιοσύνη και να διατηρήσει την «λάσπη» στα δέκα πολιτικά πρόσωπα.
Το ζήτημα που τέθηκε από την πλειοψηφία – δηλαδή τους βουλευτές που υπέγραψαν την πρόταση για προανακριτική επιτροπή – προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η Βουλή έχει αρμοδιότητα να ερευνήσει τα αδικήματα της δωροδοκίας – δωροληψίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, μοιάζει διαδικαστικό, ωστόσο είναι ουσιώδες και προκαλεί τις πρώτες έντονες τριβές μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης.
O εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος ανέπτυξε την τακτική της αντιπολίτευσης λέγοντας αρχικά πως πρέπει να εξεταστεί η αρμοδιότητα του «κρίνοντος οργάνου». Στην συνέχεια ωστόσο περιόρισε το αντικείμενο της επιτροπής μόνο στο αδίκημα της δωροδοκίας – δωροληψίας υποστηρίζοντας ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να ερευνήσει το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος.

Σε βάθος έρευνα…
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνει εις βάθος και εφ όλης της ύλης έρευνα. «Πρέπει πρώτα να εξετάσουμε εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση της πλειοψηφίας που ενέκρινε η Ολομέλεια και μετά να δούμε εάν είναι αρμοδιότητα της Βουλής» είπε μεταξύ άλλων.
Επίσης, ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε πως πρέπει να εξεταστούν όλα από την αρχή. Μίλησε για αντιφατική λογική εκ μέρους της πλειοψηφίας που από την μια ζητά εξέταση και από την άλλη έρευνα επι διαδικαστικών ζητημάτων και εκτίμησε ότι υπάρχει προσπάθεια εκφυλισμού της διαδικασία.
Από το Ποτάμι ο κ. Γιώργος Αμυράς ξεκαθάρισε πως εάν επιμείνει η πλειοψηφία στην αναρμοδιότητα «δηλαδή στην αυτοκατάργησή της θα πρόκειται για την μεγαλύτερη επιτροπή λασποτήριο όλων των εποχών» ενώ ζήτησε να κληθούν: ο Κ. Φρουζής, το διοικητικό συμβούλιο της Novartis και να διαβιβαστούν όλα τα έγγραφα από το FBI.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ