• Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή 

Πανικός και ασυνεννοησία φαίνεται ότι επικρατεί εν’ όψει των εκλογών μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΕΟΦ, αφού το νέο Δελτίο Τιμών φαρμάκων που αναμενόταν να αναρτηθεί σήμερα για δημόσια διαβούλευση τελικά αναστέλλεται λόγω τεχνικών προβλημάτων. Παράλληλα το υπουργείο είχε διοργανώσει και σχετική συνέντευξη Τύπου την οποία και ανέβαλε.

υπουργείο Πανικός και ασυνεννοησία φαίνεται ότι επικρατεί εν’ όψει των εκλογών μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΕΟΦ, αφού το νέο Δελτίο Τιμών φαρμάκων που αναμενόταν να αναρτηθεί σήμερα για δημόσια διαβούλευση τελικά αναστέλλεται λόγω τεχνικών προβλημάτων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας  τα μεσάνυχτα της Δευτέρας αναφέρει πως: «Μετά τη διαπίστωση προβλημάτων τεχνικού χαρακτήρα στη τελική φάση της διαμόρφωσης του νέου Δελτίου Τιμών φαρμάκων που επρόκειτο να αναρτήσει αύριο ο ΕΟΦ για δημόσια διαβούλευση. Το υπουργείο Υγείας με εισήγηση του ΕΟΦ αποφάσισε την αναστολή της διαδικασίας ανατιμολόγησης. Μέχρι τη διευθέτηση όλων των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί».

Άγνωστη η τύχη του Δελτίου Τιμών 

Οπότε άγνωστη παραμένει προς το παρόν η τύχη του νέο Δελτίο Τιμών το οποίο αφορά την ετήσια ανακοστολόγηση του συνόλου των φαρμάκων. Βέβαια η έκδοση του 10 μέρες περίπου πριν τις εθνικές εκλογές αιφνιδίασε και εξόργισε τις φαρμακευτικές εταιρείες που ήδη έχουν εκφράσει την δυσαρέσκεια τους, καθώς ο υπολογισμός των τιμών γίνεται με την τελευταία υπουργική απόφαση περί τιμολόγησης, η οποία αλλάζει πλήρως το τοπίο της κοστολόγησης των φαρμάκων.

Στις επάλξεις οι φαρμακευτικές 

Όπως έχουν επισημάνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και το PhRMA Innovation Phorum (PIF) το σύστημα έγκρισης τιμών φαρμάκων -όπως διαμορφώθηκε με την ψήφιση της πρόσφατης σχετικής τροπολογίας στο Νόμο 4600/2019 (ΦΕΚ 1508/06.05.2019)- αποτελεί ένα δίκαιο σύστημα τιμολόγησης βασιζόμενο στο μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, τελικά υπήρξε… «παραπλανητικό».

Οι δύο φορείς τόνισαν ότι την επεξεργασία της ανατιμολόγησης με το νέο μοντέλο τιμολόγης. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε σε ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς. Οδηγούν σε διαφορετικές προβλέψεις τιμών φαρμάκων από αυτές που ορίζει ο Νόμος.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν ΣΦΕΕ και PIF, ο κλάδος του φαρμάκου προειδοποιεί ότι οι σημαντικές στρεβλώσεις τιμών που προκύπτουν με τον τρόπο αυτό, πλήττουν πρωτίστως τους ασθενείς. Θα στερηθούν υψηλής θεραπευτικής αξίας φάρμακα. Αν μάλιστα συνεχιστεί η κατά το δοκούν ερμηνεία του νέου μοντέλου τιμολόγησης, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές.

Όπως τονίζουν είναι βέβαιο ότι θα αποσυρθούν άμεσα καθιερωμένες και οικονομικές φαρμακευτικές θεραπείες από την ελληνική αγορά. Ή θα δημιουργηθούν ελλείψεις εξαιτίας παράνομων παράλληλων εξαγωγών.

Επίσης προειδοποιούν ότι θα αποσυρθούν απαραίτητες καινοτόμες θεραπείες που κυκλοφόρησαν στην αγορά την τελευταία 4ετία. Ενώ θα καταστεί αδύνατη η κυκλοφορία μελλοντικών καινοτόμων φαρμάκων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα