Αδύνατη φαντάζει η εφαρμογή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, καθώς, όπως φαίνεται, η αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ κατά 50 εκατομμύρια για το 2019 υπολείπεται των πραγματικών αναγκών, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε όλες τις κατηγορίες.

Αδύνατη φαντάζει η εφαρμογή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, καθώς, όπως φαίνεται, η αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ κατά 50 εκατομμύρια για το 2019 υπολείπεται των πραγματικών αναγκών, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε όλες τις κατηγορίες.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) εκφράζει την αγανάκτησή της και ζητά για ακόμη μία φορά να μπει επιτέλους σε πλήρη εφαρμογή ο ΕΚΠΥ.

«Ενημερωθήκαμε από τον εκπρόσωπό μας στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και Αντιπρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), κ. Γρηγόριο Λεοντόπουλο, πως ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ που θα συνεδριάσει σήμερα, 20 Ιουνίου 2019, είναι «η μετακίνηση του κονδυλίου που προοριζόταν για την προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη και η χρησιμοποίησή του για την αύξηση του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις», αναφέρει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ!

Παράλληλα, χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το γεγονός πως ακόμα και σήμερα ο ΕΚΠΥ, ο οποίος θα έπρεπε να έχει μπει σε πλήρη ισχύ από τη στιγμή της δημοσίευσής του, 1η Νοεμβρίου 2018, δεν εφαρμόζεται παρά τη νομοθέτηση και αποκατάσταση μίας πληθώρας ζητημάτων που εκκρεμούσαν, αλλά αντίθετα δημιουργεί και νέα σοβαρά ζητήματα.

Προτάσεις Ομοσπονδίας

Η Ομοσπονδία από τον Οκτώβριο του 2012 έχει επανειλημμένα παρέμβει με προτάσεις της και διεκδικεί όλες εκείνες τις απαιτούμενες παροχές που θα συμβάλλουν στην πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη, στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του και κυρίως στην πρόληψη των επίπονων και κοστοβόρων επιπλοκών του, τόσο για τους πάσχοντες, όσο και για το Σύστημα Υγείας.

Μία από αυτές τις επιπλοκές, και μάλιστα ιδιαίτερα συνηθισμένη, είναι η περιοδοντική νόσος στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, για την οποία απαιτείται πρόληψη, αλλά και θεραπευτική αντιμετώπιση.

«Μολονότι ο νέος ΕΚΠΥ προβλέπει τη δαπάνη αυτή, για την κάλυψη των αναγκών των πασχόντων, διαπιστώνουμε με λύπη μας πως πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι η πολυπόθητη ετήσια αύξηση των 50 εκατομμυρίων του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, την οποία ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, με εφαρμογή από το έτος 2019, να μετακινηθεί και να χρησιμοποιηθεί στην αύξηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων, όπως ακριβώς έγινε και τον Οκτώβριο του 2018», σημειώνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Η Ομοσπονδία προβλέπει ότι το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές κατηγορίες στο νέο ΕΚΠΥ, όπως είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις, το αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό, η ένταξη νέων τεχνολογιών, για τις οποίες ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός θα έχει ως συνέπεια την μη καθολική εφαρμογή του ΕΚΠΥ.

Αύξηση προϋπολογισμού 

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, και όχι μόνο, να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σειρά ζητημάτων και να τους στερούνται θεσμοθετημένα, βάσει του ΕΚΠΥ, δικαιώματα για την αντιμετώπιση της χρόνιας πάθησής τους, αλλά και των επιπλοκών αυτής, όπως είναι η περιοδοντική νόσος.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια διεκδικεί με παρεμβάσεις της την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, με τεκμηριωμένες προτάσεις για την κατανομή του.

Παρότι, όμως, ο νέος ΕΚΠΥ επιλύει στη θεωρία θέματα που εκκρεμούσαν για χρόνια, όχι μόνο δεν εφαρμόζεται, αλλά δημιουργεί και επιπρόσθετα σοβαρά ζητήματα σε όλους τους πάσχοντες, στερώντας το δικαίωμά τους στην Υγεία!

Η Ομοσπονδία απαιτεί να μπει σε πλήρη εφαρμογή ο νέος ΕΚΠΥ και να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ σε όλες τις κατηγορίες, όπου υπάρχει ανάγκη με ρεαλιστικά κριτήρια και όχι μέσω πρόσκαιρης «μεταφοράς» των χρημάτων από τη μία κατηγορία στην άλλη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα