ΠολιτικήΤα συμφέροντα, η διαφθορά και η εκμετάλλευση του αρρώστου

Τα συμφέροντα, η διαφθορά και η εκμετάλλευση του αρρώστου

- Advertisement -

Το πάρτι στην Υγεία είχε πολλούς συμμετέχοντες αλλά λίγους διοργανωτές δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός απατώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τη Δευτέρα, αναφορικά με τις δικογραφίες για την προμήθεια εμβολίων και αντι – ιικών φαρμάκων που έχουν σταλεί στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο της απιστίας.
Σε ερώτηση για το αν θα πληρώσουν και οι γιατροί για τα σκάνδαλα στην υγεία (υποθέσεις Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ) ο κ. Ξανθός απάντησε ότι «κατ΄ αρχήν το ενδιαφέρον εστιάζεται σε αυτούς που το διοργάνωσαν το πάρτι έχοντας πολιτικό η διοικητικό ρόλο στο σύστημα υγείας . Η δικαιοσύνη διερευνά προφανώς σε όλα το φάσμα των εμπλεκομένων. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη, δεν ευθύνονται για αυτό ούτε όλοι οι γιατροί, ούτε όλοι οι πολιτικοί, ούτε όλα τα υπηρεσιακά στελέχη, δεν θα κάνουμε κυνήγι μαγισσών και γενικευμένη του ποινικοποίηση ιατρικού επαγγέλματος. Στόχος μας είναι η διερεύνηση του παρελθόντος και η θωράκιση για το μέλλον».

Παθογένειες…
Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι «είμαστε σε μία περίοδο μιας μεγάλης διερεύνησης γνωστών στρεβλώσεων και παθογενειών, εστιών ανομίας και διαφθοράς που υπήρχαν στο σύστημα υγείας .Δεν υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα βούληση να ελεγχθεί το πάρτι και για πρώτη φορά πραγματοποιείται έλεγχος, θεσμική διερεύνηση και μέσα από τη Βουλή και μέσα από τη Δικαιοσύνη. Εμείς από την πλευρά μας, στηρίζουμε και συνεισφέρουμε με στοιχεία στην προσπάθεια αυτή, και είναι σίγουρα κάτι που χρειάζεται το πολιτικό σύστημα. Να υπάρξει δηλαδή κάθαρση και μία αίσθηση στους πολίτες ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία και συγκάλυψη. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στις θεσμικές αλλαγές και δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να μην διαιωνίζονται στο μέλλον τέτοια φαινόμενα και να μην αναπαράγεται η φαυλότητα».
Σε ερώτηση για το να υπήρχε προκλητή ζήτηση ο κ. Ξανθός απάντησε πως «υπήρχε και προκλητή ζήτηση και σπατάλη, επιρροή επιχειρηματικών συμφερόντων, διαφθορά και δυστυχώς και εκμετάλλευση του αρρώστου». Μάλιστα τόνισε ότι αυτά είναι φαινόμενα που υπάρχουν διαχρονικά στο σύστημα της χώρας μας.
Όμως πρόσθεσε ότι « τώρα για πρώτη φορά γίνεται μια προσπάθεια να ελεγχθεί αυτό το τοπίο και κυρίως να θωρακιστεί θεσμικά το σύστημα έτσι ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν με αξιοπρέπεια και ισοτιμία και χωρίς οικονομική επιβάρυνση την ώρα της ανάγκης, όταν προσφεύγουν στις υπηρεσίες του ΕΣΥ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ