• Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Την αρωγή των μελών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την υπογραφή μνημονίου χορηγίας στα νοσοκομεία πρόκειται να ζητήσει στη σημερινή συνάντηση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το «μίνι λίφτινγκ» -ύψους 6 εκατ. ευρώ- στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Στοχευμένες παρεμβάσεις πρόκειται να ανανεώσουν τις γηρασμένες υποδομές, στο πλαίσιο του σχεδίου που ήδη δρομολογεί το υπουργείο Υγείας.

Την αρωγή των μελών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την υπογραφή μνημονίου χορηγίας στα νοσοκομεία πρόκειται να ζητήσει στη σημερινή συνάντηση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το «μίνι λίφτινγκ» στα δημόσια νοσοκομεία
Κυριάκος Μητσοτάκης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η σημερινή συνάντηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τα μέλη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών έρχεται ως συνέχεια του σχεδίου αναδιάρθρωσης που ανακοίνωσε πρόσφατα και ο υπουργός υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας.

Με αυτή τη χορηγία των 6 εκατ. ευρώ θα ανακαινισθούν οι τουαλέτες των νοσοκομείων μας και θα αντικατασταθούν όλα τα κλινοσκεπάσματα. Δηλαδή, μια πρωτοβουλία που κάνει αξιοπρεπείς και ανθρώπινες τις συνθήκες των ασθενών και των επισκεπτών στα νοσοκομεία μας.

Ο πρόσφατος σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας αφορά την προκήρυξη του διαγωνισμού εκπόνησης μελετών από τελειόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές, με στόχο τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Μολονότι αναζητούνται «έξυπνες» λύσεις, χαμηλού κόστους, η χρηματοδότηση παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» για την αναδιάρθρωση της εικόνας των γηρασμένων υποδομών, σε πτέρυγες, κλινικές ή τμήματα νοσοκομείων του ΕΣΥ. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αντλήσει μέρος από τα απαιτούμενα κεφάλαια από τα μέλη της Ένωσης.

Οι παρεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία θα υλοποιούνται σταδιακά. Όπως έχει περιγράψει και ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, ζητούμενο είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των κτηρίων και η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Για το φιλόδοξο λίφτινγκ του ΕΣΥ, τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει κρατική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ωστόσο επιδιώκει να βασιστεί κυρίως σε εθνικούς «ευεργέτες».

Το βάρος στους Διοικητές

Την ευθύνη για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα έχουν οι διοικητές που τοποθετήθηκαν πρόσφατα στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Υπό την κυβερνητική πίεση εκτέλεσης έργου στο ΕΣΥ, οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα πρέπει να παρουσιάσουν στο επόμενο διάστημα το πλάνο υλοποίησης. Το έργο για τα νοσοκομεία -σε πρώτη φάση- θα παρουσιαστεί στους επικεφαλής των ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας.

Στις δημόσιες δομές υγείας που θα ενταχθούν στη διαδικασία δεν προβλέπονται μόνο αισθητικές παρεμβάσεις, που αφορούν για παράδειγμα κλινοσκεπάσματα, κουρτίνες, τουαλέτες, σερβίτσια φαγητού, κτλ. Εφόσον εξασφαλιστούν και οι απαραίτητοι πόροι, προβλέπονται ουσιαστικότερα έργα αναβάθμισης που εξοικονομούν σημαντικούς πόρους. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται -εφόσον συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κεφάλαια- η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, η αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με LED. Αντικατάσταση των λεβήτων – καυστήρων και κυκλοφορητών με νέου τύπου inventer. Αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων, εγκατάσταση θερμοστατικών κεφαλών στα θερμαντικά σώματα. Θερμομόνωση δώματος και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου BMS (Building Management System – Σύστημα Διαχείρισης Κτιρίου).

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα