Μείωση του clawback για τις φαρμακευτικές εταιρείες κατά πολύ χαμηλότερα του 1 δισ. ευρώ προανήγγειλε ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην εκδήλωση «e-Innovation Roundtables» με θέμα «Η καινοτομία: Επένδυση για το μέλλον», την οποία διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Μείωση του clawback για τις φαρμακευτικές εταιρείες κατά πολύ χαμηλότερα του 1 δισ. ευρώ προανήγγειλε ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην εκδήλωση «e-Innovation Roundtables»

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση, ο υπουργός Υγείας, κ. Κικίλιας, αφού επισήμανε ότι το clawback θα έφτανε για τις φαρμακευτικές εταιρείες τον τελευταίο χρόνο στο 1 δισ. ευρώ, φέτος θα είναι η πρώτη φορά που θα μειωθεί και μάλιστα σημαντικά χαμηλότερα έναντι του 2019, λόγω των συστηματικών επενδύσεων που υλοποίησαν οι φαρμακευτικές εταιρείες στην έρευνα και την τεχνολογία.

Ο κ. Κικίλιας, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, στάθηκε στο ελληνικό τεστ αντιγόνου για τον Covid-19, που σύντομα, όπως είπε, θα τυποποιηθεί και θα παραχθεί εμπορικά, ενώ ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στις επενδύσεις που διενεργούνται, τελευταία, στην Ελλάδα από πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η σχέση της Ελλάδας με τη Γερμανία είναι κομβική και ότι μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών υπάρχει συστηματική επικοινωνία για θέματα που αφορούν στο χώρο της υγείας.

Στο πλευρό όσων επενδύουν στην καινοτομία

«Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο βρίσκονται στην υπηρεσία όσων επενδύουν στην καινοτομία στο χώρο της υγείας και θα συνεχίσουν να στηρίζουν κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στο συνδυασμό της τεχνοκρατικής προσέγγισης με την επιστήμη» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Κικίλιας, ενώ αναφερόμενος στην πανδημία και τις προσπάθειες, που καταβάλλονται για την αντιμετώπισή της, υπογράμμισε ότι έχει οργανωθεί μια τεράστια υγειονομική επιχείρηση που ιστορικά δεν έχει προηγούμενο στη χώρα, με ισχυρή την παρουσία της νέας ψηφιακής τεχνολογίας. Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας ξεχώρισε το γεγονός ότι στον αγώνα κατά του Covid-19 καινοτομία κι επιστήμη λειτούργησαν ως σύμμαχοι στην ιατρική.

Αποτύπωμα δαπανών έρευνας

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, στο δικό του χαιρετισμό αναφέρθηκε στο αποτύπωμα των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι το 2019 ανήλθαν στα 2,3 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 7,2% σε σχέση με το 2018, ενώ ο δείκτης “Ένταση R&D”, που εκφράζει τις σχετικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, αυξήθηκε κατά 0,06 ποσοστιαίες μονάδες.

Όπως είπε, η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη. Όσο για το προσωπικό που απασχολείται στον τομέα, το 2019 κάλυψε 54.833 θέσεις πλήρους απασχόλησης και οι ερευνητές αντίστοιχα 40.084 θέσεις εργασίας.

Παίρνοντας ως αφορμή μελέτη που εκπόνησε το ΙΟΒΕ, για λογαριασμό του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ανέφερε ότι από το 2013 έως το 2018 οι δαπάνες των επιχειρήσεων σε έρευνα και ανάπτυξη υπερδιπλασιάσθηκαν, ωστόσο παραμένουν σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με την Ευρωζώνη. Υπογράμμισε, δε, ότι σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η αποδοτικότητα των δαπανών R&D σε όρους πατέντων παραμένει χαμηλή στην Ελλάδα, ενώ η ανάπτυξη της καινοτομίας στη χώρα θα βοηθήσει στην αλλαγή του παραγωγικού της υποδείγματος.

Σχολιάζοντας, τέλος, τις ελληνογερμανικές σχέσεις ο κ. Μαραγκός επεσήμανε ότι «οι δύο χώρες συμπορεύονται σε πολλά από τα πεδία της οικονομίας και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα παραμένει στην πρώτη γραμμή δράσης, ώστε οι διμερείς τους σχέσεις να ενισχυθούν περαιτέρω. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο φορέας θα συνεχίσει να στηρίζει το διττό του ρόλο: Να λειτουργεί ως κεντρική «πύλη» εξωστρέφειας για όσες ελληνικές επιχειρήσεις προσανατολίζονται εμπορικά, αλλά και επενδυτικά, εκτός των ελληνικών συνόρων και συγκεκριμένα στη Γερμανία και ταυτόχρονα να δρα ως άτυπος «πρεσβευτής» και «κυβερνητικός εταίρος – σύμβουλος» της Ελλάδας στη γερμανική επιχειρηματική κοινότητα» πρόσθεσε ο κ. Μαραγκός.

Στο μεταξύ, στο πρώτο «e-Innovation Roundtable» με τίτλο «Καινοτομία και Επιστήμη στον τομέα της Υγείας», το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Σακκάς, η κα Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικολογίας ΕΚΠΑ, Διευθύντρια Α’ ΚΕΘ, αναφέρθηκε στον ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο της επιστήμης και των νέων τεχνολογιών για τη λειτουργία των ΜΕΘ σε υψηλό επίπεδο, τόνισε το πάγιο αίτημα των επιστημόνων του χώρου της Υγείας κάθε νέα τεχνολογία να εφαρμόζεται όσο το δυνατό ταχύτερα στις ΜΕΘ και πρόσθεσε ότι η ιατρική κοινότητα επιθυμεί περισσότερες κλινικές μελέτες, προκειμένου οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε πολλά φάρμακα, πριν αυτά βγουν στην ευρεία αγορά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα