ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΚικίλιας: Μνημόνιο 3ετούς συνεργασίας του υπ. Υγείας με φαρμακευτικές

Κικίλιας: Μνημόνιο 3ετούς συνεργασίας του υπ. Υγείας με φαρμακευτικές

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Στην υπογραφή τριετούς Μνημονίου Συνεργασίας με τις φαρμακευτικές εταιρείες θα προχωρήσει το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας στη διάρκεια της ομιλίας του στην ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Στην υπογραφή τριετούς Μνημονίου Συνεργασίας με τις φαρμακευτικές εταιρείες θα προχωρήσει το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας στη διάρκεια της ομιλίας του στην ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Απευθυνόμενος προς τα μέλη του ΣΦΕΕ ο κ. Κικίλιας τόνισε πως «Θα προχωρήσουμε σε Μνημόνιο Συνεργασίας, για τρία χρόνια, που θα εμπεριέχει σαφείς στόχους, υποχρεώσεις, διαρθρωτικά μέτρα, στη βάση μιας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης ανάμεσα σε εμάς που είμαστε θεματοφύλακες της Δημόσιας Υγείας για να υπηρετούμε τον ασθενή και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σε εσάς. Μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο, με μηχανισμούς ισορροπίας και πρόβλεψης που ήδη δημιουργούμε».

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια το Μνημόνιο αυτό και τα διαρθρωτικά μέτρα που θα ληφθούν θα αναχαιτίσουν την ανεξέλεγκτη άνοδο του clawback. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΦΕΕ το clawback το 2019 προβλέπεται να είναι αυξημένο πάνω από 40% σε σχέση με το 2018, με το εξωνοσοκομεικό clawback αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 772 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι ο στόχος είναι το 2020 το clawback να μειωθεί μέσω των διαθρωτικών μέτρων που θα εφαρμοστούν, όπως είναι τα ιατρικά πρωτόκολλα.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν εφάρμοσε κανένα διαρθρωτικό μέτρο, απόδειξη ό, τι για 1,5 χρόνο δεν είχαμε δελτίο τιμολόγησης φαρμάκων. Εκδώσαμε Δελτίο Τιμών με 0% αυξήσεις και έως 7% μειώσεις για τα φάρμακα» επεσήμανε ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα τόνισε ότι «για τις ευπαθείς ομάδες, για αυτούς που δεν μπορούν και δεν έχουν. Μειώσαμε τις τιμές των φαρμάκων, μειώνοντας και τη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος τους».

Διαπραγμάτευση ηπατίτιδας

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε στη διάρκεια της ομιλίας του ότι τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση για την ηπατίτιδα και σύντομα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη γ-σφαιρίνη. «Επανατοποθετήσαμε μια ισχυρή Επιτροπή Διαπραγμάτευση και μια ισχυρή Επιτροπή HTA, οι οποίες θα σας εντυπωσιάσουν με το χρόνο αντίδρασης που θα έχουν. Ανοίγουμε την αγορά σε νέα φάρμακα».

Επενδυτικό clawbcak

Αναφερόμενος στην ΚΥΑ για το συμψηφισμό του clawback που αναρτήθηκε στη Διαύγεια την περασμένη Παρασκευή τόνισε ότι «Νομοθετήσαμε επενδυτικό clawback, το οποίο πολλοί δεν πίστευαν- δίνοντας κίνητρα στις εταιρείες να επενδύσουν». Επίσης τόνισε ότι υπάρχει πρόβλεψη να εφαρμοστεί το μέτρο και για το 2020 αλλά τα ύψος του ποσού που θα συμψηφιστεί θα καθοριστεί σε πρωθυπουργικό επίπεδο.

«Το 2020 θα είναι μια καλή χρονιά για το φάρμακο απόρροια συλλογικής προσπάθειας. Πιστεύω στο ομαδικό παιχνίδι. Επιβάλλεται σε αυτή τη προσπάθεια να “περπατήσουμε” όλοι μαζί» τόνισε ο κ. Κικίλιας

Τα τέσσερα μέτρα για τις ελλείψεις φαρμάκων

Μετά την ομιλία του στο ΣΦΕΕ ο κ. Κικίλιας σε δελτίο ειδήσεων μίλησε για το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων και τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ υπουργείου Υγείας και φαρμακοποιών για τον αριθμό των σκευασμάτων που είναι σε έλλειψη και προχώρησε στην ανακοίνωση τεσσάρων μέτρων.

«Πράγματι υπήρξαν ελλείψεις όχι στον αριθμό σκευασμάτων που ανακοινώθηκε» ανέφερε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε πως «Ο ΕΟΦ έκανε διευκρινιστική ανακοίνωση και μίλησε για συγκεκριμένα σκευάσματα. Αυτό παρατηρείται περιοδικά και διαχρονικά πολλά, πολλά χρόνια και λυπάμαι που το λέω, αλλά υπάρχουν κάποιοι επαγγελματίες – οι πιο πολλοί τιμούν την δουλειά τους – οι οποίοι δεν σέβονται τον Έλληνα ασθενή και τον Έλληνα πολίτη».

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ελλείψεων:

Πρώτον, για τα σκευάσματα αυτά τα οποία είναι σε έλλειψη απαγορεύονται οι εξαγωγές
Δεύτερον, σε ό,τι έχει να κάνει με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα δοθεί η δυνατότητα με συγκεκριμένα εργαλεία. Στόχος να βοηθηθεί ο ασθενής να φτάσει στο σκεύασμα και στο φάρμακο το οποίο θέλει.
Τρίτον, διευρύνονται οι έλεγχοι σε όλους τους εμπλεκόμενους, είτε είναι φαρμακαποθήκες, είτε είναι φαρμακεία. Είτε είναι εταιρείες που εμπλέκονται με τα συγκεκριμένα σκευάσματα. Τα οποία φαίνονται ή πραγματικά λείπουν.
Τέταρτον δίνεται η δυνατότητα να διευρυνθεί ο χρόνος που ισχύει μία συνταγή, έτσι ώστε να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ο φαρμακοποιός για να καλύψει αυστηρά και αποκλειστικά αυτά τα φάρμακα τα οποία είναι σε έλλειψη.

Τέλος σχετικά με τους με όσους συνταξιούχους έχασαν το ΕΚΑΣ οι οποίοι ανέρχονται σε 230.000 θα έχουν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ