ΠολιτικήΚικίλιας: Νομοθετική ρύθμιση για γιατρούς και νοσηλευτές κατά της βίας

Κικίλιας: Νομοθετική ρύθμιση για γιατρούς και νοσηλευτές κατά της βίας

- Advertisement -

Νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη εργασία των γιατρών, των νοσηλευτών και των άλλων εργαζόμενων στα νοσοκομεία, απέναντι στα κρούσματα βίας τα οποία έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΔΑΚΕ νοσηλευτικών ιδρυμάτων, στην Πολίχνη.

Νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη εργασία των γιατρών, των νοσηλευτών και των άλλων εργαζόμενων στα νοσοκομεία, απέναντι στα κρούσματα βίας τα οποία έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΔΑΚΕ νοσηλευτικών ιδρυμάτων, στην Πολίχνη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

“Την υγεία θα την κρατήσουμε όρθια όλοι μαζί και θα την φτιάξουμε όλοι μαζί, νοσηλευτές, γιατροί, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία” τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Στην εκδήλωση έδωσε το παρών πλήθος εργαζομένων σε νοσοκομεία από όλη την Ελλάδα, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και βουλευτές της ΝΔ.

Ένας στους 4 νοσοκομειακούς γιατρούς θύμα βίας

Τα κρούσματα βίας σε βάρος γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζόμενων στα νοσοκομεία, κυρίως από ασθενείς και συνοδούς ασθενών, αυξάνονται συνεχώς. Αποτελούν πλέον ανησυχητικό φαινόμενο.

Έρευνες που ανέδειξε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με βάση διεθνείς μελέτες, επισημαίνουν ότι οι γιατροί που εργάζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε ποσοστό περίπου 25% αντιμετώπισαν σωματική ή λεκτική βία τους τελευταίους 12 μήνες. Οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται κατακόρυφα στα Ψυχιατρικά Τμήματα των Νοσοκομείων.

Τα περιστατικά βίας σε βάρος των εργαζομένων στα νοσοκομεία μπορεί να είναι μία λεκτική παρενόχληση. Όπως έντονη διαμαρτυρία, υψηλή ένταση φωνής, υπονοούμενα και χειριστικά σχόλια, απειλές και ύβρεις. Ακόμα και φυσική παρενόχληση (είσοδος στον “άμεσο” προσωπικό χώρο, απώθηση, ώση, χειροδικία, επίθεση με αντικείμενο). Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα. Έχει καταγραφεί ότι, διεθνώς , το τελευταίο έτος ένας στους τέσσερις γιατρούς έχει υποστεί λεκτική ή σωματική βία.

Ενδεικτικά αναφέρονται επτά τέτοια περιστατικά που καταγράφηκαν φέτος σε διάστημα ενός μηνός σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας.

– Στις 28/4 στο “Άγιος Ανδρέας” Πατρών, ασθενής έσπασε την τζαμαρία στον χώρο των Επειγόντων Περιστατικών και επιτέθηκε σε γιατρούς, ενώ την ίδια ημέρα στο νοσοκομείο Μεσολογγίου ασθενής επιτέθηκε σε γιατρό και τον τραυμάτισε.

– Την Πρωτομαγιά ομάδα παραβατικών, έσπασαν ότι βρέθηκε μπροστά τους στα ΤΕΠ του νοσοκομείου Άμφισσας και επιτέθηκαν στο προσωπικό.

– Στις 4/5 παραβατικός εισέβαλε από παράθυρο στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου και απείλησε το προσωπικό με σκοπό να κλέψει φάρμακα.

– Την ίδια ημέρα στο “Άγιος Ανδρέας” Πατρών οκτώ άτομα -επισκέπτες επιτέθηκαν στους νοσηλευτές της Πνευμονολογικής Κλινικής. Επίσης την ίδια ημέρα στο Νοσοκομείο Ναυπλίου, πολίτης έφερε σε καρότσα την έγκυο σύζυγό του που αιμορραγούσε. Ο τραυματιοφορέας που ανέλαβε τη διακομιδή ξυλοκοπήθηκε από τον σύζυγο, κλήθηκε η αστυνομία, διέφυγε, αλλά εμφανίστηκε τρεις ώρες μετά , υπέγραψε και πήρε την σύζυγό του.

– Νέο περιστατικό βίας στις 21/5 προσήλθε στο νοσοκομείο Νίκαιας ασθενής τραυματισμένος από μαχαίρι. Ειδοποίησε και προσήλθαν περί τα 10 άτομα πιθανότατα λόγω καθυστέρησης και αφού προκάλεσαν μεγάλες φθορές επιτέθηκαν σε ειδικευόμενο χειρουργικής. Τον χτύπησαν με το κράνος, δέχθηκε μπουνιές, κλωτσιές και του έσπασαν δόντια, μύτη πλείστες εκδορές και μώλωπες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ