Την έντονη ανησυχία του για την επιμονή της Τουρκίας να μην ανακοινώνει τα κρούσματα του κορωνοϊού εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), δεδομένου ότι στα ανατολικά σύνορά της, ειδικά με το Ιράν, μαίνεται εδώ και εβδομάδες επιδημία του Covid-19 με εκατοντάδες νεκρούς. Όπως τονίζει ο ΠΙΣ, είναι απίθανο να μην υπάρχουν κρούσματα στη γείτονα.

Την έντονη ανησυχία του για την επιμονή της Τουρκίας να μην ανακοινώνει τα κρούσματα του κορωνοϊού εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ)

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΙΣ, που φέρει την υπογραφή του προέδρου κ. Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, συστήνεται σε ιατρικό προσωπικό και πολίτες να θεωρούν την Τουρκία χώρα προέλευσης υψηλού κινδύνου. Παρόμοιας κλίμακας δηλαδή με αυτήν που βρίσκεται δυστυχώς και η δοκιμαζόμενη Ιταλία. Μάλιστα συστήνει να αντιμετωπίζουν ανάλογα κάθε ταξιδιώτη ή διερχόμενο από αυτήν (την Τουρκία).

Σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης για αναστολή της λειτουργίας σχολείων όλων των βαθμίδων, ΙΕΚ, πανεπιστημίων και φροντιστηρίων από σήμερα και για 14 ημέρες, ο ΠΙΣ συστήνει στους σπουδαστές και φοιτητές:

– Εάν φοιτούν σε πόλεις και περιοχές όπου έχουν παρουσιαστεί πολλά κρούσματα κορωνοϊού όπως είναι η Αθήνα, η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη, να αποφύγουν να ταξιδέψουν αυτές τις μέρες στα πατρικά τους σπίτια. Ειδικά εάν αυτά βρίσκονται σε περιοχές χωρίς κρούσματα. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η πιθανή διασπορά του κορωνοϊού στα μέρη αυτά.

– Εάν στα πατρικά τους υπάρχουν ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών ή/ και ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, είναι επίσης προτιμότερο να μην μεταβούν σε αυτά για να τους προστατεύσουν.

Ώρα ευθύνης: Σημαντικός ο περιορισμός των παιδιών

Τέλος, ο ΠΙΣ συστήνει στους γονείς με παιδιά σχολικής ηλικίας (όλων των βαθμίδων) να τηρήσουν την προτροπή του υπουργού Υγείας. Να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι τις ημέρες αυτές.

Δεν έχει νόημα να είναι κλειστά τα σχολεία αλλά τα παιδιά να συγχρωτίζονται σε φροντιστήρια, να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα με έναν ή δύο συμμαθητές, να πηγαίνουν σε αθλητικές δραστηριότητες (ειδικά αυτές που γίνονται σε εσωτερικούς χώρους), να ακολουθούν συλλόγους σε εκδρομές και δραστηριότητες, ακόμα και να μαζεύονται σε χώρους διασκέδασης ή σπίτια κατά μεγάλες ομάδες.

Η προσωπική ευθύνη, η ατομική πρωτοβουλία, η επίδειξη υπευθυνότητας από τον καθένα εξ ημών, είναι αυτά που μπορούν να αναχαιτίσουν τον ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού. Να δώσουν στην χώρα μας το χρόνο να προετοιμαστεί. Αλλά και να εισέλθει στην Άνοιξη, όπου παρατηρείται επιστημονικά ύφεση γενικά των ιώσεων λόγω ανόδου της θερμοκρασίας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα