ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΈρευνα και για ξέπλυμα χρήματος κατά Νίκου Μανιαδάκη

Έρευνα και για ξέπλυμα χρήματος κατά Νίκου Μανιαδάκη

- Advertisement -

Αξιοποιήσιμα στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές πρόκειται να ζητήσουν οι εισαγγελείς διαφθοράς και FBI, καθώς δεν βρέθηκαν -όπως όλα δείχνουν- αξιόλογα στοιχεία για την υπόθεση Novartis. Την ίδια στιγμή προσπαθούν να «δέσουν» κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε βάρος του έως πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη, σε βάρος του οποίου έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ειδικότερα, Εισαγγελία Διαφθοράς αξιολογώντας τα έως τώρα στοιχεία της υπόθεσης και ανασύροντας παλαιότερη φορολογική εκκρεμότητα του ερευνούν το συγκεκριμένο προσπαθούν να διαπιστώσουν αν εκτός από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας που ήδη αντιμετωπίζει, ενδεχομένως προκύπτει και άλλη αξιόποινη πράξη σε βάρος του. Παράλληλα, ερευνάται εάν υπάρχουν στοιχεία για να θεμελιώσουν το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας.

Από τα έως τώρα στοιχεία της δικογραφίας, ποινική εμπλοκή του Νίκου Μανιαδάκη στην υπόθεση έκανε η μάρτυρας με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση (Νοέμβριος 2017) η οποία στη συνέχεια κι ενώ μεσολάβησαν οι δυο καταθέσεις του Νίκου Μανιαδάκη με την κωδική ονομασία του Γιάννης Αναστασίου, η Κελέση ανακάλεσε τις αρχικές της καταγγελίες.

Νέα στοιχεία «βρέθηκαν» στον Ασπρόπυργο

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για την στοιχειοθέτηση της κατηγορίας τόσο σε βάρος του Νίκου Μανιαδάκη όσο και σε βάρος των 10 πολιτικών προσώπων υπάρχουν 3 βασικές κατηγορίες στοιχείων στις οποίες μπορεί να στηριχθούν οι εισαγγελικές αρχές.

Πρώτον, οι υπόλοιποι προστατευόμενοι μάρτυρες, η αξιοπιστία των οποίων -όπως έλεγαν ανώτατες εισαγγελικές πηγές- είναι μειωμένης αποδεικτικής αξίας, όπως προβλέπεται κι από την νομοθεσία

Δεύτερον, τα στοιχεία που έχουν κατασχεθεί έως τώρα από τη Novartis. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες οι εισαγγελικές αρχές μετά από πληροφορίες, κατέσχεσαν άγνωστα στοιχεία που υπήρχαν στους υπολογιστές της εταιρείας, δηλαδή το μπακ άπ (αντίγραφα ασφαλείας του περιεχομένου των ηλεκτρονικών υπολογιστών) της εταιρείας τα οποία εντόπισαν σε άλλη εταιρεία που έχει έδρα τον Ασπρόπυργο Αττικής και ήταν συνεργαζόμενη με την Novartis, αλλά όχι στον τομέα του φαρμάκου (συμβουλευτική-τεχνική εταιρεία). Να σημειωθεί ότι επίμαχη εταιρεία του Ασπρόπυργου λειτουργεί νόμιμα.

Ο όγκος των στοιχείων που βρέθηκαν στον Ασπρόπυργο, όπως έλεγαν εισαγγελικές πηγές είναι τεράστιος και ακόμα και αν υπήρχαν 100 εμπειρογνώμονες πάλι δε θα προλάβαιναν να τα είχαν αξιολογήσουν, ενώ η αποτύπωσή τους σε χαρτί (απομαγνητοφώνηση, μετάφραση, κ.λπ.) με βάση την ενημέρωση που είχαν από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, θα απαιτούσε 14 χρόνια.

Τρίτον. Οι Τραπεζικοί λογαριασμοί το άνοιγμα των οποίων έχει διαταχθεί εδώ και μήνες για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και τα συγγενικά τους πρόσωπα. Το περιεχόμενο των τραπεζικών λογαριασμών επεξεργάζονται εμπειρογνώμονες που συνεργάζονται με την Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ άνοιγμα λογαριασμών έχει διαταχθεί και για συνεργάτες τους. Ακόμη, για ορισμένα εμπλεκόμενα πρόσωπα έχουν υποβληθεί από εισαγγελικής πλευρά και αιτήματα δικαστικής συνδρομής.

Τα πολιτικά πρόσωπα

Από την πλευρά της η Εισαγγελία Διαφθοράς συνεχίζει τον έλεγχο για τα 10 πολιτικά πρόσωπα και όπως έλεγαν σήμερα εισαγγελικοί κύκλοι, υπάρχει η αντίληψη ότι εάν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για πολιτικά πρόσωπα ,έχεις καλώς, να ασκηθούν διώξεις, αν όχι να αρχειοθετηθεί η υπόθεση, όπως προβλέπει η Ποινική Δικονομία.

Οι ίδιοι ανέφεραν ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς μέχρι τώρα ερευνά την διετία 2010-2012, τότε δηλαδή που άρχισε η επανατιμολόγηση του φαρμάκου και μετά θα συνεχίσει για τα άλλα έτη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ