Δεκτή έγινε η παραίτηση που υπέβαλε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης, από το υπουργείο Υγείας.

Healthpharma.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύκλοι προσκείμενοι στον Σωτήρη Μπερσίμη επικαλούνται σοβαρούς προσωπικούς λόγους, παρά την έντονη φημολογία για προβλήματα στις σχέσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ με την ηγεσία του υπουργείου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Μπερσίμη, η οποία έχει υποβληθεί εδώ και καιρό. Του ζήτησε ωστόσο να παραμείνει στα καθήκοντα του μέχρι την αντικατάσταση του.

Η αντικατάσταση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, εντούτοις, δεν είναι απλή υπόθεση καθώς απαιτείται να ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία (προκήρυξη και έγκριση από τη Βουλή).

Κι ενώ ως «φαβορί» για τη θέση οι φήμες θέλουν τον αντιπρόεδρο, Τάκη Γεωργακόπουλο, προβληματισμό για την ισχύ τους προκαλεί το γεγονός ότι ο ίδιος έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να κατέλθει ως υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές.

Καινοτομίες και διακρίσεις

Σημαντική αναγνώριση των καινοτομιών που εφαρμόστηκαν την τελευταία διετία στον ΕΟΠΥΥ – για τον εξορθολογισμό και τον έλεγχο των δαπανών, και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας – αποτελούν οι διακρίσεις που έλαβε ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Σωτήρης Μπερσίμης, στις αρχές του περασμένου Μαΐου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπερσίμης έλαβε το βραβείο «Best Manager Award» για το 2018 από το European Network for Business and Industry Statistics (ENBIS).

Πρόκειται για σημαντική διάκριση καθώς για πρώτη φορά το βραβείο απονέμεται σε Έλληνα και πρώτη φορά σε manager δημόσιου οργανισμού.

Παράλληλα, ο κ. Μπερσίμης εκλέχτηκε νέος Πρόεδρος του European Healthcare Fraud & Corruption Network.

Και στις δύο περιπτώσεις το κρίσιμο σημείο της επιτυχίας του είναι η προστιθέμενη αξία που δημιούργησε για τον Οργανισμό, αξιοποιώντας τεχνολογία αιχμής και την επιστήμη της στατιστικής, αναζητώντας τα διαθέσιμα στοιχεία (big data) και επιτυγχάνοντας βέλτιστες αποφάσεις υπό συνθήκες αβεβαιότητας.

Ο Σωτήρης Μπερσίμης είναι επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Σπούδασε Στατιστική σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο του Πειραιώς και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αντίστοιχα.

Η διδακτορική του μελέτη υποστηρίχθηκε από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος ΠΕΝΕΔ 2001, ενώ έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για μεταδιδακτορική έρευνα.

Διαθέτει πιστοποιημένες γνώσεις στη «Διοίκηση της Έρευνας, της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας» από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και εξειδίκευση σε μια σειρά από άλλα αντικείμενα.

Από τις 15 Δεκεμβρίου 2015 υπηρετεί στη θέση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).