ΠολιτικήΠανελλαδική 24ωρη πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη

Πανελλαδική 24ωρη πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη

- Advertisement -

Πανελλαδική 24ωρη πανυγειονομική απεργία πραγματοποίει αύριο Πέμπτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), διαμαρτυρόμενη για τα άλυτα προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στις 9πμ έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και στη συνέχεια θα ακολουθήσεις πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

“Κινητοποιούμαστε για άλλη μία φορά αύριο Πέμπτη 16/5/2019 αν και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές για να αναδείξουμε το χάλι της Δημόσιας Υγείας που δεν αντιστρέφεται. Επειδή κόβουν κορδέλες στα ντουβάρια. Προσπαθούν από τους εξουθενωμένους εργαζόμενους στη Δημόσια Υγεία, την Πρόνοια και ΕΚΑΒ να επιτύχουν τα υπερπλεονάσματα. Να μοιράζουν εκλογικά επιδόματα φτώχειας”καταγγέλλει σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ.

“Με 5,2% Δημόσιες Δαπάνες Υγείας που θα παραμείνουν καθηλωμένες με βάση τις δεσμεύσεις έως το έτος 2022 δεν μπορεί να αναταθεί η Δημόσια Υγεία. Υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών γι’ αυτό και συνεχώς θρηνούμε θύματα των πολιτικών της υγείας και ιδιωτικοποιείται περαιτέρω το σύστημα”προσθέτει.

Επίσης τονίζει ότι είναι “Υποκρισία είναι να μιλάει σήμερα η κυβέρνηση για Δημόσιο Σύστημα Υγείας τη στιγμή που οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας είναι στο 3,5% του ΑΕΠ όταν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο μέσος όρος είναι 1% του ΑΕΠ. Ο ιδιωτικός τομέας ανθεί εκμεταλλευόμενος τις ελλείψεις των Νοσοκομείων σε προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα κάνουν χρυσές δουλειές, 50 Νοσοκομεία δεν διαθέτουν Αξονικό τομογράφο, το 60% του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είναι πεπαλαιωμένος. Το ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο δεν διαθέτει Μαγνητικό Τομογράφο. Σε 100 Κέντρα Υγείας δεν λειτουργούν τα Ακτινολογικά και Μικροβιολογικά Εργαστήρια λόγω έλλειψης προσωπικού ή βλαβών”.

Ελλείψεις γιατρών 

Παράλληλα η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι τα ” Νοσοκομεία δεν διαθέτουν βασικές ειδικότητες ιατρών. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς καλούν ιδιώτες ιατρούς για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υγείας και τους πληρώνουν από την τσέπη τους. Οι επισκέψεις στα Απογεματινά Ιατρεία των Νοσοκομείων πληρώνονται από τις τσέπες των πολιτών.

Στη Σαντορίνη το Νοσοκομείο λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία και χρεώνουν με υπέρογκα ποσά τους τουρίστες και τους μετανάστες πολύ πάνω από το κρατικό τιμολόγιο.
Νοσηλευόμενοι ασθενείς φέρνουν τα φάρμακα από το σπίτι τους, αναλώσιμα και χειρουργικά υλικά. Οι υποδομές και ο εξοπλισμός των Νοσοκομείων είναι διαλυμένοι. 10 χρόνια έχουν να γίνουν επενδύσεις. Εάν δεν ήταν οι Δωρεές η κατάσταση θα ήταν εφιαλτική. Οι Ακτινοθεραπείες έχουν τρεις μήνες αναμονή αν και 10 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα Δώρισε στα Δημόσια Νοσοκομεία το Ίδρυμα Νιάρχου”.

Μισθοί πείνας στους εργαζόμενους στη Δημόσια Υγεία 

“Οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία, την Πρόνοια, το ΕΚΑΒ λαμβάνουν μισθούς πείνας. 640 ευρώ μισθό παίρνει ο νεοδιόριστος Νοσηλευτής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και δεν γίνεται η αυτονόητη ένταξή του στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα αν και 3000 εργαζόμενοι εξαιτίας των συνθηκών εργασίας πάσχουν από καρκίνο ή αυτοάνοσα νοσήματα.
Από τα στοιχεία του ανθρώπινου δυναμικού, του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης, προκύπτει ότι τον Δεκέμβριο του 2014 η Κυβέρνηση του Σύριζα παρέλαβε μόνιμο προσωπικό στο Υπουργείο Υγείας 79.535. Τον Δεκέμβριο 2018 το προσωπικό είναι 78.688. Από τον Ιανουάριο έως σήμερα συνταξιοδοτήθηκαν και άλλοι 1.000 υπάλληλοι (στοιχεία Γ.Λ.Κ.). Ως εκ τούτω το μόνιμο προσωπικό στο Υπουργείο Υγείας μειώθηκε κατά 1.845.

Δεν έγινε καμία προκήρυξη μόνιμου προσωπικού τα έτη 2017, 2018, 2019 αν και αποχώρησαν 3000 με συνταξιοδότηση. Οι 1.100 θέσεις που προκηρύχτηκαν τώρα είναι προς αντικατάσταση του Επικουρικού. Με βάση το ESYnet Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείο Υγείας το προσωπικό των Νοσοκομείων σήμερα είναι 6000 λιγότεροι σε σχέση με το έτος 2014.

Η Δημόσια Υγείας χρειάζεται επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Αλλά και στις υποδομές για να πάψουν οι πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους είτε συμμετοχή είτε όλα τα έξοδα.

Τα Νοσοκομεία οφείλουν 800.000 ρεπό και άδειες στο Νοσηλευτικό προσωπικό. Σε καθ’ ένα οφείλονται από 60 έως 150 ρεπό και άδειες. Με αυτές τις καταστάσεις για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς και λίγα κάνουμε”.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ