ΠολιτικήΠροκήρυξη για 953 θέσεις γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων

Προκήρυξη για 953 θέσεις γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων

- Advertisement -
  • Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείο Υγείας η νέα προκήρυξη για 953 θέσεις γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων, οι οποίοι θα στελεχώσουν Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) ως οικογενειακοί γιατροί ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερη το Σεπτέμβριο.

Είναι η δεύτερη προσπάθεια του υπουργείου να προσελκύσει γιατρούς που θα στελεχώσουν της ΤΟΜΥ ως οικογενειακοί γιατροί. Η πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος τον Αύγουστο του 2017, στέφθηκε με αποτυχία αφού μόλις 583 γιατροί έκαναν αίτηση για 1.200 θέσεις, αριθμός που δείχνει το μειωμένο ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας να ενταχθεί στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Υγείας (ΠΦΥ), ενώ αντίστοιχα μειωμένο ήταν το ενδιαφέρον και για την προκήρυξη για ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς, με σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ που θα εξυπηρετούν τους πολίτες όπου δεν υπάρχουν ΤΟΜΥ.

Η προκήρυξη
Οι θέσεις της δεύτερης προκήρυξης αφορούν 809 γιατρούς με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας και οι 144 με ειδικότητά Παιδιατρικής, οι οποίοι θα προσληφθούν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας, η οποία δύναται να ανανεώνεται μέχρι τη λήξη του προγράμματος.

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμέτοχης αρχίζει από την 13η Ιουνίου 2018 (ώρα 12:00) και λήγει την 22α Ιουνίου (ώρα 23:59). Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία και την ώρα της οριστικής ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης στον προκαθορισμένο διαδικτυακό́ τόπο.

Όπως ορίζεται στην προκήρυξη δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης στην παρούσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση ΤΟΜΥ όσοι έχουν υπογράψει ήδη σύμβαση για τη στελέχωση Τοπικών Ομάδων Υγειάς που προβλέπονται στο άρθρο 106 του νόμου 4461/2017.
Οι υποψήφιοι που έχουν εμπρόθεσμα υποβάλει την ανωτέρω ηλεκτρονική́ αίτηση πρέπει να αποστείλουν με συστημένη επιστολή́ ή να υποβάλλουν αυτοπροσώπως ή δια νόμιμου αντιπροσώπου τα απαραίτητα δικαιολογητικά́ στο υπουργείο Υγειάς, υπόψη της Επιτροπής Ελέγχου Δικαιολογητικών και Κατάρτισης Πινάκων (ΕΕΔΙΚΑΠΙ).

Βαρδαρός: 1.000 γιατρούς ακόμα χρειάζεται η ΠΦΥ
Σύμφωνα πάντως με όσα είπε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός τη Δευτέρα στο περιθώριο του 17ου συνεδρίου HealthWorld για την στελέχωση των δομών της ΠΦΥ χρειάζονται ακόμα 1.000 γιατροί, διότι αυτή τη στιγμή στις δημόσιες δομές της ΠΦΥ υπάρχουν ήδη 3.000 γενικοί γιατροί που στην ουσία μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του οικογενειακού γιατρού.

Παράλληλα έχουν μπει σε διαδικασία πρόσληψης 230 με 250 οικογενειακοί γιατροί από την πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος για την στελέχωση των ΤΟΜΥ από τους οποίους το 80% είναι έως 40 ετών. Επίσης μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ενεργοποιηθούν οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ 680 οικογενειακών γιατρών.

Παράλληλα εντός Ιουνίου θα υπάρξει νέα βελτιωμένη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ η οποία θα παραμείνει «ανοιχτή», δεν θα έχει χρονικό περιορισμό.

Στόχος οι νέοι γιατροί
Από όσα είπε ο κ. Βαρδαρός το υπουργείο στοχεύει να προσελκύσει νέους γιατρούς αφού παραδέχθηκε ότι οι αμοιβές στις δομές της ΠΦΥ σε αυτή τη πρώτη φάση της υλοποίησης δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τον ιδιωτικό τομέα. «Εμείς υποστηρίζουμε ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για νέους γιατρούς να εισέλθουν στο σύστημα και να εξελιχθούν επιστημονικά και επαγγελματικά από αυτές τις νέες δομές» ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν η δεύτερη προκήρυξη καταφέρει να προσελκύσει τους νέους γιατρούς που αναζητά το υπουργείο Υγείας αφού ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού αποτελεί το θεμέλιο λίθο για να λειτουργήσει το νέο σύστημα της ΠΦΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ