ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΠρεμιέρα Κικίλια στο Φάρμακο με την ΠΕΦ - Την Τρίτη η συνάντηση

Πρεμιέρα Κικίλια στο Φάρμακο με την ΠΕΦ – Την Τρίτη η συνάντηση

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Αυλαία με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) ανοίγει ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, ξεκινώντας τον κύκλο των συναντήσεων με τη φαρμακευτική αγορά -σε θεσμικό επίπεδο. Η συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦ έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη, 30 Ιουλίου, στις 15:00 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του healthpharma.gr ο κ. Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να ολοκληρώσει παράλληλα τον κύκλο των συναντήσεων με ΣΦΕΕ και PIF, έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Αυλαία με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) ανοίγει τον κύκλο των συναντήσεων με τη φαρμακευτική αγορά -σε θεσμικό επίπεδο- ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο διάλογος, με την ιδιαίτερης σημασίας κατηγορία του φαρμάκου, που ανοίγει με την ΠΕΦ δίνει το στίγμα για τις “προτεραιότητες” που δίνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Μείζον θέμα για το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών που θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης αποτελεί η ανεπάρκεια της φαρμακευτικής δαπάνης. Φαινόμενο που οδηγεί σε υπέρογκες υπερβάσεις που απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, το clawback για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη αναμένεται να κλείσει το 2019 στα 750 εκατ. ευρώ, όταν το 2018 έκλεισε στα 571 εκατ. ευρώ. Και το νοσοκομειακό στα 400 εκατ. ευρώ όταν το 2018 έκλεισε στα 260 εκατ. ευρώ. Η δραματική αύξηση του clawback έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Ιδιαίτερα η ΠΕΦ έχει επισημάνει ότι η άμεση και έμμεση φορολόγηση μέσω clawback και rebate έχει φτάσει στο 70% του τζίρου των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, όπως δηλώνουν, αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν και καθιστούν αδύνατη τη βιωσιμότητα των παραγωγικών μονάδων της φαρμακοβιομηχανίας. Εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας κάνουν λόγω για απαξίωση ενός κλάδου που προσφέρει σημαντικές προστιθέμενες αξίες στην οικονομία. Ενώ συμβάλλει αποφασιστικά και στην απασχόληση.

Πρόθεση επενδύσεων…

«Η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να στηρίξει άμεσα και έμπρακτα, με επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ, την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, με την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί άμεσα η υπερφορολόγηση που υφίσταται σήμερα ο κλάδος και η οποία φθάνει το 70% αν στους υπερβολικούς άμεσους και έμμεσους φόρους συνυπολογίσουμε και το καταχρηστικό clawback» επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων στο 23ο συνέδριο του «Economist».

Πάγιο αίτημα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που θα τεθεί εκ νέου στη συνάντηση με τον κ. Κίκιλια από την ΠΕΦ, αποτελεί η κατανομή του clawback σε κάθε κατηγορία φαρμάκων. Οπότε θα επιβαρύνεται για την υπέρβαση του ορίου της δαπάνης που η ίδια προκαλεί. Όπως έχει επισημάνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας τα γενόσημα που είναι και ο κύριος όγκος της παραγωγής των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων δεν αυξάνουν την φαρμακευτική δαπάνη. Αντίθετα, όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται, δημιουργούν σημαντικές εξοικονομήσεις. Κι αυτό διότι αποτρέπουν τη χρήση ακριβότερων θεραπειών.

To πορτογαλικό μοντέλο

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί και η πρόταση της ΠΕΦ για τον συμψηφισμό του clawback με επενδύσεις σε έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή.

Αντίστοιχή πρόταση που βασίζεται στο πορτογαλικό μοντέλο έχει καταθέσει και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Η πρόταση αφορά στην αύξηση των επενδύσεων σε κλινικές μελέτες στη χώρας μας. Δηλαδή, το ποσό που θα επενδύει κάθε εταιρεία σε κλινική μελέτη να εκπίπτει από το clawback.

Εξόντωση των εταιρειών

Η ανεξέλεγκτη υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι το πρώτο θέμα που απασχολεί και τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. «Το τοπίο που έχει διαμορφωθεί είναι δύσκολο. Η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης κινείται με τέτοιο ρυθμό που θα οδηγήσει στην εξόντωσή των εταιρειών» τονίζει μιλώντας στο healthpharma.gr o πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Ο γόρδιος δεσμός της ανατιμολόγησης

Ένα φλέγον θέμα που ο υπουργός Υγείας θα κληθεί άμεσα να δώσει απάντηση στη ΠΕΦ αλλά και στους άλλους θεσμικούς φορείς του φαρμάκου, είναι που βρίσκεται η διαδικασία της γενικής ανατιμολόγησης των φαρμάκων. Όπως επίσης και πότε θα εκδοθεί το νέο Δελτίο Τιμών.

Η διαδικασία που αφορά την ετήσια ανακοστολόγηση του συνόλου των φαρμάκων ανεστάλη από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, 10 μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές. Η προηγούμενη ηγεσία επικαλέστηκε τεχνικά προβλήματα που είχε εντοπίσει στη τελική φάση της διαμόρφωσης του νέου Δελτίου Τιμών φαρμάκων που επρόκειτο να αναρτήσει ο ΕΟΦ για δημόσια διαβούλευση.

Στην πραγματικότητα η διαδικασία πάγωσε υπό το φόβο των αντιδράσεων της τότε αντιπολίτευσης και νυν κυβέρνησης της ΝΔ. Η νέα κυβέρνηση κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για αυξήσεις στα φάρμακα ως «δώρο στη φαρμακοβιομηχανία».

Η «καυτή πατάτα» της ανατιμολόγησης τώρα είναι στα χέρια της κυβέρνησης της ΝΔ και της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Πλέον καλείται από τους θεσμικούς φορείς του φαρμάκου να δώσει απαντήσεις για τις προθέσεις της.

Να σημειωθεί ότι έχει περάσει ήδη ένας χρόνος από την τελευταία ανατιμολόγηση φαρμάκων. Πλέον γίνεται μία φορά το χρόνο και όχι δύο, με τη νέα νομοθεσία που φέρει την υπογραφή του Α. Ξανθού.

Αντιδράσεις από τις εταιρείες

Η διαδικασία της ανατιμολόγηση όμως εξόργισε και τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ο ΣΦΕΕ και το PhRMA Innovation Phorum (PIF) τόνισαν ότι η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε σε «ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς». Οδηγώντας πρακτικά σε διαφορετικές προβλέψεις τιμών φαρμάκων, από αυτές που ορίζει ο νέος νόμος τιμολόγησης.

Σύμφωνα με στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς για να αποφευχθούν αυξήσεις σε φάρμακα, έγιναν αναγωγές στις τιμές φαρμάκων ανά περιεκτικότητα (mg). Συγκρίνοντας όμως για παράδειγμα την τιμή των 20mg ενός φαρμάκου, με την αντίστοιχη των 10mg που είναι φθηνότερη.

Ανατιμολόγηση μετά το καλοκαίρι

Οι φαρμακευτικές πάντως  εκτιμούν ότι η διαδικασία της ανατιμολόγσης θα αργήσει να ολοκληρωθεί και σίγουρα θα πάει μετά το καλοκαίρι.

Σε κάθε περίπτωση ΣΦΕΕ και PIF έχουν προειδοποιήσει:. «Αν συνεχιστεί η κατά το δοκούν ερμηνεία του νέου μοντέλου τιμολόγησης, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές».

Όπως τονίζουν είναι βέβαιο ότι θα αποσυρθούν άμεσα καθιερωμένες και οικονομικές φαρμακευτικές θεραπείες από την ελληνική αγορά. Ή θα δημιουργηθούν ελλείψεις εξαιτίας παράνομων παράλληλων εξαγωγών. Ενώ Θα καταστεί αδύνατη η κυκλοφορία μελλοντικών καινοτόμων φαρμάκων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ