Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω για να αναστείλει την απόφαση της να αποπέμψει μέσω της αναστολής από το σύστημα υγείας τους υγειονομικούς που επιμένουν να μην εμβολιάζονται, όπως τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο Θάνος Πλεύρης.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω για να αναστείλει την απόφαση της να αποπέμψει μέσω της αναστολής από το σύστημα υγείας τους υγειονομικούς που επιμένουν να μην εμβολιάζονται, όπως τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο Θάνος Πλεύρης

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αρμόδιου τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ανδρέα Ξανθού, ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε πως «η κυβέρνηση δεν εξετάζει άλλη δυνατότητα πέραν αυτής που νομοθετήσαμε αναφορικά με την επιστροφή αυτών που εμβολιάζονται. Δεν είναι πρόβλημα, γιατί και ο αρχικός νόμος όριζε ότι μέχρι τέλη Αυγούστου παραμένουν μέχρι να κάνουν και τη δεύτερη! Είναι επιβράβευση έτσι και όποιος εμβολιάζεται θα επιστρέφει και πράγματι κόσμος πηγαίνει να εμβολιαστεί».

Ο κ. Πλεύρης πρόσθεσε πως θέση της κυβέρνησης είναι ότι η υποχρεωτικότητα συνίσταται μόνο για εκείνους που κρίνεται ότι η αναλογία μεταξύ ατομικής επιλογής και δημόσιας υγεία, «γέρνει» προς την δεύτερη.

Νοσηλευτικό προσωπικό 

«Το νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να εμβολιαστεί και η υποχρεωτικότητα ήταν θετική! Οταν ψηφιζόταν ήμασταν 80-85% και τώρα 95-94% ποσοστό εμβολιασμένων υγειονομικών. Καλούμε τους ανθρώπους που έχουν βγει σε αναστολή -και τους σεβόμαστε- να πάνε να εμβολιαστούν, διαφορετικά οι ίδιοι με την επιλογή τους- δεν είναι τιμωρητικό- θέτουν εαυτόν σε κατάσταση μη ικανότητας να προσφέρουν υπηρεσίες», είπε.

Σε αναστολή ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Γκάγκα: «Ερχονται προσλήψεις»

Από την πλευρά του ο κ. Ξανθός περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας, προειδοποιώντας πως οι υγειονομικοί, που έφυγαν από το σύστημα, θα λείψουν στην προσπάθεια διαχείρισης της πανδημίας. «Εχετε υποτιμήσει τραγικά και επικίνδυνα την κατάσταση στο σύστημα υγείας», είπε και πρόσθεσε: «Δεν σέβεστε τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή. Είναι κοινωνική αγριότητα να στερείτε από τους ανθρώπους που έχουν βάλει πλάτη και 18 μήνες ευσυνείδητα παρείχαν υπηρεσίες και να στερείτε στο όνομα της προστασίας τους το δικαίωμα στην εργασία είναι επαχθές και μη αναλογικό!». Πλεύρης

Ο κ. Ξανθός προειδοποίησε επίσης πως η συναίνεση δεν εκβιάζεται και άφησε αιχμές περί έμμεσης προσπάθειας να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας. «Δεν καλύπτονται τα κενά με 3μηνες συμβάσεις και εργασιακή εξουθένωση όσων έχουν μείνει στο σύστημα, πραγματικά η επιμονή σας σε αυτό το πράγμα εκτός από κουλτούρα πολιτικού αυταρχισμού που την έχετε, έχει και ένα στοιχείο της κοινωνικής αναλγησίας και το στοιχείο μιας προσπάθειας δημιουργίας κενών και ελλείψεων στο ΕΣΥ τις οποίες θα έρθει μετά καλύψει σαν έτοιμος από καιρό να καλύψει ο ιδιωτικός τομέα. Βλέπουμε τέτοιο σχέδιο πίσω από προσπάθεια αντιμετώπισης κενών σε αυτή τη φάση», είπε.

Περί συμπράξεων…

«Υπάρχουν πράγματα που πιστεύουμε και υπάρχουν στο πρόγραμμά μας και δεν θα αιφνιδιαστείτε από μένα. Οι συμπράξεις θα έρθουν οργανωμένα και βρίσκονται στο πρόγραμμά μας. Η πολιτική βούληση είναι να είναι ισχυρό το σύστημα υγείας, έχουμε κάνει προσλήψεις που χρειάζονται. έχει επικουρικό προσωπικό και το μέτρο της. αναστολής δεν μπορείτε να το συνδέετε με κάτι που. λέμε ότι όταν είναι να υλοποιήσουμε θα το φέρουμε», απάντησε ο κ. Πλεύρης και εξήγησε πως μέχρι στιγμής είναι 5.400 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί (αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός τους επειδή βρίσκονται σε άδειες ορισμένοι).

«Είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένταση πανδημίας λόγω και της έναρξης των σχολείων. Έχουμε φτάσει σε ικανοποιητικό νούμερο, τα κενά προσπαθούμε να καλύψουμε εκ των έσω, είναι όμως πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να μην διαπραγματευτεί τον εμβολιασμό», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα