ΠολιτικήΣτην τελική ευθεία η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων

Στην τελική ευθεία η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων

- Advertisement -

Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημιουργία της πολυαναμενόμενης Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΗΤΑ). Σήμερα Πέμπτη, λήγει η προθεσμία των αιτήσεων για τους ενδιαφερόμενους και το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση τους και στη συνέχεια η συγκρότηση της Επιτροπής.

«Δεν θα εγκρίνεται φάρμακο για να αποζημιωθεί στη χώρα εάν δεν έχει προηγηθεί διαπραγμάτευση από τη νέα Επιτροπή που θα συγκροτήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα» ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας την Τετάρτη σε επιστημονική εκδήλωση της ΕΣΔΥ με θέμα «Η Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας: Εμπόδια και Υπερβάσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό υπάρχουν ήδη αρκετές αιτήσεις από αξιόλογους επιστήμονες και όπως είπε «θα πάμε σε μία επιτροπή υψηλής εγκυρότητας και υψηλού επιστημονικού κύρους που θα διασφαλίσει ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός αξιολόγησης που θα διασφαλίζει και την πρόσβαση των ασθενών της χώρας μας στην καινοτομία».

Πως θα λειτουργεί η Επιτροπή
Όπως επανέλαβε ο υπουργός Υγείας η Επιτροπή θα έχει γνωμοδοτική ρόλο, θα αξιολογεί τους φακέλους, τα κλινικά δεδομένα, τις κλινικές μελέτες, τις ενδείξεις, τη βιβλιογραφία, θα συνεκτιμά το αποτέλεσμα της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η οποία θα λειτουργεί σε διασύνδεση με την Επιτροπή HΤA.

Συνεκτιμώντας και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, άρα και της επίπτωσης στη δαπάνη και του λόγου, της σχέσης κόστους – αποτελεσματικότητας, η Επιτροπή θα εισηγείται στον υπουργό Υγείας την έγκριση ή μη αποζημίωσης ενός νέου φαρμάκου.

Ταυτόχρονα, δε, θα διασυνδέεται με την ομάδα του υπουργείου Υγείας, η οποία ενσωματώνει θεραπευτικά πρωτόκολλα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

«Πραγματικά πιστεύω ότι το να διασφαλίζουμε σήμερα μέσα από το μηχανισμό του ΗΤΑ την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών της χώρας μας στη φαρμακευτή καινοτομία, είναι μία παρέμβαση που ενισχύει την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στον πολύ ζωτικό και ευαίσθητο θέμα της υγείας. Το χρειάζεται αυτό η κοινωνία» επισήμανε ο κ. Ξανθός.

Τα κομβικά ελλείμματα στη φαρμακευτική πολιτική
Ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε όμως ότι η φαρμακευτική πολιτική της χώρας έχει τρία μεγάλα ελλείμματα, τα οποία είναι η έλλειψη ενός μηχανισμού HΤA (Health Technology Assessment), η έλλειψη ενός σοβαρού μηχανισμού διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών αποζημίωσης και η έλλειψη ενός μηχανισμού γρήγορης ενσωμάτωσης αξιόπιστων θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

«Αυτά είναι τα κομβικά ελλείμματα τα οποία τώρα σιγά-σιγά αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε. Και στα τρία επίπεδα έχουν γίνει βήματα. Όχι αυτά που θα θέλαμε και όχι αυτά που απαιτούν οι συνθήκες και τα αδιέξοδα τα οποία έχουν δημιουργηθεί».

Το πρώτο βήμα που έχει γίνει σύμφωνα με τον υπουργό είναι η νομοθέτηση της Επιτροπή HΤA που όπως είπε θα διασφαλίζει ότι «η συζήτηση θα γίνεται πλέον για τη θεραπευτική αξία ενός σύγχρονου και καινοτόμου φαρμάκου και όχι μόνο το κόστος».

Η ατζέντα για την φαρμακευτική καινοτομία
Το κόστος της φαρμακευτικής καινοτομίας είναι ένα διεθνές πρόβλημα και όχι μόνο ελληνικό ανέφερε ο κ. Ξανθός τονίζοντας πως «είναι μία δύσκολη εξίσωση».

Όπως είπε υπάρχει μία ατζέντα, που συζητείται σε όλα τα διεθνή φόρα, η οποία επικεντρώνεται στο πως ακριβώς θα συνδυαστεί η πρόσβαση με την οικονομική βιωσιμότητα.

«Παντού η φαρμακευτική καινοτομία, η οποία παράγεται από τη βιομηχανία, προσφέρει νέες θεραπευτικές δυνατότητες και επιλογές αλλά ταυτόχρονα επιβαρύνει πάρα πολύ τους προϋπολογισμούς των συστημάτων υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση για τη βιωσιμότητα των συστημάτων αυτών με δεδομένες τις πολύ ακριβές τιμές των νέων φαρμάκων» υπογράμμισε.

Να διερευνηθούν οι εστίες ανομίας και να αποδοθούν ευθύνες
Στο τέλος της ομιλίας του ο υπουργός Υγείας έκλεισε αναφέρθηκε στην εξεταστική για την Υγεία και την υπόθεση Novartis λέγοντας ότι λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας «οφείλουμε όλοι μας να αποδεικνύουμε ότι όχι απλώς διερευνούμε το παρελθόν και νομίζω ότι το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας αυτό απαιτεί, να γίνει με σοβαρό και συγκροτημένο τρόπο και με θεσμικό τρόπο, να διερευνηθούν οι εστίες ανομίας και διαφθοράς, να αποδοθούν ευθύνες, είτε σε πολιτικά πρόσωπα, είτε σε υπηρεσιακά στελέχη, είτε σε κρατικούς λειτουργούς, αν υπάρχουν, αλλά κυρίως να συνεισφέρουμε όλοι έτσι ώστε να θωρακιστεί το σύστημα. Να βάλουμε δικλείδες ασφαλείας για να μη διαιωνίζονται αυτά τα φαινόμενα στο μέλλον και για να έχει την αίσθηση ο πολίτης, ότι η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, αλλά ότι είναι μία σοβαρή οργανωμένη χώρα που μπορεί να έχει μηχανισμούς ελέγχου, αξιολόγηση της ποιότητας και κυρίως εγγυημένης κάλυψης των αναγκών υγείας των ανθρώπων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ