ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΑποστολίδης - ΣΦΕΕ: Τα οφέλη του Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας

Αποστολίδης – ΣΦΕΕ: Τα οφέλη του Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Τα τέσσερα σημαντικά οφέλη για την οικονομία και τους ασθενείς από τη δημιουργία του Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας ΣΦΕΕ και διευθύνων σύμβουλος της AbbVie Pharmaceuticals SA, Πασχάλης Αποστολίδης, από το βήμα του online συνεδρίου «Δημόσια Υγεία και Πολιτική Οικονομία της Πανδημίας COVID-19», προκαλώντας τη θετική ανταπόκριση του υπουργείου Υγείας. Όπως τόνισε ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης «Σύντομα θα υπάρξει Μνημόνιο συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς».

Τα τέσσερα σημαντικά οφέλη για την οικονομία και τους ασθενείς από τη δημιουργία του Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της AbbVie Pharmaceuticals SA, Πασχάλης Αποστολίδης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως επεσήμανε ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης, στη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 αναδείχθηκε η σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ μιας ισχυρής δημόσιας υγείας και οικονομικής ανάπτυξης. Όπως τόνισε, για να διατηρηθούν αυτές οι ισορροπίες, προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενός σταθερά ανατροφοδούμενου κύκλου μεταξύ των δύο αυτών παραμέτρων, και ιδιαιτερότητα της φαρμακευτικής καινοτομίας είναι ότι μπορεί να συμβάλει καταλυτικά και στις δύο φάσεις του κύκλου.

«Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει τα νέα καινοτόμα φάρμακα να είναι έγκαιρα στη διάθεση των Ελλήνων ασθενών. Κάτι το οποίο δυστυχώς έχει πάψει να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας» όπως τόνισε ο κ. Αποστολίδης, υπογραμμίζοντας πως «Σύμφωνα με στοιχεία της EFPIA, την περίοδο 2015 με 2018 από τα συνολικά 172 φάρμακα που έλαβαν έγκριση από τον Ευρωπαικό Οργανισμό Φαρμάκων μόλις τα 69 αποζημιώθηκαν από τη χώρα μας. Όσο περνούν τα χρόνια, οι επιδόσεις μας αντί να βελτιώνονται, χειροτερεύουν. Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΣΦΕΕ ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος, διαθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για την επίλυση του προβλήματος, όπου – μεταξύ άλλων – προτείνεται η δημιουργία “Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας” στα πρότυπα διεθνών καλών πρακτικών που εφαρμόζονται με επιτυχία εδώ και αρκετά χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Σκωτία και η Ουαλία».

Πρόταση για τη δημιουργία του Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας

«Με τη δημιουργία του Ταμείου θα αποφύγουμε τη στρέβλωση του clawback, που έρχεται ως φυσικό επακόλουθο σε προϋπολογισμούς που έχουν κατατεθεί χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες. Για να γίνει όμως αυτό αρκεί να ακολουθήσουμε το παράδειγμα που έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Να θεσπίσουμε δηλαδή μια διαδικασία σάρωσης του ορίζοντα που θα βοηθήσει τον ΕΟΠΥΥ να υπολογίσει με ρεαλισμό ποια φάρμακα έχουν σοβαρές πιθανότητες να πετύχουν την ένταξη τους στο Ταμείο Φαρμακευτικής Καινοτομίας τη νέα χρονιά και πόσα χρήματα χρειάζονται για να τα αποζημιώσει» σημειώνει ο επικεφαλής της AbbVie, κ. Πασχάλης Αποστολίδης.

«Με τον τρόπο αυτό θα καταρτίζεται μια απολύτως τεκμηριωμένη εισήγηση προς τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, ώστε να ενημερώνονται αρμοδίως και έγκαιρα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες αναφορικά με τα νέα φάρμακα, ώστε να σταματήσει επιτέλους αυτή η ατέρμονη συζήτηση στη χώρα μας. Εν συνεχεία κάθε εταιρεία, μαζί με το φάκελο που υποβάλει στην Επιτροπή ΗΤΑ, θα καταθέτει και μια έκθεση αυτοαξιολόγησης Καινοτομίας. Είναι μια πολύ απλή και γρήγορη διαδικασία η οποία ακολουθείται από το 2015 στην Ιταλία και βοηθά την Επιτροπή Αξιολόγησης να κατηγοριοποιήσεις τα νέα φάρμακα ανάλογα με τον βαθμό καινοτομίας τους, μέσα από έναν προκαθορισμένο αλγόριθμο».

Τέλος, ο κ. Αποστολίδης τόνισε ότι η δημιουργία Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας στη χώρα μας μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού θα συμβάλει αφενός στην ενίσχυση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας, αφού δεν νοείται αποτελεσματικό σύστημα υγείας χωρίς πρόσβαση στην φαρμακευτική καινοτομία, αφετέρου στην αναπτυξιακή προσπάθεια που ήδη κάνει η Κυβέρνηση να προσελκύσει συνταξιούχους από το εξωτερικό για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, με δεδομένο ότι 2 στους 3 Ευρωπαίους άνω των 65 ετών πάσχουν από τουλάχιστον ένα χρόνιο νόσημα, η επιλογή τους να αγοράσουν μόνιμη ή δευτερεύουσα κατοικία στη χώρα μας και να εγκατασταθούν σε αυτή κρίνεται κυρίως από το αν θα έχουν το ίδιο επίπεδο πρόσβασης στα φάρμακα με αυτό που έχουν στην πατρίδα τους.

Κοντοζαμάνης: Έρχεται Μνημόνιο συνεργασίας

Από πλευράς του, όπως τόνισε ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης χαιρετίζοντας την πρόταση που παρουσίασε ο κ. Αποστολίδης, «Σύντομα θα υπάρξει Μνημόνιο συνεργασίας. Αναζητούνται λύσεις win – win για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Είναι μια πάρα πολύ καλή πρόταση η δημιουργία του Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας». Μάλιστα, όπως σημείωσε, «Πρέπει αν υπάρξουν συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να φτιάξουμε ένα τέτοιο Ταμείο. Είναι σημαντικό.
Όταν πάμε να φτιάξουμε ένα τέτοιο Ταμείο δεν θα πάρουμε κομμάτι από τον προϋπολογισμό που ήδη διαθέτουμε. Πρόκειται για ένα εργαλείο. Χρειάζεται προσοχή και προετοιμασία».

Τα οφέλη από τη δημιουργία του Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης, υπάρχουν τέσσερα σημαντικά οφέλη από τη δημιουργία του Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας. Συγκεκριμένα:

  • Άμεση πρόσβαση των ασθενών στην φαρμακευτική καινοτομία (μετά την αξιολόγηση αλλά πριν τη διαπραγμάτευση)
  • Καμία επιβάρυνση σε clawback των φαρμάκων που ήδη αποζημιώνονται από την είσοδο των νέων καινοτόμων φαρμάκων
  • Εξορθολογισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Δημιουργία σημείου «0» από το οποίο ο προϋπολογισμός θα αρχίσει να αυξάνεται τεκμηριωμένα
  • Απελευθέρωση δυνάμεων για την υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων (πρωτόκολλα, μητρώα, ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία, ανασφάλιστοι κ.α.)

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ