ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΘύελλα αντιδράσεων για το νέο μοντέλο-πρόταση ΠΙΣ στα νοσοκομεία

Θύελλα αντιδράσεων για το νέο μοντέλο-πρόταση ΠΙΣ στα νοσοκομεία

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η πρόταση που καταθέτει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για αλλαγή νομικής μορφής των Δημόσιων Νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), στα πρότυπα δηλαδή που λειτουργεί σήμερα το νοσοκομείο Παπαγεωργίου στην Θεσσαλονίκη και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Αττική. Οι αντιφρονούντες της «πρότασης ΝπιΔ» κάνουν λόγο για «ουσιαστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις για χιλιάδες εργαζομένους και κρυφές χρεώσεις από τη δημιουργία μονάδων δύο ταχυτήτων για τους ασφαλισμένους, σε δεύτερο χρόνο» μιλώντας στο healthpharma.gr.

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η πρόταση που καταθέτει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για αλλαγή νομικής μορφής των Δημόσιων Νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), στα πρότυπα δηλαδή που λειτουργεί σήμερα το νοσοκομείο Παπαγεωργίου στην Θεσσαλονίκη και το Ωνάσειο

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στην πρόταση που καταθέτει ο ΠΙΣ προς το υπουργείο Υγείας, οι γιατροί στο σύνολο των Δημοσίων Νοσοκομείων θα υπάγονται απευθείας σε ένα νέο εξειδικευμένο δημόσιο οργανισμό, τον «ΕΣΥ ΝΠΔΔ». Ο οργανισμός θα αναλάβει την οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία όλης της προσφοράς Δημοσίων Υπηρεσιών Υγείας στη χώρα, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Το «ΕΣΥ ΝΠΔΔ» θα αποτελεί τον μητρικό φορέα και θα διαθέτει σύγχρονη οργάνωση και προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης με προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, η πρόταση δεν αλλοιώνει τον χαρακτήρα της δωρεάν πρόσβασης όλων των πολιτών στο σύστημα υγείας. Με συνθήκες διαφανούς χρηματοδότησης, όπως τονίζει. Αλλά και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των ήδη υπηρετούντων στο σύστημα.

Το… εξαιρετικό παράδειγμα

«Δεν υπάρχει κανείς ασθενής στη Θεσσαλονίκη που να μη θέλει να βρεθεί στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου“. Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα δημόσιου νοσοκομείου» όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, παρουσιάζοντας τις προτάσεις. Ενώ, από πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΠΙΣ, κ. Γιώργος Ελευθερίου σημειώνει πως «Όταν λέμε δωρεάν το εννοούμε. Ούτε ένα ευρώ, φανερό ή κρυφό, δεν θα δίνουν από την τσέπη τους οι πολίτες».

Το «μοντέλο» της πρότασης του ΠΙΣ συμβαίνει ήδη στην συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομείων της ΕΕ -όπως τονίζει ο Σύλλογος. Τα Δημόσια Νοσοκομεία ανήκουν στο Ελληνικό Κράτος και η λειτουργία τους αποσκοπεί στην διασφάλιση ισότιμης παροχής και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας σε όλους τους Έλληνες πολίτες ή τους κατοικούντες στη χώρα.

Παγώνη: Κόκκινο πανί οι αλλαγές

Σε μια σύντομη και περιεκτική τοποθέτηση της, η ΕΙΝΑΠ, μέσω της προέδρου της κ. Ματίνας Παγώνη ξεκαθαρίζει πως:
«Θέσεις όπως “να επανεξεταστούν και να αναδιαμορφωθούν οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ και να εξεταστεί η απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ” καθώς και “αλλαγή του χαρακτήρα των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα” αποτελούν κόκκινο πανί για το σύνολο των μαχόμενων νοσοκομειακών γιατρών και του νοσοκομειακού κινήματος.
Η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ βρίσκει ριζικά αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών του».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί βλέπουν με σκεπτικισμό τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για την Υγεία, αντιδρώντας και τις προγραμματικές δηλώσεις για Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) εντός του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

«Δεν μπορεί να γίνει ανάμειξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο ΕΣΥ για το καλό των ασθενών» όπως έχει αναφέρει μιλώντας στο healthpharma.gr η κ. Ματίνα Παγώνη πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας –Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

«Σε κάθε περίπτωση είμαστε κατά της απασχόλησης ιδιωτών γιατρών με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Το γνωστό «μπολάκι» δηλαδή στο ΕΣΥ. Για το καλό των ασθενών αλλά και τη σωστή λειτουργία των κλινικών και τμημάτων των νοσοκομείων. Τα προβλήματα θα λυθούν μόνο με μόνιμες προσλήψεις» όπως έχει επισημάνει η κ. Ματίνα Παγώνη.

Αλλαγές με επίκεντρο την… αποδοτικότητα!

Η “αποδοτικότητα” των Δημοσίων Νοσοκομείων αποτελεί́ σήμερα απαγορευμένη έννοια, όπως σημειώνει η ηγεσία του ΠΙΣ. Πανάκριβος εξοπλισμός και εξειδικευμένο προσωπικό́ δεν αξιοποιούνται επαρκώς. Αποτέλεσμα είναι οι μεγάλες λίστες, οι τεράστιες ουρές και η σπατάλη πόρων. Η αποδοτικότητα των Νοσοκομείων του ΕΣΥ σύμφωνα με δημοσιεύσεις κυμαίνεται από 50% έως 70% στα μικρά και μεσαία Νοσοκομεία και μόνο το 25% των Νοσοκομείων (μεγάλα Νοσοκομεία του κέντρου) έχουν υψηλότερη αποδοτικότητα.

Κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σήμερα με βάση τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου, το 75% των Ελλήνων πολιτών έχουν αρνητική άποψη για το Σύστημα Υγείας της χώρας (το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ), ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι κάτω του 30%, όπως τονίζει ο ΠΙΣ.

Με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, της αποδοτικότητας και την εξοικονόμηση πόρων, όταν κρίνεται σκόπιμο ο ΠΙΣ προτείνει:
  • Αναδιάταξη μονάδων υγείας
  • Συνδιοίκηση Νοσοκομείων
  • Συνένωση ομοειδών τμημάτων, μονάδων και εργαστηρίων εντός του ίδιου Νοσοκομείου.
  • Συγχώνευση μικρών Νοσοκομείων που γειτνιάζουν
  • Μετατροπή μικρών μονάδων (Γενικών Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας), σε μονάδες
    Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή Βραχείας, Εξειδικευμένης Νοσηλείας ή Ειδικού Σκοπού Μονάδες, που θα είναι λειτουργικά συνδεδεμένες μέσω Νοσοκομείου Αναφοράς.
  • Ίδρυση νέων Νοσοκομείων όταν είναι απολύτως απαραίτητο (πχ ίδρυση Νοσοκομείου Παίδων στην Β. Ελλάδα).
  • Ορθολογική κατανομή προσωπικού και άλλων πόρων στη βάση λειτουργικών δεικτών.
  • Λειτουργία επιλεγμένων Δημοσίων Νοσοκομείων ως εξειδικευμένων Κέντρων Αναφοράς σε ειδικά θέματα (πχ Καρδιοχειρουργικά, Μεταμοσχευτικά, Παιδοκαρδιολογικά Κέντρα κλπ)
  • Λειτουργία Ειδικών Νοσοκομείων περίθαλψης χρονίως πασχόντων. Κέντρων αποκατάστασης. Κέντρων αντιμετώπισης ασθενών τελικού σταδίου, συνδεδεμένων με ομάδα Νοσοκομείων.
Το ιατρικό προσωπικό

Οι καθαρές και διαφανείς λύσεις που προτείνονται από τον ΠΙΣ θα έχουν την συμπαράσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Νοσοκομειακών ιατρών, αφού θα μπορούν να βελτιώσουν με νόμιμο τρόπο το εισόδημά τους, θα επιφέρουν βελτίωση της λειτουργίας και αύξηση των εσόδων των Νοσοκομείων, θα διασφαλίσουν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και θα μειώσουν την παραοικονομία.

Προτείνεται η υιοθέτηση του ετήσιου κλινικού προϋπολογισμού ανά τμήμα και της ευθύνης διαχείρισής του από τους Διευθυντές εκάστου τμήματος.

Επέκταση του θεσμού της ολοήμερης λειτουργίας των Δημοσίων Νοσοκομείων σε διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις και χειρουργεία

-Θεσμοθέτηση του δικαιώματος του ασθενή να επιλέγει με διαφανή διαδικασία τον θεράποντα ιατρό του.

-Πρόσβαση και των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να μπορούν να νοσηλεύσουν ασθενείς που παρακολουθούν

-Σύναψη συμβάσεων των Δημοσίων Νοσοκομείων με Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες Ελλάδος και εξωτερικού.

-Παροχή ειδικών κινήτρων (οικονομικά, εξέλιξης κλπ) σε ιατρούς και νοσηλευτές για υπηρέτηση σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές.

-Παροχή στις δομές του ΕΣΥ της δυνατότητας να συνάπτουν ειδικές συμβάσεις με Ιδιώτες ιατρούς μετά από αυστηρή αξιολόγηση και με αμοιβές καθοριζόμενες από το κράτος, προκειμένου να καλύπτουν επιτακτικές ανάγκες εφόσον οι τοπικές συνθήκες το επιβάλλουν.

-Θεσμοθέτηση της δυνατότητας πρόσληψης για συγκεκριμένο χρονικό́ διάστημα και όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν, ιατρικού́ ή νοσηλευτικού προσωπικού́ εις «αναπλήρωσιν» (locum) ελλείποντος (ευρισκομένου εν αδεία, ασθενούντος, συνταξιοδοτηθέντος κλπ) προσωπικού́, μέχρι ολοκλήρωσης της διαδικασίας κανονικής πρόσληψης.

Προεδρείο ΠΙΣ: Λαγός ή άλογο*;
(*άλογο=αυτό που δεν έχει λογική)

Το μειοψηφικό προεδρείο του ΠΙΣ προαναγγέλλει ανακοινώσεις-προτάσεις του σχετικά με την μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων του ΕΣΥ από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, όπως τόνιζε χθες ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας, από το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών. Υπογραμμίζοντας πως “Σε σχετική εισήγηση γίνεται αναφορά σε αναδιαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων των ιατρών του ΕΣΥ (ιδίως στην περιφέρεια) και απασχόληση ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ!”

Η ανακοίνωση:
Τι προτείνει δηλαδή το μειοψηφικό προεδρείο του ΠΙΣ;

Να καταργηθεί ουσιαστικά το ΕΣΥ, γυρνώντας στην κατάσταση πριν το 1983, όπου οι Διευθυντές των κλινικών του ΕΣΥ θα τις χρησιμοποιούν σαν παραμάγαζα των ιδιωτικών τους ιατρείων, έχοντας ένα ιατρικό προλεταριάτο επιμελητών κι ειδικευομένων που θα κάνουν τη “λάντζα” γι αυτούς, και συγχρόνως κάποιοι ιδιώτες θα επωφελούνται από κενά του συστήματος για να θησαυρίσουν κι αυτοί σαν γύπες πάνω στο μελλοντικό κουφάρι του ΕΣΥ.

Ποιον θίγει, όμως, η μετατροπή των νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, και η μεταβολή των εργασιακών σχέσεων;

Είναι σαφές ότι χαμένοι είναι η πλειονότητα των ιατρών, αλλά και λοιπών εργαζομένων του ΕΣΥ, οι οποίοι από μόνιμοι του δημοσίου θα μετατραπούν σε μια νύχτα σε υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου, με συνακόλουθη μείωση των αποδοχών τους. Όποιος θέλει αυξήσεις και αξιοπρεπείς μισθούς ας τους διεκδικήσει ιδιωτικά, θα είναι η εύλογη απάντηση!
Στους χαμένους, όμως, θα είναι και η πλειοψηφία των έντιμων ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, οι οποίοι θα πρέπει να συναγωνιστούν τους “ελευθεροεπαγγελματίες του ΕΣΥ” (είτε διευθυντές με ιδιωτικό ιατρείο είτε ελευθεροεπαγγελματίες που με “μπάρμπα στην Κορώνη” θα εξασφαλίσουν απασχόληση στα νοσοκομεία). Θα μετατραπούν δηλαδή οι κλινικές του ΕΣΥ σε ένα κακέκτυπο των πανεπιστημιακών κλινικών.

Χαμένοι οι Έλληνες ασθενείς

Οι μεγάλοι χαμένοι, τελικά, θα είναι αφενός οι Έλληνες ασθενείς, που με αυτή την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ θα γυρίσουν στις εποχές της δεκαετίας του ΄50 και του ΄60, που έπρεπε να πουλήσεις ένα χωράφι για να κάνεις ένα χειρουργείο, και βέβαια οι σκληρά εργαζόμενοι ιατροί του ΕΣΥ, που θα δουν τους μισθούς και το εργασιακό περιβάλλον τους να καταρρέουν.

Εντέλει, ο μεγάλος κερδισμένος αυτής της πρότασης είναι τα γεράκια του άκρατου νεοφιλελευθερισμού και της ιδιωτικοποίησης της υγείας, που θα βρουν πεδίο δραστηριοποίησης, με ελαχιστοποίηση της δημόσιας συμμετοχής στην υγεία και εκτίναξη των ιδιωτικών συναλλαγών “πάνω ή κάτω από το τραπέζι”.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι προτάσεις αυτές “δεν αποτελούσαν θέμα προς συζήτηση, ούτε στον ΠΙΣ, ούτε στην εκάστοτε κυβέρνηση”, όπως αυτάρεσκα δηλώνεται στο δελτίο τύπου του ΠΙΣ. Ήταν γνωστές οι απόψεις αυτές. Αλλά ήταν γνωστό ότι η εφαρμογή τους δεν οδηγεί σε “ευρωπαϊκή κατεύθυνση”, αλλά σε νοτιοαμερικανικά συστήματα υγείας μπανανίας. Για αυτό λίγοι τα σκέφτονταν, λιγότερα το ομολογούσαν, αλλά θεσμικά κανείς δεν τα ξεστόμιζε μέχρι που βρέθηκαν κάποιοι χρήσιμοι….

Δεν τα γνωρίζουν αυτά οι προτείνοντες;

‘Η, ακριβώς επειδή τα γνωρίζουν, τα προτείνουν για να μετρήσουν αντιδράσεις; Και για λογαριασμό ποιου λειτουργούν ως λαγοί; Εκτός κι αν είναι άλογοι!

Την απάντηση πρέπει να την πάρουν από τη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ (που θα πρέπει άμεσα να αποφασίσει σχετικά), από το Υπουργείο Υγείας (που θα πρέπει τώρα να τοποθετηθεί σ΄ αυτά τα φληναφήματα), από την ΟΕΝΓΕ (η οποία θα έπρεπε ήδη να έχει αντιδράσει). Κυρίως όμως την απάντηση θα την πάρουν από τη μεγάλη μάζα των μαχόμενων έντιμων ιατρών και το σύνολο της κοινωνίας που θα βρουν απέναντι τους στα σχέδια κατεδάφισης του ΕΣΥ.

Λαγός την φτέρην έσειε, κακό του κεφαλιού του..

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ