Την αγανάκτηση του ιατρικού κόσμου εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με αφορμή τον απαράδεκτο αποκλεισμό των ιατρείων, των διαγνωστικών εργαστηρίων, καθώς και όλων των άλλων Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του ιδιωτικού τομέα, από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Την αγανάκτηση του ιατρικού κόσμου εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με αφορμή τον απαράδεκτο αποκλεισμό των ιατρείων, των διαγνωστικών εργαστηρίων, καθώς και όλων των άλλων Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του ιδιωτικού τομέα, από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ήδη τα ιδιωτικά ιατρεία που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να παράσχουν ιατρικές υπηρεσίες στους πολίτες και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.

Παράλληλα οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα αυτόβουλα παρέχουν δωρεάν τηλεφωνική εξυπηρέτηση σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και της ΠΦΥ να λειτουργούν μόνο με επείγοντα περιστατικά.

Στην εξαιρετικά κρίσιμη αυτή στιγμή για τη χώρα μας, οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί, παρά τις μεγάλες έως απόλυτες ελλείψεις μέσων ατομικής προστασίας, με αυταπάρνηση προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Άλλωστε είναι γνωστό ότι μετά τη δέσμευση όλων των μέσων ατομικής προστασίας με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για χρονικό διάστημα μέχρι 6 μηνών (μασκών κάθε είδους, μέσων ατομικής προφύλαξης και υγειονομικός ρουχισμός), η αγορά δεν διαθέτει τα απαραίτητα υλικά προς προμήθεια.

Αποτέλεσμα είναι να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ασφαλής λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων. Οι γιατροί καλούνται απροστάτευτοι να διαχειριστούν ασθενείς – πιθανά κρούσματα του κορωνοϊού.

Οι ιατροί καλούνται να λάβουν όσα περισσότερα μέτρα προστασίας μπορούν, καθώς η διατήρηση τους στις επάλξεις είναι κρίσιμη. Στόχος μας είναι να μην αναγκαστούμε να αναστείλουμε τη λειτουργία των ιατρείων για λόγους ασφαλείας. Στόχος είναι τα επείγοντα και αναγκαία περιστατικά να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται.

Ζητούμε από την Πολιτεία να ενισχύσει άμεσα την πρώτη γραμμή άμυνας όλου του συστήματος, που είναι και πρέπει να είναι ο πλησιέστερος στον ασθενή ιατρός, καθώς και να επιδείξει την απαραίτητη μέριμνα προμηθεύοντας τον κλάδο με τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.

Μέτρα στήριξης…

Όλα αυτά συμβαίνουν όμως την ώρα που στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, δεν περιλαμβάνονται οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και οι εργαζόμενοι τους. Εάν δεν επέλθει άμεσα διόρθωση, προμηνύονται χιλιάδες απολύσεις εξειδικευμένου παραϊατρικού προσωπικού, ενώ για τους νέους ιατρούς τίθεται θέμα επιβίωσης. Ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντες ιατροί.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ζητά να αποκατασταθεί άμεσα η αδικία αυτή. Να δοθούν οικονομικά μέτρα ελάφρυνσης και αναστολής πληρωμών των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών.

Παράλληλα ο ΠΙΣ ζητά να διασφαλιστεί άμεσα η λειτουργία των δημοσίων και ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Με την προμήθεια του απαραίτητου υγειονομικού υλικού (μάσκες, γάντια, γυαλιά, χειρουργικές ποδιές, αντισηπτικά διαλύματα, κλπ). Ώστε να ανταποκριθούν με ασφάλεια στην υψηλή αποστολή τους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα