Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι, παρά τις ισχυρές ελπίδες για εμβόλιο, «είναι πιθανόν να μην υπάρξει ποτέ πανάκεια για την Covid-19» και ότι ο δρόμος προς την κανονικότητα θα είναι μακρύς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι, παρά τις ισχυρές ελπίδες για εμβόλιο, «είναι πιθανόν να μην υπάρξει ποτέ πανάκεια για την Covid-19» και ότι ο δρόμος προς την κανονικότητα θα είναι μακρύς.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Περισσότερα από 18,14 εκατ. άνθρωποι ανά τον κόσμο έχει καταγραφεί ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό και 688.080 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, κ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, και ο επικεφαλής Εκτακτων Καταστάσεων, κ. Μάικ Ράιαν, καλούν όλες τις χώρες να ενισχύσουν τα υγειονομικά μέτρα, όπως είναι η χρήση της μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση, το πλύσιμο των χεριών και η διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων.

«Το μήνυμα προς τους ανθρώπους και τις κυβερνήσεις είναι σαφές: “κάντε τα πάντα”», δήλωσε ο Τέντρος κατά τη διάρκεια on line συνέντευξης Τύπου στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι η χρήση μάσκας πρέπει να γίνει σύμβολο αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Κάποια εμβόλια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών. Όλοι ελπίζουμε ότι θα έχουμε ορισμένα αποτελεσματικά εμβόλια. Εμβόλια που θα βοηθήσουν στην προστασία των ανθρώπων από την προσβολή. Ωστόσο, δεν υπάρχει πανάκεια αυτή τη στιγμή και ίσως να μην υπάρξει ποτέ».

Μεγάλος ρυθμός μετάδοσης

Ο κ. Μάικ Ράιαν δήλωσε ότι χώρες με μεγάλο ρυθμό μετάδοσης, περιλαμβανομένης της Ινδίας και της Βραζιλίας, χρειάζεται να ετοιμαστούν για μεγάλη μάχη: «Ο δρόμος είναι μακρύς και απαιτεί επίμονη δέσμευση».

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι η ερευνητική επιτροπή που βρίσκεται στην Κίνα δεν έχει επιστρέψει ακόμη.

Μια ευρύτερη υπό τον ΠΟΥ επιτροπή, αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες από την Κίνα και άλλες χώρες, σχεδιάζεται να μελετήσει στη συνέχεια την προέλευση του ιού που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν. Αν και ο χρόνος και η σύνθεση για την έρευνα αυτή δεν είναι ακόμη σαφείς.

Ο κ. Τέντρος κάλεσε τις μητέρες να συνεχίζουν να θηλάζουν ακόμη και αν έχουν προσβληθεί από την Covid-19. Οι ωφέλειες υπερισχύουν των κινδύνων μόλυνσης όπως τόνισε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα