• Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Ο Ελευθέριος Πάλλης αναλαμβάνει τη θέση α’ αντιπροέδρου, αντικαθιστώντας τον Ηλία Γιανόγλου, στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), που δημοσιεύθηκε -σε ΦΕΚ– στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ο Ελευθέριος Πάλλης αναλαμβάνει τη θέση α’ αντιπροέδρου, αντικαθιστώντας τον Ηλία Γιανόγλου, στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), που δημοσιεύθηκε -σε ΦΕΚ- στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στη θέση του β’ αντιπροέδρου τοποθετείται ο Διευθυντής Οικονομικής Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης (ΣυΚΝΥ -ΚΕΤΕΚΝΥ ΑΕ), κ. Χαράλαμος Κανδηλώρος, αντικαθιστώντας την Κλεαρέτη Παρασκευοπούλου. Ο διορισμός είναι άνευ οποιασδήποτε αμοιβής ή αποζημίωσης.

Μέλος στο ΔΣ του ΕΟΦ αναλαμβάνει η Λέκτορας Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Αθηνά Κοντογιάννη. Ενώ αναπληρώτρια ορίζεται η Νομικός κ. Παναγιούλα Μακρή. Τακτικό μέλος ορίζεται ο Ιατρός Εργασίας κ. Χρήστος Κουρούσης, με αναπληρώτρια τη Αναπλ. Καθηγήτρια Εργαστηρίου Βιολογίας- Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, κ. Μαρία Γαζούλη.

Όπως διευκρινίζεται, ο αντιπρόεδρος α΄του ΕΟΦ, κ. Ελευθέριος Πάλλης, έχει εκτελεστικά καθήκοντα και ο αντιπρόεδρος Β΄ είναι αρμόδιος για ζητήματα επιστημονικών ερευνών και δράσεων.

Το πρώτο βήμα για την αλλαγή των επικεφαλής του ΕΟΦ έγινε με την επικύρωση διορισμού του νέου προέδρου από την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο κ. Δημήτρης Φιλίππου αναλαμβάνει το «τιμόνι» του Οργανισμού, αντικαθιστώντας τον κ. Ιωάννη Μαλέμη. Ο διορισμός του κ. Δημήτρη Φιλίππου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπής της Βουλής.

Ενίσχυση ρυθμιστικού ρόλου

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε του διορισμού, ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, τόνισε πως ο στόχος του υπουργείου είναι η ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του ΕΟΦ σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων του. Καθώς και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά αλλά και η ενίσχυση των θυγατρικών εταιρειών του Οργανισμού. Με συγχωνεύσεις και συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης.

Επίσης, ανέφερε ότι «ο ΕΟΦ μπορεί να αποτελέσει πύλη για τις χώρες που θα θέλουν να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά». Πρόσθεσε πως αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση η προσέλκυση περισσότερων κλινικών μελετών, ώστε να αποκτήσει η χώρα κεντρικό ρόλο στην έρευνα.

Ο κ. Δημήτρης Φιλίππου είναι χειρουργός στο επάγγελμα. Το 2019 εξελέγη επίκουρος καθηγητής Ανατομικής και Χειρουργικής Ανατομίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επικεφαλής του ΕΟΦ ορίστηκε με τις θετικές ψήφους της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ ψήφισαν «παρών». Ενώ «όχι» ψήφισε το ΜέΡΑ25.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα